Ako sušiť cesnak doma

Ako sušiť cesnak doma

Ako sušiť cesnak doma

Cesnak je jednou z najproblematickejších zelenín z hľadiska organizácie skladovania. Osobne nemôžem ľahostajne prejsť okolo bacuľatých bledofialových hláv s veľkými lepkavými zubami. A všetci milovníci cesnaku čelia otázke: ako sušiť cesnak doma po zbere? Ak sa o to nestaráte, potom do jedného alebo dvoch mesiacov po zbere alebo nákupe cesnakové hlavy buď splesnivejú, alebo začnú vysychať. A v januári až februári úplne vyschnú, takže pri stlačení namiesto očakávaného hustého klinčeka prázdnota v šupke cesnaku. O želanej cesnakovej vôni a pikantnosti netreba hovoriť: z letných horúčav zostáva málo.

Ako sušiť cesnak doma po zbereO čom budeme hovoriť v článku:Ako určiť, kedy je čas zbierať cesnak Ako pripraviť cesnak na sušenie Ako dlho a kde cesnak sušiť Pri akej teplote cesnak sušiť Ako dlho sušiť cesnak Ako uchovať čerstvý cesnak, aby vydržal celú zimu Čo sa stane, ak t suchý cesnak Ako dlho možno cesnak skladovať, ak je správne pripravený

Ako určiť, kedy je čas zberať cesnak

Nielen záhradkári, ale aj tí, ktorí si plánujú urobiť zásoby cesnaku na zimu, musia vedieť, kedy je cesnak zrelý a pripravený na zber. Ak sa naň pozriete v poriadku, konzervácia cesnaku začína od okamihu, keď je zrelý a pripravený na zber.

Existujú dva druhy cesnaku. Zima je tá, ktorá bola vysadená na jeseň, pred zimou. A jar – vysádza sa na jar. Zimné plodiny sa zbierajú od druhej polovice júla do polovice augusta a jarné plodiny od konca augusta do polovice septembra. Obaja musia byť úplne zrelí, kým idú do koša. Pravda, pri úplne rovnakých podmienkach skladovania jarné zrno dlhšie vydrží a lepšie si zachová svoje vlastnosti. Zima je v tomto smere výrazne nižšia.

Ak teda máte na záhonoch zimný cesnak alebo, ako sa mu tiež hovorí, zimný cesnak a tešíte sa na jeho zber. Najprv sa bližšie pozrite na vonkajšie zmeny, ktoré sa vyskytujú pri cesnaku v júli: tri spodné listy vyschnú a spadnú na zem. Vrchné začínajú žltnúť. Žiarovky na koncoch šípok sa úplne otvoria a vyschnú. Zvyčajne sa výhonky cesnaku odstránia a objavia sa iba na zimných výsadbách, ale jeden alebo dva sa môžu ponechať najmä na rozpoznanie zrelosti. Pomocou vidličky opatrne vydlabeme a vytiahneme hlavičku cesnaku. Ak sa ľahko poddal a nedržal sa koreňmi pôdy, znamená to, že je zrelý a korene vyschli. A šupky zrelého cesnaku sa stali tenkými a suchými. Takže je čas na zber a ďalšou úlohou je sušiť cesnak.

Po zimnom cesnaku dozrie jarný cesnak asi za 2 týždne.3. V závislosti od regiónu sa to deje v rôznych časoch – od konca augusta do polovice septembra. Jarný cesnak nemá výhonky s cibuľkami, takže stačí sledovať olistenie – spodné listy žltnú a tlačia sa k zemi. Je čas vytiahnuť cibuľu. Krk zrelej cibule je tenký a suchý. Hlava by mala byť hustá, plevová košeľa bezpečne drží klinčeky, aj keď je tenká. Keď začnete šúpať cesnak, budete počuť šušťanie šupiek a lámanie strúčikov v rukách.

Je čas na zber, treba si však vybrať vhodné počasie na 2 dni3 bolo sucho, nepršalo. A nezalievajte cesnak niekoľko dní pred zberom: nechajte pôdu vyschnúť.

Ako pripraviť cesnak na sušenie

Cesnak by sa pred sušením nemal umývať;
Cesnak by sa pred sušením nemal umývať;

Cesnak je teda zrelý, zberaný v suchom počasí a všetko je priaznivé na uchovanie bohatej úrody na zimu. Cesnak, ktorý pred uskladnením prešiel špeciálnou prípravou, bude dobre uskladnený. Najčastejšia otázka znie: treba cesnak pred sušením umyť? Samozrejme, že nie. Ak sa snažíme zbierať úrodu v suchom počasí, tak prečo ju zmáčať? Stačí otriasť zeminu z cibúľ. Mokrý cesnak plesnivie. Opatrne vytraste pôdu, nenarážajte hlávky o seba – môžete ich poškodiť a takýto cesnak nebude dlho skladovaný.

Korene a lístie neodrezávajte hneď, ale nechajte ich najskôr poriadne vyschnúť. Vytiahnutie cesnaku a jeho ponechanie priamo na záhonoch alebo jeho umiestnenie do tieňa stromov je primárne sušenie cesnaku.

V tejto fáze musíte cesnak triediť. Malé hlavy schnú rýchlejšie, ale väčšie budú trvať dlhšie.

Ďalším krokom po vysušení cibúľ je správne orezanie cesnaku na uskladnenie. Oddenok sa odreže, pričom zostane 3 mm a 510 cm stonka.

Ako dlho a kde sušiť cesnak

Za slnečného suchého počasia cesnak do 5 dní vyschne.

Ak prší, plodina by mala byť umiestnená na vetranom mieste. Postarajte sa o to – cez deň ho vyneste na slnko a na noc ho dajte pod prístrešok. V takomto počasí bude na správne sušenie potrebovať viac času – od 1 do 2 týždňov.

Pri malých množstvách je možné cesnak zapliesť a zavesiť na dobre vetranom mieste. Môžete ho tiež nechať na uskladnenie.

Na uskladnenie sú vhodné len nepoškodené zdravé hlávky cesnaku, preto treba cesnak vytriediť a tie, ktoré boli poškodené pri zbere, odložiť. mali by sa skonzumovať ako prvé.

Pri akej teplote by ste mali sušiť cesnak?

Cesnak môžete sušiť priamo na záhonoch pri miernej teplote, vyhnete sa tak spaľujúcim slnečným lúčom.
Cesnak môžete sušiť priamo na záhonoch pri miernej teplote, vyhnete sa tak spaľujúcim slnečným lúčom.

Zozbieraný cesnak nemôžete nechať dlho pod horiacim slnkom: takéto agresívne teplo spôsobí, že sa cesnak „smaží“ a odstráni šťavnatosť a štipľavosť.

Ak sú suché, slnečné dni s miernymi teplotami nechajte nazbieraný cesnak ležať priamo na záhonoch. A ak je vonku zamračené a má pršať, je lepšie priniesť zozbieranú úrodu do vetranej miestnosti. Doba schnutia závisí od teploty a vlhkosti. Čím je suchšie a teplejšie, tým rýchlejšie cibuľky vyschnú.

Ako dlho sušiť cesnak

Ako dlho sušiť cesnak závisí od teploty a vlhkosti. Ak je teplo a sucho 5 dní bude stačiť. Vo vlhkom počasí bude sušenie cesnaku po vykopaní pred orezaním trvať 2 týždne. Hlavná vec je, že hlavy cesnaku sa uchovávajú vo vetranom priestore. v skleníku, v kúpeľnom dome, pod baldachýnom, na balkóne, zavesené v vrkočoch, zložené v drevených alebo plastových škatuliach, položené na plátne. Každá cibuľa musí vyschnúť zo všetkých strán: to bude viditeľné na suchej šupke. A až potom môžete začať orezávať podzemok a stonku. Je lepšie odstrániť horné špinavé plevy rukami. Cesnak na skladovanie musí byť absolútne čistý.

Sušenie v rúre alebo elektrickej sušičke Toto je ďalšia fáza zberu a skladovania cesnaku po počiatočnom sušení. Tento cesnak sa skladuje ako korenie.

Ako uchovať čerstvý cesnak, aby vydržal celú zimu

Odpoveď na túto otázku je dôležitá pre tých, ktorým sa podarilo vypestovať dobrú úrodu cesnaku. Nemenej zaujímavá je ale aj pre ľudí, ktorí si svoje obľúbené korenie kúpili počas sezóny a chcú si ho uchovať aspoň do jari.

Vybral som pre vás najpohodlnejšie a najmenej problematické možnosti.

Všeobecným pravidlom pre každý z nich je, že miestnosť by mala byť suchá, chladná a tmavá.

Cesnakový vrkoč - pohodlný a krásny spôsob skladovania čerstvého cesnaku
Cesnakový vrkoč – pohodlný a krásny spôsob skladovania čerstvého cesnaku

  1. Je krásne a pohodlné opletať cesnak na uskladnenie. Na takéto skladovanie je potrebné nechať stonky dlhšie – to uľahčí tkanie. Maximálny počet hláv v jednom opletení 15 kusov. Ale je lepšie nezavesiť taký cop v kuchyni – rýchlo vyschne. Je nepravdepodobné, že budete môcť zabezpečiť stabilné teplotné podmienky v kuchyni s neustálym vetraním. Je lepšie to urobiť v špajzi s teplotou 13 °C.
  2. Cesnak s krátkymi stonkami môže byť umiestnený v tenkej syntetickej sieťke (predávajú v nej cibuľu a zemiaky) alebo v starom dobrom vrecku. Cesnak by sa mal skladovať aj v sieti v pozastavenom stave. Ak takéto sieťky nenájdete, môžete použiť pančuchy alebo pančuchy, je lepšie, ak majú aj sieťky. Posledná možnosť, aj keď menej esteticky príjemná, je celkom uskutočniteľná.
  3. Drevená alebo plastová krabica s voľnými doskami je ideálna na uskladnenie cesnaku. Je pravda, že bude ťažké ho nainštalovať do kuchyne, takže táto možnosť je vhodnejšia pre suchú a chladnú špajzu.
  4. Dvoj- až trojlitrový dóza je najvhodnejšia nádoba na uskladnenie cesnaku v kuchyni. Ale ani s ňou to nie je ľahké. Prikryjeme pokrievkou – cesnak môže splesnivieť. Nechajte ho otvorený a rýchlo vyschne. Je potrebné vytvoriť optimálne podmienky a najvhodnejšie je položiť cesnak vo vrstvách, posypaných bežnou múkou. Začnite spodnou vrstvou – 2 cm múky a tiež dokončite múkou. Múku môžete nahradiť soľou alebo popolom a cesnak skladovať v dóze na odľahlom, tmavom mieste v kuchyni. Je lepšie, ak je toto miesto ďaleko od radiátora.
  5. Spoľahlivým spôsobom, ako chrániť cesnak pred skazením, je namočiť každú hlávku do teplého parafínu. Necháme stuhnúť a dáme do dózy.

Čo sa stane, ak cesnak nesušíte?

Nesušený cesnak obsahuje vlhkosť, ktorá umožní množeniu baktérií a plesní. A pleseň je pre cesnak smrť. A objaví sa veľmi rýchlo, ak cesnak nie je dobre vysušený. Je nepravdepodobné, že to bude možné zachrániť, a nestojí za to jesť. Tento cesnak je lepšie vyhodiť.

Ako dlho vydrží cesnak, ak je správne pripravený?

Cesnak je rozmarná zelenina. A aj keď sú splnené všetky podmienky, môžu nastať neočakávané dôvody: vlhkosť a teplota sú premenlivé a niekedy nepredvídateľné.

Nezabudnite, že zimný cesnak sa skladuje iba do decembra až januára a mal by sa skonzumovať ako prvý. Jarný zber pri dobre zvolených podmienkach vydrží až do konca jari, prípadne aj do ďalšieho zberu. Preto počas skladovania nemiešajte zimné a jarné plodiny. Navyše ich skladovacie teploty sú rôzne. Pre zimný cesnak je najpohodlnejšie +2…+4 °Ca jar sa bude cítiť dobre pri teplote +17…+18 °Ca v chladnom počasí od +1 do +3 °C.

Poznámka pre majiteľa. Ak si chcete urobiť zásoby čo najväčšieho množstva cesnaku, zvoľte viacero spôsobov skladovania. Toto bude najmúdrejšie a najsprávnejšie rozhodnutie.

Mimochodom. Cesnak sa dobre skladuje nielen vo vrkočoch, v škatuliach či v téglikoch od múky. Prútené koše vytvárajú priaznivé podmienky aj na skladovanie cesnaku.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cesnak #pripravkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik