Džem z melónovej buničiny na zimu
K receptu
Džem vyrobený z dužiny vodného melónu na zimu nie je nezmysel, ale celkom príjemná vec. Nepovieme vám príbehy, že na takýto džem musíte vziať ten najchutnejší, sladký a zrelý melón. Aj bez džemu takýto melón zje dobrá spoločnosť na jedno posedenie. Ale ak je melón trochu sklamaný – nie veľmi sladký, s nejakou nezrozumiteľnou textúrou, potom sa dá rehabilitovať pomocou nášho jednoduchého receptu. A ak nemáte kam dať svoje krásne sladké melóny, prezradíme vám tajomstvo: čím lepší melón, tým lepší džem. Vo všeobecnosti existuje len jeden záver: džem na zimu môžete urobiť z akéhokoľvek vodného melónu, hlavná vec je, že nie je pokazený alebo prezretý. Čím je sladší, tým menej cukru budete musieť do džemu pridať. A nezabudnite okysliť. Nie s citrónom, ale s kyselinou citrónovou. Nielen pre chuť, ale aj pre lepšiu konzerváciu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 215,93 kcal/porcia Porcie: 30 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 0,41 g/0,07 g/53,77PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 30 PORCIÍVodný melón 2 kgGranulovaný cukor 1,5 kgCitrón 1 kus Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Z melóna vykrojíme dužinu. Môžete ho krájať tesne pri kôrke, pretože aj z kôrok sa vyrába džem. Odstráňte všetky tvrdé kosti. Biele mäkké „embryá“ semien môžu zostať. Dužinu nakrájajte na malé kúsky – nie viac ako 2 cm.
Džem z melónovej dužiny na zimu (gastronom.ru)
Krok 2
Vložte kúsky melónu do hrnca a pridajte polovicu cukru. Nechajte vodný melón a cukor odležať dve hodiny, aby pustili viac šťavy. Počas tejto doby môžete zmes niekoľkokrát premiešať.
Džem z melónovej dužiny na zimu (gastronom.ru)
Krok 3
Výslednú šťavu a cukor nalejte do inej panvice, pridajte do nej zvyšný cukor. Miešajte a položte panvicu na oheň. Sirup priveďte do varu a kým sa cukor úplne nerozpustí.
Džem z dužiny vodného melónu na zimu (gastronom.ru)
Krok 4
Nalejte horúci sirup do panvice s kúskami melónu a položte ho na oheň. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 15 minút, občas podlievajte. Nechajte džem úplne vychladnúť.
Džem z melónovej dužiny na zimu (gastronom.ru)
Krok 5
Džem dajte späť na oheň, priveďte do varu a varte 15 minút. Tento cyklus opakujte toľkokrát, koľkokrát je potrebné, kým džem nedosiahne požadovanú hrúbku a štruktúru.
Krok 6
Odstráňte kôru z citróna v tenkej vrstve pomocou jemného strúhadla, vytlačte šťavu z citróna. V poslednej fáze varenia pridajte do melónového džemu všetku kôru a toľko šťavy, koľko je potrebné podľa chuti. Potom varte ďalších 5 minút.
Džem z melónovej dužiny na zimu (gastronom.ru)
Krok 7
Horúci melónový džem nalejte do vopred sterilizovaných pohárov a uzavrite ich viečkami. Poháre otočte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť. Melónový džem je pripravený na zimu.
Džem z dužiny vodného melónu na zimu (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na džem z dužiny vodného melónu je najlepšie použiť odrody bez semien. Ide nielen o to, že nebudete musieť vyberať semienka, ale aj o to, že kúsky budú hladké, bez strapačiek, čo znamená, že váš melónový džem bude na zimu krásny.
MIMOchodom
Pre chuť môžete do džemu z melónovej dužiny na zimu pridať sladké korenie – tyčinku škorice, niekoľko škatúľ kardamónu alebo pár badiánu.