Ako variť ryžu vo vreckách
Varenie ryže, napriek jej zjavnej jednoduchosti, nie je najzákladnejšou úlohou. Dokonca aj skúsení kuchári vedia, že ak len mierne zmeníte proporcie alebo sa na minútu rozptýlite, cereálie sa určite zlepia, pripália alebo sa rozvaria na pyré. Aby ste sa vyhli všetkým týmto problémom, ušetrili energiu a čas, môžete použiť ryžu vo vrecúškach. Je to jednoduché a pohodlné – zvládne to aj dieťa!
O čom budeme hovoriť v článku:Vlastnosti vrecovanej ryže – prečo je taká dobrá Ako variť vrecúškovú ryžu v hrnci? ryby a morské riasy Zelená ryža s dresingom z avokáda
Vlastnosti vrecovanej ryže – prečo je taká dobrá?
Ryža vo vrecúškach je veľmi výhodná! Posúďte sami – nemusíte to triediť a umývať pod tečúcou vodou, kým nebude voda úplne priehľadná. Netreba ho namáčať ani vyprážať na oleji na rozpálenej panvici. Táto ryža je úplne pripravená na použitie a to je jej hlavná výhoda.
Ryža vo vrecúškach si pri varení odoberie presne toľko vody, koľko potrebuje, takže nie je potrebné počítať presné pomery zrna a tekutiny ani používať trik s uterákom.
Okrem toho sa pri výrobe takáto ryža často brúsi alebo dusí, čím sa výrazne skráti doba jej varenia.
Tiež ryža vo vreciach nevyžaduje špeciálne skladovacie podmienky. Vďaka originálnemu baleniu neabsorbuje cudzie pachy a nenavlhne.
Teraz na pultoch obchodov nájdete krátkozrnnú ryžu vo vrecúškach a dlhozrnné odrody ako jazmín alebo basmati. A tiež predvarená hnedá ryža a dokonca aj zmes so severoamerickým obilím Zizania palustris, ktorú poznáme ako „divokú ryžu“.
Ako variť ryžu vo vreckách v hrnci?
Doba varenia balenej ryže závisí nielen od druhu zrna, ale aj od vlastností jeho mletia a predbežnej úpravy (Shutterstock/FOTODOM)
Pre zaistenie vynikajúcich výsledkov si určite prečítajte pokyny na obale ryže. Pamätajte, že čas varenia závisí nielen od druhu obilnín, ale aj od vlastností ich mletia a predbežnej úpravy, takže iba výrobca môže odhaliť absolútne všetky jemnosti prípravy.
Rovnako dôležité je vopred sa rozhodnúť, aký druh jedla plánujete variť, a na základe toho si vybrať krátkozrnnú alebo dlhozrnnú ryžu, hnedú alebo dusenú. Ako príloha sú ideálne napríklad odrody jazmínu alebo basmati, na kastróly a pudingy – Krasnodar a na teraz módnu ázijskú misku – hnedá ryža alebo zmes s divokou ryžou.
Najlepšie je variť ryžu vo vreckách na hrubostennej panvici s veľkým množstvom vody. Zvyčajne užívajte aspoň 1 liter tekutiny na 1 vrecúško (100 g ryže). V opačnom prípade môže obilnina absorbovať všetku vodu a spáliť sa.
Nezabudnite osoliť vodu, v ktorej sa bude ryža variť, a potom ju priveďte do varu. Mimochodom, namiesto bežnej stolovej soli môžete použiť ochutenú soľ – Svan, cesnak, kuracie mäso atď.
Pred vložením cereálnych vrecúšok do vriacej vody ich mierne pretrepte. To pomôže rovnomernejšie rozložiť ryžu vo vrecku, čo umožní jej rýchlejšie a lepšie varenie. Uistite sa, že voda úplne pokrýva všetky vrecká.
Po opätovnom zovretí vody treba oheň mierne znížiť a cereálie uvariť podľa návodu na obale. Zvyčajne to trvá 15-25 minút v závislosti od konkrétneho druhu ryže.
Keď je ryža hotová, mali by ste ju ihneď vybrať z vriacej vody, zavesiť na špeciálnu slučku a umiestniť do cedníka alebo na mriežku. Neponáhľajte sa s rozrezaním obalu; nechajte vrecká mierne vychladnúť, aspoň 3-5 minút.
Uvarenú ryžu nie je potrebné oplachovať. Ak chcete, môžete ho dodatočne posypať olejom alebo posypať obľúbeným korením a potom dôkladne premiešať.
Je bezpečné variť ryžu vo vreckách?
Občas sa môžete stretnúť s názorom, že ryža vo vrecúškach je zdraviu nebezpečná, pretože je priamo v balení vystavená vysokým teplotám. Netreba sa však obávať: vrecká na varenie cereálií sú vyrobené z potravinárskeho žiaruvzdorného polypropylénu, ktorý je označený písmenami PP alebo číslicou 5 v trojuholníku. Ide o jeden z najbezpečnejších a najinertnejších materiálov, ktorý vám nemôže nijako ublížiť. Používa sa na výrobu nádob na skladovanie potravín, dojčenských fliaš, potravinových fólií atď. Ako každý organický materiál, aj polypropylén sa topí vplyvom veľmi vysokých teplôt, ale tento proces prebieha pri teplote 300 ℃ alebo viac, čo nie je možné v bežnom hrnci s vriacou vodou.
Ako urobiť ryžu vo vreckách chutnejšiu: životné triky a triky
Koreniny a ochutený olej dodávajú balenej ryži extra chuť (Shutterstock/FOTODOM)
Ak chcete do vrecovanej ryže pridať extra chuť, použite korenie alebo ochutený olej. Napríklad šafran, korenie s kvetinovou vôňou, urobí uvarenú ryžu chuťovo jemne pikantnou a elegantne žltým vzhľadom. O nič horšie sa s touto úlohou vyrovná cenovo dostupnejší imeretský šafran, ktorým sú sušené kvety nechtíka. Môžete si však vziať aj tú najobyčajnejšiu kurkumu alebo kari, pridať ju do vriacej vody, dôkladne premiešať a uvariť vrecúško ryže. Bude to chutné, krásne a aromatické.
Mimochodom, aby bola ryža snehovo biela, použite pri varení plátok citróna alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.
Čo sa týka oleja, výborne funguje cesnak, bazalka, sezam alebo akýkoľvek iný olej podľa vášho výberu. Stačí pridať 1-2 lyžičky do vriacej vody. tohto oleja a uvaríme ryžu vo vrecúškach podľa návodu na obale.
Ak plánujete pridať ryžu do mletého mäsa (na kapustové rolky, ježkovia atď.) alebo do rajnice, potom nemusíte obilniny priviesť do plnej pripravenosti. V tomto prípade jednoducho rozdeľte čas varenia na polovicu.
Ako uchovávať varenú ryžu
Ryžu uvarenú vo vrecúškach zjedzte ihneď alebo ju schlaďte do 1 hodiny po varení. Táto obilnina má tendenciu rýchlo sa kaziť pri izbovej teplote, čo je primárne spôsobené vlhkým prostredím, ktoré je priaznivé pre rozvoj baktérií a plesní. Ak varenú ryžu necháte na stole niekoľko hodín, môže získať nepríjemný zápach a dokonca splesnivieť.
V chladničke, v nádobe s pevným vekom, sa varená ryža môže skladovať až 3–4 dni a v mrazničke až šesť mesiacov.
Recepty
Miska na hnedú ryžu s rybami a morskými riasami
Existuje legenda, že Buddha chodil každé ráno po meste s miskou, aby sa s ním ľudia podelili o to, čo mohli. Miestni obyvatelia neboli bohatí, takže jedlo v miske sa ukázalo ako jednoduché a výživné. Takto sa objavila teraz módna misa, čo v preklade znamená „miska“.
Miska na hnedú ryžu s rybami a morskými riasami (gastronom.ru)
Varenie 30 minút
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
- filet z lososa – 200 g
- hnedá ryža – 1 vrecko (80-100 g)
- šalát z morských rias alebo chukka – 70–90 g
- akékoľvek klíčky – 30-40 g
- maslo – 2 lyžice. l.
- arašidy – 1-2 lyžice. l.
- sezamový olej – 1-2 lyžičky.
- pražené sezamové semienka – 1 lyžička.
- sójová omáčka – 1 lyžička.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- vločky horkej papriky – voliteľné
1. Hnedú ryžu uvaríme vo vrecúšku podľa návodu na obale. Dá sa to urobiť vopred.
2. Filet z lososa rozdelíme na 2 porcie, dochutíme soľou, korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Varte v parnom hrnci 7-8 minút.
3. Ak sú klíčky dlhé, trochu ich nasekajte nožom. Tiež jemne nasekajte arašidy.
4. Vložte teplú (ale nie horúcu) ryžu do hlbokej misky alebo širokej misky, na vrch položte klíčky, morské riasy, ryby a arašidy.
5. Pokvapkáme sójovou omáčkou, posypeme sezamovými semienkami a pokvapkáme sezamovým olejom. Ak chcete, posypte lupienkami feferónky a čerstvo mletým čiernym korením.
UŽITOČNÉ RADY
Pre zvýraznenie chuti a vône arašidov je lepšie ich vopred zľahka opražiť na suchej panvici bez oleja.
Zelená ryža s avokádovým dresingom
Bežná vrecúšková ryža v kombinácii so zrelým avokádom zažiari úplne novými farbami, doslova aj obrazne! Vďaka hladkej a jemnej, akoby krémovej omáčke bude jedlo skutočne reštauračné: vyskúšajte.
Zelená ryža s avokádovým dresingom
Varenie 30 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- biela dlhozrnná ryža – 2 vrecká (80-100 g každé)
- avokádo – 1 ks.
- zelenina (cibuľa, petržlen, koriander, kôpor, bazalka) – 100 g
- vápno – 1 ks.
- maslo – 50 g
- cesnak – 2 strúčiky
- zmes čerstvo mletej papriky
- soľ
1. Vrecúška ryže uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale.
2. Zeleninu nasekáme nadrobno, pridáme olúpaný cesnak, osolíme a opäť nasekáme.
3. Odstráňte kôru z limetky pomocou jemného strúhadla. Vytlačte šťavu.
4. Dužinu avokáda nakrájajte podľa potreby a vložte ju do misky mixéra. Zalejeme limetkovou šťavou, dolejeme 50–70 ml studenej vody a mierne osolíme. Avokádo rozdrvte na hladké pyré, v prípade potreby pridajte trochu vody. Mali by ste dostať tekutú omáčku. Dochutíme kôrou a čerstvo mletým korením.
5. Do horúcej ryže vmiešame nasekané bylinky a maslo. Rozdeľte na taniere a polejte avokádovou omáčkou. Podávajte.
UŽITOČNÉ RADY
Táto ryža môže byť buď samostatné jedlo, alebo príloha k niečomu ľahkému a nie príliš mastnému. Ideálne sú dusené ryby alebo kuracie prsia.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ryžaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach