Raňajky z vajec a syra: 21 receptov s fotografiami
Raňajky s vajíčkami a syrom sa často pripravujú zo zvyku a končia sa najjednoduchšími miešanými vajíčkami alebo omeletou so syrom. Ale aj takéto jedlá sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby. Pridajme k nim recepty na rajnice, krokety, šaláty, toasty, palacinky, krutóny a dostaneme veľa výdatných, zdravých raňajok.
O čom budeme hovoriť v článku:7 výhod konzumácie vajec na raňajky Zvýšenie energie Posilnenie imunitného systému Zlepšenie kognitívneho zdravia Boj proti zápalom Zvýšenie dobrého cholesterolu Pomáha vlasom, kostiam a krásnej pleti Pomáha pri chudnutí Vajíčko a syr Raňajková omeleta so syrom, klobásou a hubami Omeleta so syrom v syre Francúzska omeleta so syrom Vidiecka omeleta so syrom a cuketou Proteínová omeleta so syrom a pikantnými bylinkami Omeletové rolky s pestom a syrom Miešačka s fetou a sušenými paradajkami Švajčiarska miešanka so syrom Frittata so syrom, zeleninou a šunkou Vajcia v paradajkovej omáčke so syrom Plnené vajcia v rúra so syrom Varené vaječné krokety so syrom a šunkou Toasty so špenátom, smotanovým syrom a prepeličím vajcomToasty s avokádom, ovčím syrom a strateným vajíčkom Írsky šalát s vajcami a syrom na raňajky Zelený šalát s vajcom a syrovým dresingom Ľadový šalát s vajcami, nivou a slanina Šunkové rolky so syrom a cesnakom Zemiakový kastról so syrom Syrové palacinky Plnené krutóny so syrom
Predtým, ako dáme 21 receptov na raňajky s vajcami a syrom, povedzme si o výhodách vajec. Vždy je príjemné vedieť, že jete nielen chutné, ale aj zdravé jedlo.
7 výhod konzumácie vajec na raňajky
Zvýšenie energie
Jeden dobrý dôvod, prečo jesť vajcia na raňajky — ich nutričné zloženie. Vďaka nemu vajcia dodajú potrebnú dávku dlhotrvajúcej energie. Kombinácia bielkovín a tukov, ktoré sa v porovnaní so sacharidmi trávia pomerne pomaly, v spoločnosti vitamínu B12 poskytuje stály prísun energie niekoľko hodín po zjedení vajec.
Posilnenie imunitného systému
Pohár pomarančového džúsu na raňajky — nie je to jediný spôsob, ako zabrániť prechladnutiu. Podľa odborníkov môžu byť vajcia absolútne zahrnuté do vyváženej stravy. Poskytujú nášmu telu rôzne živiny potrebné na to, aby sa imunitný systém lepšie vyrovnal s rôznymi chorobami.
Vajcia obsahujú výrazné koncentrácie vitamínov A, D a E, ktoré podporujú fungovanie imunitného systému. Vajcia sú tiež bohaté na selén — silný antioxidant a imunostimulant.
Zlepšenie kognitívneho zdravia
Vajcia sú bohaté na cholín, živinu nevyhnutnú pre zdravú funkciu mozgu. Sú tiež dobrým zdrojom omega-3. V priemere 1 vajce obsahuje od 100 do 500 mg mastných kyselín. Tieto dôležité tuky prospievajú aj mozgu.
Ako už bolo spomenuté vyššie, vajcia obsahujú veľa vitamínu B12 (až 46 % odporúčanej dennej hodnoty). Jeho nízka spotreba môže viesť k zhoršeniu pamäti a neustálej únave.
Boj proti zápalovým procesom
Je známe, že omega-3 môžu nielen znížiť riziko srdcových ochorení, ale aj znížiť zápaly v tele. Vajcia obsahujú nielen tieto mastné kyseliny, ale aj omega-6. Vidno to najmä na vajciach od sliepok z farmy.
Zvýšenie hladiny dobrého cholesterolu
Cholesterol — dôležitá štrukturálna zložka každej bunky v tele. Dlho sa verilo, že konzumácia potravín bohatých na cholesterol prirodzene zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Ale niekoľko nedávnych štúdií ukázalo, že vajcia zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu a dokonca znižujú riziko srdcových ochorení u zdravých ľudí.
Pomôžte ku kráse vlasov, kostí a pokožky
Vajcia — slušný zdroj bielkovín a biotínu, vo vode rozpustný vitamín B7. Tento pár podporuje rast vlasov, takže môžeme s istotou povedať, že častá konzumácia vajec je pre naše vlasy dobrá.
Vajcia obsahujú vápnik a vitamín D, ktoré sú kľúčové pre udržanie silných kostí.
Vajcia sú bohaté na antioxidanty. Pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú známky starnutia. Kupujete si stále trendy séra a krémy? Častá konzumácia vajec môže pomôcť udržať mladistvú pokožku.
Pomoc pri chudnutí
Vajcia — zdrojom bielkovín a tukov. Poskytujú pocit sýtosti, ktorý vydrží dlhšie, ako keby sme jedli potraviny s nízkym obsahom bielkovín a tukov. Vajcia teda pomáhajú kontrolovať váš denný príjem kalórií.
Ešte raz pripomíname: vajcia obsahujú cholín. A podieľa sa na mnohých metabolických procesoch, vrátane rozkladu tukov.
Vaječný bielok obsahuje asi 17 kcal a 0,1 g tuku, zatiaľ čo žĺtok zvyčajne obsahuje asi 55 kcal a 4,5 g tuku. Zároveň majú vysoký index sýtosti, ktorý neprispieva k častému maškrteniu medzi hlavnými jedlami. Početné štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia vajcia na raňajky (vrátane žĺtkov), sa nielen cítia sýtejší, ale v porovnaní s raňajkovými jedákmi muffinov prijmú aj menej kalórií počas neskorých nočných jedál.
Informácie o tom, ktoré spôsoby prípravy vajec ovplyvňujú ich výhody, nájdete tu.
Raňajky z vajec a syra
Omeleta so syrom, klobásou a šampiňónmi
Táto možnosť prípravy vajec a syra na raňajky je jednoduchá a mnohým je dokonca známa. Omeletu však odporúčame pripraviť vo forme rolády. Preto do vajcového „cesta“ dáme múku, ktorá mu pomáha na panvici dobre držať tvar. Ak sa vám omeletu nepodarilo poskladať na prvýkrát, nenechajte sa odradiť: musíte si na ňu naozaj zvyknúť. Skúste použiť aj panvicu s veľmi dobrým antiadhéznym povlakom, aby sa vaječná hmota nemala šancu prilepiť na povrch.
Omeleta so syrom, klobásou a šampiňónmi
Na varenie 2–4 porcie omelety so syrom na raňajky, ktoré potrebujete:
- šampiňóny – 300 g
- žiarovka – 1 kus
- olivový olej – 60 g
- lekárska klobása – 100 g
- tvrdý syr – 50 g
- vajcia – 4 ks.
- múky – 20–25 g
- mlieko – 80–100 ml
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Šampiňóny nakrájame na plátky, cibuľu — tenké polkrúžky.
- Na panvici zohrejte polovicu olivového oleja a pridajte cibuľu. Miešajte, opražte, 3 minúty. Pridajte pripravené šampiňóny. Za stáleho miešania smažte 5 minút.
- Klobásu nakrájame na pásiky. Pridajte na panvicu s hubami a cibuľou. Všetko spolu opekajte 3 minúty, občas premiešajte, aby sa suroviny nepripálili.
- Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Vajíčka zľahka rozšľaháme metličkou a trochu osolíme. Pridajte preosiatu múku a premiešajte. Počas šľahania prilievame mlieko. Miešajte, kým sa nedosiahne homogénna konzistencia. Dochutíme soľou a korením.
- Zohrejte zvyšný olivový olej vo veľkej panvici s odnímateľnou rukoväťou. Zalejeme vaječnou zmesou a do stredu poukladáme klobásu a šampiňóny. Keď sú vajcia nastavené na spodok, zrolujte ich a okraje omelety preložte cez náplň.
- Omeletu s klobásou a šampiňónmi posypeme strúhaným syrom a opečieme v rúre predhriatej na 180 °C, pričom zapneme gril na 3 minúty. Panvicu môžete jednoducho zakryť pokrievkou a variť niekoľko minút na miernom ohni. Podávajte tieto raňajky s vajcom a syrom horúce.
Omeleta so syrom na panvici
Omeleta so syrom stojí za vyskúšanie, už len preto, že je rýchla a jednoduchá na prípravu, no jej chuť je veľmi zaujímavá. Pred podávaním ho môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou: hodí sa ku všetkým ingredienciám. Na prípravu týchto raňajok si vyberte syr s bohatou chuťou. Najvhodnejší je parmezán alebo iný tvrdý odležaný syr. Sami sa rozhodnite, či do omelety pridáte mlieko.
Omeleta so syrom na panvici
Na prípravu 2 porcií syrovej omelety na raňajky potrebujete:
- vajcia – 3 ks.
- pitná voda
- strúhaný syr – 30 g
- maslo – 10 g
- olivový alebo iný rastlinný olej – 1 lyžička.
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Vajcia zľahka rozšľaháme vidličkou a 3 polovičnými škrupinami vody. — len tak, aby sa bielok a žĺtok spojili. Dochutíme soľou a korením.
- Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Ak používate tvrdý syr, môžete ho nakrájať na tenké plátky pomocou noža. — Vďaka tomu je obzvlášť chutné.
- Položte nepriľnavú panvicu s nízkymi stranami na strednú teplotu a nechajte ju zahriať, asi 1 minútu. Vložte maslo a pridajte olivový olej. Otočte panvicu tak, aby sa olej rozložil po celej ploche.
- Zvýšte teplotu na vysokú a keď maslo začne peniť, vlejte vajcia. Panvicu nakláňajte rôznymi smermi, aby sa zmes na omeletu rozložila do rovnomernej vrstvy. Dajte to na oheň.
- Mierne posuňte okraje omelety, aby všetka tekutina, ktorá ešte nestuhla, odkvapkala do panvice. Keď je omeleta takmer hotová (v strede zostala trocha tekutiny), posypte ju syrom a nakloňte panvicu, pričom nechajte polovicu omelety skĺznuť (pozor, aby neutiekla!) a preložte ju na polovicu. Raňajky podávajte ihneď.
Francúzska omeleta so syrom
Ak by bolo možné zistiť meno človeka, ktorý ako prvý vynašiel omeletu, bol by hodný špeciálnej kulinárskej ceny. Koniec koncov, pozrite sa, aké je to jednoduché: zo všetkého, čo je v chladničke, vezmete trochu, opečiete a zalejete vajíčkami. A na raňajky dostanete výdatné, chutné a veľmi roztomilé jedlo. Môžete vymyslieť stovky receptov na omeletu, pretože existuje toľko kombinácií vajec, syra, zeleniny, mäsa a byliniek!
Francúzska omeleta so syrom
Na prípravu 2 porcií syrovej omelety na raňajky potrebujete:
- vajcia – 3 ks.
- maslo – 20 g
- strúhaný syr gouda – 2 polievkové lyžice. l.
- obľúbené bylinky na servírovanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Vajcia rozbijeme do misky, pridáme soľ a korenie. Rýchlo premiešame vidličkou, aby sa žĺtky spojili s bielkami.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu a rozpustite maslo. Vylejte vajcia a počkajte 6–7 sekúnd, kým vajcia mierne stuhnú.
- Potriasaním panvy tam a späť omeletu aktívne miešajte vidličkou, aby sa vajcia rýchlejšie zahustili.
- Keď omeleta zospodu zhustne, ale na vrchu je stále tekutá, posypte ju syrom a potom prejdite vidličkou po okrajoch omelety. Zatraste panvicou a presuňte ju na opačnú stranu ako vy. Prehnite okraj omelety, ktorý je najbližšie k vám, smerom do stredu.
- Zľahka udrite panvicou o stôl tak, aby sa okraj omelety oproti vám posunul dopredu.
- Uchopte rukoväť panvice tak, aby bol palec navrchu. Položte tanier a prudkým pohybom naň otočte omeletu tak, aby bol voľný okraj otočený nadol. Okraje orežte, posypte nasekanými bylinkami a podávajte teplé raňajky.
Vidiecka omeleta so syrom a cuketou
Natalia Tsibulskaya @mizuko, naša čitateľka a autorka receptu: „Jemná, aromatická a veľmi syrová omeleta dokonale spestrí každé raňajky. Je to rýchle a jednoduché na prípravu.“
Vidiecka omeleta so syrom a cuketou
Na prípravu 2 porcií syrovej omelety na raňajky potrebujete:
- cuketa – 1 kus
- polotvrdý syr – 70–80 g
- syr feta – 70 g
- petržlen – listy 2–3 pobočky
- tvrdý vyzretý syr – 70 g
- vajcia – 4 ks.
- cherry paradajky – 5–6 ks.
- rastlinný olej na vyprážanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Cuketu a všetok syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Petržlenovú vňať nasekáme podľa želania.
- Cuketu zmiešame s…