Čo variť z hrušiek na konci augusta a prečo sú obzvlášť užitočné

Čo variť z hrušiek na konci augusta a prečo sú obzvlášť užitočné

Čo variť z hrušiek na konci augusta a prečo sú obzvlášť užitočné

Čo variť z hrušiek je mimoriadne dôležitá otázka na koniec leta, pretože teraz sú tieto plody na samom vrchole zrelosti, šťavnatosti, chuti, vône a výhod. Prezradíme vám, načo sú letné hrušky dobré, ako ich vyberať, skladovať a hlavne, aké jedlá s hruškami by ste si mali určite pripraviť sami.

HruškaO čom budeme hovoriť v článku:Výhody hrušiekAko si vybrať hruškyAko skladovať hruškyČo variť z hrušiekReceptyHruškový sorbet s medom a korenímHruškovo-orechový šalát

Výhody hrušiek

Hruška je hypoalergénny produkt. Nie je bez dôvodu, že prvé kŕmenie dojčiat často začína hruškovým pyré. S nízkym obsahom kalórií (50 kcal/100 g) obsahuje len jedna hruška až 20 % dennej potreby vlákniny. Táto vláknina je potrebná pre stabilné fungovanie tráviaceho systému a slúži ako potrava pre prospešné baktérie. Sladkosť hrušky nie je nižšia ako jablko, obsahuje tiež veľa ovocných cukrov, ale navyše obsahuje sorbitol, prírodné sladidlo, takže pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť spotrebu cukru, sú radšej hrušky ako jablká. Šupku hrušiek by ste nemali šúpať, najmä keď letné odrody majú tenkú a jemnú šupku, pretože sa tak pripravíte o flavonoidy prospešné pre srdce a cievy. tieto rastlinné pigmenty znižujú krehkosť kapilár, majú antiseptické vlastnosti a aktivujú prácu tráviacich enzýmov. Hrušky sú bohaté na arbutín – látku, ktorá dokáže bojovať proti infekciám a zápalom, prírodný imunostimulant.

Ako si vybrať hrušky

Zrelosť hrušky je ťažké určiť podľa vzhľadu: farba závisí od odrody, takže zelené, červeno-žlté a hnedasté plody môžu byť zrelé. Zrelosť môžete posúdiť podľa mäkkosti: hruška dozrieva od jadra po šupku, takže najskôr zmäkne krčok hrušky v blízkosti stopky. Na toto miesto zľahka zatlačte – ak sa dužina podvolí, hruška bude vo vnútri sladká a šťavnatá. Vôňa je tiež vynikajúcim indikátorom zrelosti: zrelá hruška vyžaruje jemnú, chutnú vôňu.

Ako skladovať hrušky

Vrece nezrelých hrušiek môže zostať na parapete, len im prospeje. Snažte sa zaobchádzať so zrelým ovocím veľmi opatrne: hrušky sú jemné stvorenia. Čím menej sa navzájom kontaktujú a bijú ako zrelé sudy, tým viac zostanú neporušené.

Čo variť z hrušiek

1. Hruška so strmými bokmi je ideálnym predmetom na vypchávanie. Plnka do ovocia ošúpaného od jadra a duseného vo víne alebo sirupe môže byť veľmi odlišná – od čokolády s orieškami a tvarohovej hmoty s hrozienkami až po ostrú nivu či údené mäso.

Hruška môže byť plnená čokoládou, orechmi, tvarohovou hmotou s hrozienkami a nesladenými plnkami - ostrá niva alebo údené mäso
Hruška môže byť plnená čokoládou, orechmi, tvarohovou hmotou s hrozienkami a nesladenými plnkami – ostrá niva alebo údené mäso

2. Hruškový lekvár s červeným vínom – starý moldavský recept. Na 1 kg hrušiek budete potrebovať 300 ml vína (najlepšie polosladkého), 1 kg cukru a 150 ml vody. Z cukru, vody a vína pripravte sirup. Hrušky popicháme vidličkou a necháme pár hodín lúhovať v sirupe. Potom pripravte džem ako obvykle.

Z hrušiek pripravte džem z červeného vína podľa starého moldavského receptu
Z hrušiek pripravte džem z červeného vína podľa starého moldavského receptu

3. Hruškový kompót sa ukáže ako bledý, takže by bolo dobré pridať do neho bobule pre bohatú farbu a bohatú chuť. Vhodné sú maliny, čierne ríbezle, černice. Nezabudnite do pohára vložiť škoricovú tyčinku: naozaj zdobí hrušky.

Pre sýtejšiu chuť a sýtejšiu farbu môžete do hruškového kompótu pridať maliny, čierne ríbezle alebo černice.
Pre sýtejšiu chuť a sýtejšiu farbu môžete do hruškového kompótu pridať maliny, čierne ríbezle alebo černice.

4. Hrušky, napodiv, dobre vychádzajú s mäsom. Pridajte pár nakrájaných hrušiek do guláša z hovädzieho, jahňacieho alebo bravčového mäsa, možno aj so zemiakmi a cibuľou a dodajte každodennému jedlu sviatočný nádych.

Hrušky sú výbornou prílohou k mäsu – hovädziemu, jahňaciemu či bravčovému.
Hrušky sú výbornou prílohou k mäsu – hovädziemu, jahňaciemu či bravčovému.

Recepty

5. Hruškový sorbet s medom a korením je originálny recept na leto, ktorý si ľahko pripravíte doma. Samozrejme, ak máte vo svojej domácnosti zmrzlinovač, všetko bude ešte jednoduchšie, ale s bežným mixérom nebude veľa rozruchu. Hrušky budú musieť byť olúpané a zbavené semien a potom roztlačené na kašu spolu so šťavou, medom a korením. Potom sa zmes zmrazí v bežnej mrazničke s povinným miešaním počas procesu.

Hruškový sorbet s medom a korením
Hruškový sorbet s medom a korením (My Magnit)

6. Ráno môžete začať chutne, jednoducho a elegantne prípravou šalát s hruškou a vlašskými orechmi. Okamžite sa prebudíte a naberiete viac síl. Lebo šalát je podľa nášho receptu ukazuje sa to úžasne. Všetky ingrediencie sú tu k veci a na mieste – hruška, jogurt, ovsené vločky a vlašské orechy, ochutené vanilkovým cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Kombinácia je dokonalá, chuť úžasná. Čo ešte potrebujete na najlepšie raňajky na svete? Možno šálka aromatickej kávy… A kým sa bude váš ranný drink variť, stihnete pripraviť zdravé jedlo pre celú rodinu. Pridávam pár životných hackov na vlastnú päsť. Na dochutenie šalátu dopadlo to zaujímavejšie, ovsené vločky a orechy zľahka opražte na suchej panvici. A ak máte trochu viac času, vysušte vlašské orechy v rúre. Alebo to urobte vopred.

Hruškovo-orechový šalát
Hruškovo-orechový šalát (My Magnit)

Ženský tvar hrušky je výsledkom stáročí selektívneho šľachtenia. Divoké hrušky, z ktorých vznikli prvé pestované odrody, boli guľaté ako jablká. Ale v snahe zvýšiť úrodu pestovaných stromov chovatelia objavili v hruške úžasnú schopnosť: aby sa na vetvu umiestnilo viac plodov a „otvorili“ ich slnečným lúčom, hruška zmenila svoj tvar, zoštíhlila na vrchu a zostala. stout nižšie.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #hruškaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik