6 letných vidieckych raňajok, ktoré sa neodmietajú
Na dlho očakávané letné raňajky, najmä na chate, sa oplatí vstať skoro. Rosa ešte neuschla a vy ste už nazbierali uhorky v záhrade, maliny z kríkov a vytiahli elastické paradajky z košíka. Takýmito raňajkami môžete začať nielen svoj deň, ale aj život!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Dača šakshuka
- Okroshka zo záhrady na raňajky
- Omeleta s lesnými hubami
- Rýchle kutaby so zeleňou
- Palacinky s malinami
- Tvarohový tvarohový koláč s jahodami
Dača šakshuka
Najchutnejšia shakshuka je vyrobená z najčerstvejšej zeleniny a byliniek, nazbieraných priamo zo záhrady.
Dača šakshuka
Čas varenia: 30 minNa prípravu 3-4 porcií potrebujete:
- vajcia – 3-4 ks.
- paradajky – 4-5 ks.
- zelenina (petržlen, koriandr, estragón, bazalka) – 1 zväzok
- cesnak – 1 hlava
- maslo
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- horúca červená paprika, voliteľné
- Borodino chlieb na servírovanie
1. Nakrájajte zeleň. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Paradajky nakrájame na tenké plátky. 2. Vo veľkej panvici rozpustite na strednom ohni trochu masla. Rozložte do vrstiev: tretinu cesnaku, tretinu paradajok, tretinu byliniek, potom opäť cesnak, paradajky atď. Do každej vrstvy pridajte soľ a korenie. Navrch položte aj kúsky masla. 3. Panvicu prikryte pokrievkou a položte na strednú teplotu. Varte 10 minút, občas panvicou potraste, ale bez miešania obsahu. 4. V obsahu panvice urobte 3-4 priehlbiny, do každej rozbite vajíčko. Korenie a soľ. Na každý žĺtok položíme plátok masla. Prikryté dusíme, kým vajcia nie sú hotové na požadovaný stupeň. Podávame s chlebom Borodino.
Okroshka zo záhrady na raňajky
Okroshka sa môže jesť kedykoľvek počas horúceho dňa. A dokonca aj na raňajky. prečo nie?
Okroshka zo záhrady na raňajky
Čas varenia: 20 minNa prípravu 2 porcií potrebujete:
- hustý termostatický kefír alebo jogurt – 300–400 g
- uhorky – 4 ks.
- reďkovky – 6-8 ks.
- zelenina (zelená cibuľa, petržlen, kôpor) – 1 zväzok
- vajcia – 2 ks.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
1. Vajcia uvaríme na tvrdo, schladíme v studenej vode, ošúpeme a nadrobno nakrájame. 2. Uhorky a reďkovky nakrájame nadrobno alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Zeleninu nasekajte nadrobno. 3. Pripravené suroviny zmiešame s veľmi studeným kefírom/jogurtom (môžeme pridať ľad). Dochutíme soľou a korením a ihneď podávame.
Omeleta s lesnými hubami
Kvôli takejto omelete môžete skoro ráno chodiť nielen do najbližšej záhradnej postele, ale aj bežať lesom pri hľadaní voňavých lesných húb. Je to zdravé aj chutné.
Omeleta s lesnými hubami
Čas varenia: 20 min
Na prípravu 2-3 porcií potrebujete:
- vajcia – 6 ks.
- kyslá smotana – 2 lyžice. l.
- lesné huby – 5-6 ks.
- mladá cibuľka – 1 ks.
- mladý cesnak – 3 strúčiky
- ghee – 2 lyžice. l.
- soľ, údená paprika
1. Huby spracujeme, nakrájame na stredné plátky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na tenké plátky. 2. Zahrejte 1 polievkovú lyžičku. l. olej na panvici na palacinky pridame cibulu a cesnak, po 1 min. – huby. Smažte na vysokej teplote za občasného miešania 3-4 minúty. Znížte teplotu, varte ďalších 5 minút. 3. Vajcia vyšľaháme so soľou do hladka. Pridajte kyslú smotanu, premiešajte. 4. Do panvice vložte zvyšné maslo, potom, keď sa maslo roztopí a zohreje, nalejte do neho vaječnú zmes. Varte za stáleho pohybu všetkých prilepených častí omelety, kým omeleta nedosiahne požadovanú konzistenciu. Posypeme paprikou a podávame.
Rýchle kutaby so zeleňou
Pita chlieb môžete nahradiť tortillovými plackami alebo rýchlo upiecť tenké placky sami na panvici.
Rýchle kutaby so zeleňou
Čas varenia: 20 min
Na prípravu 2-3 porcií potrebujete:
- tenký pita chlieb – 2-3 listy
- zelenina (zelená cibuľa, petržlen, estragón, koriandr, bazalka) – 200 g
- vajcia – 1 ks.
- maslo
- soľ
1. Zeleninu nasekajte veľmi jemne. Roztopte 2 polievkové lyžice na panvici. l. olej, osolíme, pridáme bylinky a dusíme 2-3 minúty. 2. Zeleninu preložíme do misy, mierne ochladíme a zmiešame s vajcom do hladka. 3. Nakrájajte lavash na kruhy s priemerom 20 cm (alebo môžete urobiť štvorce rovnakej veľkosti). 4. Na polovicu každého kruhu položte pár lyžíc zelene, rozotrite v rovnomernej vrstve, prikryte druhou polovicou kruhu a stlačte. 5. Kutaby smažte na suchej panvici s nepriľnavým povrchom 1–1,5 minúty. na každej strane. Hotové kutaby položte na tanier na seba, bohato namažte olejom. Podávajte horúce.
Palacinky s malinami
Ranné pečivo je dobré na akékoľvek raňajky. Hrubé palacinky s čerstvo natrhanými malinami, poliate medom sú jednou z najlepších možností na vidiecke raňajky.
Palacinky s malinami
Čas varenia: 25 minNa prípravu 4 porcií potrebujete:
- maliny – 200 g
- vajcia – 3 ks.
- kyslá smotana 25% tuku – 200 g
- mlieko – 300 ml
- krupica – 100 g
- múka – 170 g
- cukor – 3 lyžice. l.
- soľ a sóda – každá po 0,5 lyžičky.
- ghee na vyprážanie
- med na servírovanie
1. Vajcia, cukor, soľ, kyslú smotanu a 100 ml mlieka vymiešame mixérom. Za stáleho miešania pridajte krupicu, múku a sódu. 2. Zvyšné mlieko privedieme do varu, vlejeme do cesta, premiešame. 3. Panvicu na palacinky rozohrejeme, vymastíme olejom. Hrubé palacinky s priemerom nie väčším ako 14 cm upečieme takto: cesto nalejeme do stredu formy, na cesto poukladáme niekoľko malín. Potom smažte ako obvykle. Podávame horúce, s medom.
Tvarohový tvarohový koláč s jahodami
Tento cheesecake podávame najlepšie teplý – ideálne je namočený v aromatickej šťave z jahôd, jemne podusený s cukrom a maslom.
Tvarohový tvarohový koláč s jahodami
Čas varenia: 1 hodina
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- jahody – 200 g
- najtučnejší tvaroh – 350 g
- kyslá smotana s obsahom tuku od 20% – 50 g
- vajcia – 2 ks.
- cukor – 50 g + 1 polievková lyžica. l.
- krupica – 2 lyžice. l.
- maslo – 2 lyžice. l. + trochu viac pre tvar
- mletý kardamón
1. Rúru predhrejeme na 160°C. Do misky dáme tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, cukor a krupicu a ponorným mixérom vyšľaháme do hladka. 2. Menšiu zapekaciu misu vymastíme olejom a vzniknutú zmes do nej vložíme. 3. Formu vložíme do väčšej formy, zalejeme čo najväčším množstvom vody. Cheesecake pečieme vo vodnom kúpeli 40 minút. 4. Medzitým si rozpustíme maslo s 1 polievkovou lyžicou. l. cukor, pridajte bobule (veľké môžu byť nakrájané) a trochu povarte, 2-3 minúty. Odstráňte z tepla a podávajte cez teplý tvarohový koláč.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #leto #raňajky #dačaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach