Top 10 omáčok na cestoviny a špagety

Top 10 omáčok na cestoviny a špagety

Top 10 omáčok na cestoviny a špagety

Chcete premeniť obyčajné varené cestoviny na lahodné cestoviny, ktoré nie sú v žiadnom prípade horšie ako cestoviny z reštaurácie? – Pridajte omáčku! Syr, pesto, boloňské, paradajkové alebo sladkokyslé – jedným slovom také, ktorých chuť máte radi. Verte mi, takmer každý z nich sa dá ľahko pripraviť doma len za pol hodiny.

Top 10 omáčok na cestoviny a špagetyO čom budeme hovoriť v článku:Ako si vybrať omáčku na cestovinyAko uvariť dokonalé cestovinySmotanová omáčka na cestovinySyrová omáčka na cestovinyKlasická paradajková omáčka na cestovinyCestoviny s mušľami v pesto omáčkeCestoviny so šampiňónmi v bešamelovej omáčkeCestoviny s hubovou omáčkouJednoduchá omáčka na cestoviny z mlieka a syraPikantná omáčka na rezanceJednoduchá a chutná cesnaková omáčka na cestovinyBolognese cestoviny

Ako si vybrať omáčku na cestoviny

Väčšina omáčok vám nezaberie veľa času, takže sa dajú pripraviť súčasne s varením cestovín. Zhodnoťte obsah vašej chladničky – pravdepodobne obsahuje všetky potrebné ingrediencie na lahodnú omáčku. Napríklad cuketa, smotana a zelený hrášok alebo mleté ​​mäso, cibuľa a paradajky vo vlastnej šťave. Prípadne syr, cesnak, olivový olej, bylinky, mrazený vývar atď. Bude skvelé, ak budete mať niekoľko druhov cestovín, pretože výber omáčky priamo závisí od tvaru cestovín.

Predpokladá sa, že bolognese a akákoľvek iná omáčka založená na mletom mäse sa najlepšie hodí k špagetám. Penne a rigatoni dobre vydržia v hustých omáčkach ako pesto alebo marinara. Farfalle je dobrý s paradajkovou a syrovou omáčkou, fettuccine sa zdá byť špeciálne vytvorený pre smotanové alebo kyslé smotany. Ale fusilli a concigliette sú univerzálne – môžu sa podávať s čímkoľvek. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že dlhé a tenké cestoviny vyžadujú tenké omáčky, zatiaľ čo krátke s veľkými otvormi sa hodia najmä k hustým prívarkom.

Ako uvariť dokonalé cestoviny

Aby sa špagety pri varení nezmenili na kašu, uvarte ich vo veľkom množstve vody (v pomere 1 liter vody na 100 g múčnych výrobkov)
Aby sa špagety pri varení nezmenili na kašu, uvarte ich vo veľkom množstve vody (v pomere 1 liter vody na 100 g múčnych výrobkov) (Shutterstock/FOTODOM)

Dokonalá omáčka je len polovica úspechu. Aby bolo jedlo chutné, musíte cestoviny správne uvariť. Zdalo by sa, čo je na tom také zložité? Je však potrebné vziať do úvahy niektoré body a jemnosti.

Vyberte si cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice. Po prvé, je to zdravšie a po druhé, lepšie držia tvar a nerobia sa z nich kaša. Cestoviny uvarte vo veľkom množstve vriacej vody – na 100 g múčnych výrobkov budete potrebovať asi 1 liter. Pred pridaním cestovín nezabudnite vriacu vodu dobre osoliť.

Predpokladá sa, že priemerný čas varenia cestovín je 715 minút (okrem variant polievok: pavučina, hviezdičky, vaječné rezance atď.), ale nezabúdajte na to, že čím hustejšie cestoviny, tým viac času to zaberie. Prečítajte si pokyny na obale a ak chcete mať cestoviny al dente, skráťte čas varenia o 12 minúty. Načo to je? Je to jednoduché – ak plánujete zohrievať cestoviny v horúcej omáčke, nepotrebujete, aby boli úplne uvarené. Ale ak sa omáčka podáva samostatne, najmä ak je studená, cestoviny by sa mali uvariť do mäkka. Ale to je na vašom uvážení, pretože takmer všetky cestoviny je možné uvariť a podávať al dente spolu s omáčkou, ak ste na túto možnosť zvyknutí.

Pokiaľ ide o všetky druhy rezancov, ako je funchoza, soba, udon, lagman, musíte si prečítať pokyny na obale. Výrobca zvyčajne uvádza nielen čas varenia, ale aj ďalšie odporúčania – varte alebo sparte vriacou vodou, opláchnite alebo nie, či na záver pridať olej atď.

Krémová omáčka na cestoviny

Krémová omáčka na cestoviny je jednoduchá! Posúďte sami – kým sa uvaria cestoviny, stihnete spojiť a zohriať všetky ostatné ingrediencie, čiže už za 20 minút bude zdravá a chutná večera hotová a pripravená na podávanie.

Krémová omáčka na cestoviny
Krémová omáčka na cestoviny

Varenie 20 minút

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • cestoviny (penne, fusilli atď.) – 250 g
  • špenát – 250 g
  • smotana 20% tuku – 200 ml
  • strúhaný tvrdý syr – 70 g
  • píniové oriešky – 30 g
  • čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – 3 g
  • muškátový oriešok – 1,5 g
  • soľ

1. Píniové oriešky opražte na suchej panvici a nechajte vychladnúť. Cestoviny uvaríme vo veľkom množstve vriacej osolenej vody do mäkka podľa návodu na obale.

2. Špenát umyjeme, scedíme v cedníku a potom nadrobno nasekáme. Vložte do hrnca, pridajte vriacu vodu a varte na vysokej teplote asi 2 minúty. Scedíme v cedníku a potom preložíme do hlbokej nepriľnavej panvice.

3. Prilejeme smotanu. Položte na oheň a rýchlo priveďte do varu. Dochutíme muškátovým orieškom, soľou a korením podľa chuti.

4. Znížte teplotu pod panvicou na minimum. Varte 5 minút, občas premiešajte. Hotové cestoviny sceďte v cedníku, potom ich pridajte do smotanovej špenátovej omáčky a mierne prehrejte.

5. Horúce cestoviny ihneď rozdeľte do servírovacích misiek. Posypeme syrom a orechmi. Podávajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Aby ste jedli cestoviny so špenátom v smotanovej omáčke a nebáli sa o svoju postavu, použite na ich prípravu penne z tvrdej pšenice a použite smotanu s obsahom tuku 10%. Alebo ich nahraďte kokosovými.

MIMOchodom

Do smotanovej omáčky so špenátom a cestovinou môžete pridať šampiňóny. Očistíme ich, nakrájame na plátky a zľahka opražíme na olivovom oleji. Potom pridáme blanšírovaný špenát, smotanu a ďalej varíme podľa receptu.

Syrová omáčka na cestoviny

Potrebujete lahodnú omáčku na cestoviny? Skúste si vyrobiť syr – verte mi, je to oveľa jednoduchšie, ako sa zdá. Druh syra tu nie je dôležitý, hlavné je, že sa dobre roztopí a páči sa vám jeho chuť.

Syrová omáčka na cestoviny
Syrová omáčka na cestoviny

Varenie 25 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • smotana 20% tuku – 500 ml
  • stredne veľké cestoviny (penne, fusilli, farfalle) – 400 g
  • cuketa – 350 g
  • modrý syr – 120 – 150 g
  • vlašské orechy – 30 g
  • maslo – 2 lyžice. l.
  • cesnak – 5 strúčikov (25 g)
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cuketu bez olúpania nakrájame na kocky so stranou 1,5 cm nakrájame na tenké plátky. V hlbokej panvici rozohrejeme olej, pridáme cuketu a na miernom ohni opekáme 2 minúty.

2. Pridajte cesnak, varte 30 sekúnd. Prilejeme smotanu, korenie a na miernom ohni dusíme 7-10 minút.

3. Súčasne položte na oheň veľkú panvicu so 4 litrami vody, priveďte do varu, pridajte 4 lyžičky. osolíme, pridáme cestoviny a za stáleho miešania varíme na prudkom ohni podľa návodu na obale.

4. Do panvice so smotanou pridáme polovicu rozdrobeného syra, necháme roztopiť a podľa chuti dosolíme.

5. Hotové cestoviny dáme do cedníka a zmiešame s omáčkou. Uložíme na taniere a posypeme zvyšným rozdrobeným syrom a nahrubo nasekanými orechmi.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak nemáte radi modrý syr, nahraďte ho suluguni alebo mozzarellou.

MIMOchodom

Obľúbené jedlo Mac’n’cheese (makaróny a syr) takmer na celom svete sa pripravuje so syrovou omáčkou, recept naň nájdete tu.

Klasická paradajková omáčka na cestoviny

Klasická omáčka na špagety alebo akékoľvek iné dlhé cestoviny je pravdepodobne paradajková omáčka. Veď ho milujú deti aj dospelí!

Klasická paradajková omáčka na cestoviny
Klasická paradajková omáčka na cestoviny (Foto užívateľ, autor receptu)

Varenie 20 minút

Ďalší čas 20 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • údené klobásy – 3-4 ks.
  • nakrájané paradajky vo vlastnej šťave – 300 – 400 g
  • cestoviny (špagety, tagliatelle, bucatini) – 300 g
  • čerstvý špenát – 100 – 150 g
  • olivový olej – 100 ml
  • šalotka – 2 ks.
  • cesnak – 3-4 veľké strúčiky
  • Talianske bylinkové korenie – 1,5 lyžičky.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Klobásky nakrájame na malé kúsky. Špenát umyjeme a scedíme v cedníku.

2. Cestoviny uvaríme al dente. Scedíme v cedníku.

3. V hlbšej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme párky, opekáme 2-3 minúty. Pridajte cibuľu a cesnak, varte ďalšie 2-4 minúty. Pridajte nakrájané paradajky so šťavou, soľ, posypte talianskymi bylinkami a zahrievajte 3-4 minúty.

4. Do omáčky pridáme cestoviny, dôkladne premiešame, povaríme 1-2 minúty. Pridajte špenát, znova premiešajte a ihneď odstavte z ohňa. Cestoviny rozdelíme do misiek, posypeme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom a ihneď podávame.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na omáčku môžete použiť akékoľvek paradajky. Neošúpané vo vlastnej šťave alebo čerstvé bude potrebné olúpať.

MIMOchodom

Skúste sa „pohrať“ s koreninami – sušené talianske bylinky dodajú omáčke stredomorskú chuť a svanská soľ či slnečnicový chmeľ ju prenesú na Kaukaz.

Cestoviny s mušľami v pesto omáčke

Aká je najlepšia omáčka na cestoviny? Neexistuje a nemôže existovať jediná správna odpoveď, a preto je také skvelé neustále skúšať niečo nové, objavovať zaujímavé chute a ich kombinácie. Náš recept je presne taký – používa jemnú smotanovú omáčku aj aromatické pesto.

Cestoviny s mušľami v pesto omáčke
Cestoviny s mušľami v pesto omáčke (gastronom.ru)

Varenie 20 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • cestoviny (penne, fusilli atď.) – 300 g
  • mrazené mäso z mušlí – 200 g
  • smotana 20% tuku – 150 ml
  • olivový olej – 50 ml
  • citrónová šťava – 1 lyžička.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na pesto omáčku:

  • extra panenský olivový olej – 50 ml
  • listy bazalky – 25 g
  • petržlenová vňať – 25 g
  • lúpané vlašské orechy – 15 g
  • strúhaný tvrdý syr – 15 g
  • cesnak – 2 strúčiky

1. Rozmrazené mušle vložte do cedníka, opláchnite tečúcou vodou a vložte do hlbokej misy.

2. Do malej misky nalejte olivový olej. Pridajte trochu soli, čerstvo mleté ​​čierne korenie a citrónovú šťavu. Zľahka prešľaháme metličkou.

3. Vzniknutou marinádou polejeme mušle. Jemne premiešajte a nechajte 10 minút pri izbovej teplote.

4. Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Zvyčajne to trvá 8-10 minút. Potom sceďte v cedníku a nechajte tekutinu odtiecť.

5. Ošúpaný cesnak vložte do pohára ponorného mixéra. Pridajte lístky bazalky a petržlenu, vlašské orechy a strúhaný syr. Rozdrvte do hladka.

6. Do pikantnej zmesi nalejeme olivový olej, pridáme soľ, korenie a šľaháme asi 30 sekúnd. Môžete urobiť omáčku tak hladkú, ako je to možné, alebo nerovnomernú a nechať malé kúsky.

7. Omáčku pesto preložíme do širokého hrnca alebo hrnca. Prilejeme smotanu, privedieme do varu, podľa potreby dosolíme a okoreníme. Pridajte cestoviny, premiešajte. Potom pridajte mušle. Varte na strednom ohni asi 4 minúty. Rozdeľte na taniere a ihneď podávajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Cestoviny s mušľami v smotanovej pesto omáčke môžeme podávať s rukolou. Jeho korenisté, horko-orieškové tóny dokonale zapadajú do celkovej chuti tohto jedla.

MIMOchodom

V našom recepte sa pesto omáčka pripravuje nie s píniovými orieškami, ale s vlašskými orechmi. Nenechajte sa tým prekvapiť! Moderní kuchári vymysleli okrem klasického pesta aj mnoho variantov pesta, takže ten, ktorý je tu prezentovaný, má právo na existenciu.

Cestoviny s hubami v bešamelovej omáčke

Cestoviny a huby vyzerajú…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik