Najlepšie marinády na kuracie stehná: 6 osvedčených receptov

Najlepšie marinády na kuracie stehná: 6 osvedčených receptov

Najlepšie marinády na kuracie stehná: 6 osvedčených receptov

Pripravili sme pre vás tie najlepšie varianty marinád na kuracie stehná, ktoré potom môžete piecť v rúre alebo vyprážať na grile. Všetky recepty sú dostupné podľa ingrediencií, rýchle a hlavne overené v praxi. Využite naše odporúčania a nepochybujte o tom, že vaše piknikové kuracie stehná získajú veľa lajkov!

Najlepšie marinády na kuracie stehná: 6 osvedčených receptovO čom budeme hovoriť v článku:Čo je zvláštne na kuracích stehnách? Aký to má vplyv na ich prípravuUniverzálne pravidlá pre marinády na kuracie stehnáPomarančová marinádaMarináda s jogurtom a cesnakomMarináda so sójovou omáčkouMarináda s bylinkamiMedová marináda s vínomHorčičná marináda

Čo je zvláštne na kuracích stehnách? Ako to ovplyvňuje ich prípravu?

Po prvé, poďme zistiť, s akým produktom máme do činenia. Kuracie stehná sú teda časťou jatočného tela vtáka umiestnenej nad palicou. Niekedy nie sú pred predajom oddelené a potom vidíte nohy na regáloch obchodov. Teraz však hovoríme konkrétne o kuracích stehnách.

Úprimne povedané, varenie v rúre, na panvici alebo na grile je skutočným potešením: proces je rýchly a je takmer nemožné pokaziť túto časť kuracieho tela! Stehná preto milujú kuchári, gazdinky a samozrejme aj tí, ktorí sú výlučne konzumentmi chutných jedál. Priaznivci zdravej výživy sú však k tejto časti kurčaťa skeptickí, pretože obsahuje viac tuku ako napríklad kuracie filé. Plus koža, ktorá pridáva kalórie navyše stehnám. Je v tom kus pravdy, ale rozdiel nie je vôbec katastrofálny. Veď posúďte sami! Kuracie prsia bez kože obsahujú približne 140 kalórií a 1 g nasýtených tukov. Stehná obsahujú 170 kcal a 2 g nasýtených tukov. Zdá sa nám, že ak tento produkt nejete 24 hodín denne, 7 dní v týždni, niekedy si to určite môžete dovoliť.

Kuracie stehná, rovnako ako ostatné časti tohto vtáka, sú navyše bohaté na vitamíny (A, E, skupina B), draslík, železo, fosfor a zinok, ako aj na ľahko stráviteľné bielkoviny. Mimochodom, ak sa venujete fitness a chcete nielen budovať svalovú hmotu, ale aj priberať na váhe (áno, to sa stáva!), Tento produkt môžete ľahko používať pravidelne. Správne uvarené, samozrejme! ako presne? Zamyslime sa spolu.

Začnime tým, že práve tuk, nachádzajúci sa najmä pod kožou, dodáva kuracím stehnám práve takú cenenú šťavnatosť. Preto je takmer nemožné urobiť ich príliš suché v rúre alebo na grile. Stehná môžete samozrejme opiecť aj na oleji na panvici, no v tomto prípade nadmerne zmastnú, a to aj tak nie je dobré pre nikoho. Aby bolo jasné: rúra, gril a gril sú ideálne na varenie tejto časti kuracieho tela.

Je možné urobiť kuracie stehná chutnejšie? Určite! Ak ich predmarinujete tak či onak. Len na rozdiel od jahňacieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa nebude cieľom zmäknúť mäsové vlákna (samotné stehná sú dosť jemné), ale dodať osobitnú chuť a vôňu. Preto je použitie kiwi na prípravu kuracieho mäsa veľmi zlý nápad: toto exotické ovocie obsahuje „silné“ kyseliny a špeciálny enzým, ktorý za menej ako pol hodiny premení dužinu takmer na mleté ​​mäso.

Prečo však potrebujeme zámorské kiwi, keď existuje obrovské množstvo ďalších úžasných produktov na marinády, ktorých recepty nájdete nižšie. Mimochodom, môžete si vymyslieť svoj vlastný, ak pochopíte princípy výberu prísad. A nie je na tom nič zložité: všetka logika a trocha kulinárskej fantázie.

Univerzálne pravidlá pre marinády na kuracie stehná

Kuracie stehná obsahujú veľa tuku, preto pri ich príprave odporúčame voliť nízkotučné marinády.
Kuracie stehná obsahujú veľa tuku, preto pri ich varení odporúčame zvoliť nízkotučné marinády (Shutterstock/FOTODOM)

Už sme povedali, že kuracie stehná sú pomerne mastný produkt. Preto sa neoplatí túto vlastnosť kvôli marináde kvadratúrovať. Ak teda plánujete pripraviť kuracie stehná na pečenie v rúre alebo grilovanie, zvoľte nízkotučné varianty. Žiadna majonéza (tu však nejde len o tuk), kyslá smotana či veľké množstvo rastlinného oleja! Ale dá sa použiť nízkotučný kefír alebo jogurt.

Zriedená pomarančová alebo citrónová šťava môže byť výborným základom pre marinádu na kuracie stehná. Skvelé je aj suché biele víno. A nezabudnite do citrusovej marinády pridať trochu strúhanej kôry: kura získa jemnejšiu arómu.

Sójová omáčka, horčica a med fungujú veľmi dobre v marinádach na hydinu, vrátane kuracieho. Ten druhý, keď sa pečie v rúre alebo griluje, skaramelizuje a vytvára na stehnách veľmi krásnu zlatohnedú kôrku.

Čo ešte pridať do marinády na túto časť kurčaťa? Zázvor, cesnak a bylinky – pokojne použite sušený (vrátane hotových zmesí) alebo nasekaný čerstvý.

Pomarančová marináda

Kuracie stehná vďaka pomarančovej marináde získajú nádhernú vôňu a rafinovanú chuť. Dôrazne odporúčame upiecť ich v rúre: dužine to dodá zvláštnu jemnosť a šťavnatosť.

Pomarančová marináda
Pomarančový nálev (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien

Na prípravu potrebujete:

• pomaranče – 2 ks.

• hnedý cukor – 1 polievková lyžica. l.

• mletý sušený cesnak – 1 polievková lyžica. l.

• soľ – 1 polievková lyžica. l. (bez sklíčka)

• čerstvo mleté ​​čierne korenie – 1 lyžička.

1. Pomaranče umyjeme a osušíme. Odstráňte kôru jemným strúhadlom. Ovocie nakrájajte na polovicu a vytlačte šťavu do veľkej misy. Pridajte kôru.

2. Do misky so šťavou pridáme cukor, cesnak, soľ a korenie. Nalejte 150 ml vody. Miešajte.

3. Kuracie stehná vložíme do misky s marinádou. Premiešame a necháme prikryté 20-30 minút.

MIMOchodom

Táto marináda je dosť kyslá, takže nechávať v nej kura dlho (napríklad cez noc) sa určite neoplatí.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete, použite na marinádu nie 2 pomaranče, ale 1 pomaranč a 1 citrón. Cukor je možné nahradiť medom.

Marináda s jogurtom a cesnakom

Táto marináda je skvelá na prípravu kuracích stehien na grilovanie. A aj keď sa na nich šupka trochu spáli (musíte uznať, že sa to občas stáva), dužina zostane šťavnatá.

Marináda s jogurtom a cesnakom
Marináda s jogurtom a cesnakom (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien

Na prípravu potrebujete:

• prírodný jogurt – 150 g

• cesnak – 2 strúčiky

• citrónová šťava – 2 polievkové lyžice. l.

• mäta – 1 vetvička

• sušené oregano – 1 polievková lyžica. l.

• soľ, mleté ​​čierne korenie – podľa chuti

1. Cesnak pretlačte lisom. Lístky mäty nasekáme nadrobno. Spojte s cesnakom.

2. Pridajte prírodný jogurt, citrónovú šťavu, oregano, soľ a mleté ​​korenie podľa chuti. Miešajte.

3. Kuracie stehná polejeme jogurtovou marinádou. Miešajte, kým sa rovnomerne nerozloží. Zakryte fóliou a odložte na 30 minút na chladné miesto.

MIMOchodom

Namiesto prírodného jogurtu môžete použiť kefír s obsahom tuku najviac 2,5%: bude to tiež fungovať dobre.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak plánujete v sobotu grilovačku na dači, stehná marinujte vo veľkej plastovej nádobe, zatvorte ju a odložte do rána do chladničky. Na druhý deň ho stačí zabaliť a odniesť na miesto.

Marináda so sójovou omáčkou

Táto marináda je možno jedna z najharmonickejších, chuťou aj účinkom na kura. Zvláštnosťou sójovej omáčky je, že zmäkčuje mäsové vlákna, no neničí ich. No a minerálna voda ešte zvýrazňuje jej vlastnosti.

Marináda so sójovou omáčkou
Marináda zo sójovej omáčky (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien

Na prípravu potrebujete:

• sójová omáčka – 100 ml

• perlivá minerálna voda – 80 ml

• cesnak – 2 strúčiky

• koreň zázvoru – 30 g

• ryžový alebo biely vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.

• med – 1 polievková lyžica. l.

• čerstvo mletá čili paprička – podľa chuti

1. Cesnak pretlačte lisom. Koreň zázvoru ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

2. Do misky nalejeme sójovú omáčku, ocot a vodu. Pridajte cesnak, zázvor a med. Okoreníme a premiešame.

3. Kuracie stehná vložte do marinády. Miešajte. Zatvorte viečkom alebo prikryte potravinovou fóliou. Nechajte 30 minút na chladnom mieste.

MIMOchodom

Aby sójová omáčka skutočne pôsobila zmäkčujúco na vlákna kuracích stehien, musí byť prírodná, teda fermentovaná. Omáčky s umelými arómami a farbivami neposkytnú požadovaný efekt.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Množstvo zázvoru a cesnaku upravte podľa chuti. Chcete, aby bola vaša marináda ešte pikantnejšia? Pridajte trochu drvenej čili papričky.

Marináda s bylinkami

Kuracie stehná marinované v tejto zmesi majú veľmi jemnú chuť a sviežu citrusovo-bylinkovú vôňu. Zdá sa nám, že lepšiu možnosť letnej grilovačky jednoducho nenájdete!

Marináda s bylinkami
Bylinková marináda (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien

Na prípravu potrebujete:

• veľký citrón – 1 ks.

• perlivá minerálna voda – 100 ml

• cesnak – 2 strúčiky

• čerstvý tymián – 2 vetvičky

• čerstvá petržlenová vňať – 2 vetvičky

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

• soľ, mleté ​​čierne korenie – podľa chuti

1. Citrón umyjeme a osušíme. Odstráňte kôru jemným strúhadlom. Nakrájajte citrón na polovicu. Vytlačte šťavu.

2. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Z vetvičiek tymiánu a petržlenovej vňate odstráňte lístky a nasekajte ich nadrobno.

3. Zmiešajte citrónovú šťavu a kôru, bylinky, minerálnu vodu, soľ a korenie v miske. Miešajte. Nalejte olivový olej. Znova premiešajte.

4. Vzniknutou marinádou polejeme kuracie stehná, premiešame a necháme prikryté 20–30 minút.

MIMOchodom

Pred grilovaním alebo grilovaním kuracích stehien kúsky jemne poklepte papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

S tekutými zložkami marinády sa môžete „hrať“: citrónovú šťavu a perlivú vodu nahraďte napríklad suchým bielym alebo ružovým vínom (bude potrebných asi 200 ml).

Medová marináda s vínom

Med sa často pridáva do marinád a do akéhokoľvek mäsa, a to je celkom opodstatnené: nielenže dodáva kebabu zlatohnedú kôrku počas grilovania, ale tiež elegantne znižuje kyslosť ostatných prísad. Ktorý použiť – svetlý alebo tmavý? Čokoľvek máte! Ak je med kandizovaný, roztopte ho v mikrovlnnej rúre.

Medová marináda s vínom
Medová marináda s vínom (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien

Na prípravu potrebujete:

• med – 2 polievkové lyžice. l.

• suché biele alebo ružové víno – 150 ml

• cesnak – 1 strúčik

• čerstvý zázvor – 30 g

• sušený tymián – 1 lyžička.

• soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie – podľa chuti

1. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Zázvor ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

2. Spojte cesnak a zázvor s rozpusteným medom. Pridáme tymian, zalejeme vínom, soľou a korením. Miešajte.

3. Kuracie stehná polejeme marinádou. Premiešame a necháme prikryté 20-30 minút.

MIMOchodom

Hovorí sa, že mäso naložené vo víne by sa malo podávať so zvyšným vínom z tej istej fľaše. A na marinádu používajte iba kvalitné víno. Myšlienka sa nám zdá správna, pretože v tomto prípade sa cudzie chute a vône nebudú navzájom rušiť.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Suché víno možno nahradiť ľahkým ľahkým…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik