Čerešňový slivkový kompót na zimu

Čerešňový slivkový kompót na zimu

Čerešňový slivkový kompót na zimu K receptu

Mnoho ľudí robí kompót z čerešňových sliviek na zimu: jeho sladká a kyslá chuť môže nechať len málo ľudí ľahostajných. Mimochodom, na nápoj môžete použiť trojlitrové aj litrové nádoby, najmä ak sú plody malé. Malý formát je navyše vhodný na jednorazové použitie. A aj keď ste zrazu nevypili celý čerešňový slivkový kompót naraz, je oveľa jednoduchšie nájsť miesto v chladničke na litrovú nádobu. Ale výber je, samozrejme, úplne na vás. Navrhujeme variť kompót z čerešňových sliviek na trojlitrovú nádobu – jednoducho preto, že nech sa hovorí čokoľvek, najčastejšie sa musíte vysporiadať s viac či menej veľkým ovocím.

zložitosť: ľahko Kalórie: 94,17 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 30 min Pridať. čas: 15 min Použité: 0,08 g/0,00 g/23,65PrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍČerešňová slivka 500 gCukor 250 gVoda 2,5 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si trojlitrovú nádobu a veko na kompót z čerešňových sliviek. Dôkladne ich umyte odmasťovačom a opláchnite. Sterilizujte nádobu akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Varte pokrievku.

Čerešňový slivkový kompót na zimu
Čerešňový slivkový kompót na zimu (gastronom.ru)

Krok 2

Pripravte si čerešňovú slivku na kompót. Umyte tečúcou vodou a osušte rozprestretím na papierovej utierke. Plody napichnite špáradlom, aby pri tepelnej úprave nepraskli.

Čerešňový slivkový kompót na zimu
Čerešňový slivkový kompót na zimu (gastronom.ru)

Krok 3

Varte vodu. Presuňte čerešňovú slivku do trojlitrovej nádoby a položte ju na drevenú dosku. Zalejeme vriacou vodou a prikryjeme pokrievkou. Nechajte pôsobiť 15 minút.

Čerešňový slivkový kompót na zimu
Čerešňový slivkový kompót na zimu (gastronom.ru)

Krok 4

Vypustite vodu z pohára čerešňových sliviek cez veko s otvormi do panvice. Pridajte cukor a za stáleho miešania priveďte do varu. Kompótový sirup varte asi tri minúty.

Čerešňový slivkový kompót na zimu
Čerešňový slivkový kompót na zimu (gastronom.ru)

Krok 5

Čerešňovú slivku v nádobe zalejeme vriacim sirupom. Zatvorte veko a uzavrite. Prevráťte ho na zložený uterák a zabaľte do teplej prikrývky. Čerešňový slivkový kompót necháme v tejto forme úplne vychladnúť.

Čerešňový slivkový kompót na zimu
Čerešňový slivkový kompót na zimu (gastronom.ru)

Krok 6

Vyberte nádobu s čerešňovým slivkovým kompótom spod prikrývky a uložte ju na suché a tmavé miesto. V tomto prípade je chladnička úplne zbytočná, pretože tepelné spracovanie je dosť dôkladné.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Žltý čerešňový slivkový kompót môžeme doplniť bobuľovým ovocím (napríklad malinami, ríbezľami alebo jahodami). V tomto prípade bude chuť nápoja originálnejšia a v pohári bude vyzerať krajšie.

MIMOchodom

Čerešňový slivkový kompót na zimu sa pripravuje so semenami. A tento moment je pre niektorých veľmi nepríjemný, pretože obsahujú látky, ktoré sú pre telo škodlivé vo veľkom množstve. Ale po prvé, je to otázka koncentrácie a po druhé, kompót by sa nemal skladovať dlhšie ako rok (potom sa vôbec nemusíte obávať).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik