Jantárový džem na plátky
K receptu
Jantárový džem v plátkoch nie je len džem, ale aj veľké estetické potešenie! Koniec koncov, nie je to len príjemné jesť, môžete to obdivovať! Uvidíte: vaši blízki a hostia budú úplne nadšení! Plátky jablka sa nerozpadnú, sú takmer priehľadné a skutočne pripomínajú veľké kusy jantáru. Ako sa tento efekt dosahuje? Všetky podrobnosti nájdete v našom recepte. No, tu len povieme, že jablká sa varia doslova 5 minút, potom vychladnú v sirupe. Vďaka tomu sa plátky postupne nasýtia a dokonale si zachovajú svoj tvar.
zložitosť: priemer Kalórie: 340,12 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 30 min Pridať. čas: 48 h Použité: 0,42 g/0,38 g/83,51VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍjablká 1 kgcukor 900 gcitrónová šťava 3 polievkové lyžice.púčiky badiánu 2 ks.škoricové tyčinky 1 kus Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte jablká na džem. Každý rozrežte na polovicu a odstráňte jadro a semená. Jablká by sa nemali šúpať. Nakrájajte ich na tenké plátky a vložte do širokej smaltovanej panvice.
Jantárový džem v plátkoch (gastronom.ru)
Krok 2
Jablká polejeme citrónovou šťavou. Pridajte 450 g cukru a jemne potraste panvicou, aby sa cukor rovnomerne rozložil medzi plátky. Prikryte gázou alebo tenkým uterákom. Nechajte 8 hodín (je možné aj cez noc).
Jantárový džem v plátkoch (gastronom.ru)
Krok 3
Ráno odstráňte gázu: uvidíte, že jablká pustili šťavu. Panvicu položte na strednú teplotu a priveďte do varu. Jablká budú plávať, takže by sa mali pravidelne opatrne spúšťať do sirupu budúceho džemu pomocou štrbinovej lyžice.
Jantárový džem v plátkoch (gastronom.ru)
Krok 4
Pridajte zvyšný cukor. Na miernom ohni opäť priveďte do varu. Cukor by sa mal úplne rozpustiť. Varte 5 minút, pričom zbierajte penu. Odstráňte jablká v sirupe z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.
Jantárový džem v plátkoch (gastronom.ru)
Krok 5
Jablká v sirupe opäť privedieme do varu, povaríme 5 minút a necháme vychladnúť. Pridajte korenie a zopakujte všetky kroky znova. Ďalej pripravte džem podľa rovnakého postupu, kým sirup nezhustne a plátky jabĺk nebudú priehľadné, ako jantár.
Jantárový džem v plátkoch (gastronom.ru)
Krok 6
Vychladnutý jablkový džem vložte do suchých sterilizovaných pohárov a prikryte plastovými viečkami. Nie je potrebné ho tesniť: dobre sa skladuje na tmavom, suchom a chladnom mieste.
Jantárový džem v plátkoch (gastronom.ru)
MIMOchodom
Jantárový džem je najvhodnejší zo silných zelených jabĺk so sladkokyslou chuťou. Vhodná je napríklad „Antonovka“ (najlepšie mierne nezrelá), ako aj renet Simirenko.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby ste sa uistili, že je džem úplne pripravený, nakvapkajte sirup na suchú studenú podšálku. Ak sa kvapka neroztečie a zachová si svoj tvar, je všetko v poriadku! Pamätajte, že nedostatočne uvarený džem môže celkom rýchlo vykysnúť.