Čo sa dá urobiť z egrešov okrem džemu: 9 osvedčených receptov

Čo sa dá urobiť z egrešov okrem džemu: 9 osvedčených receptov

Čo sa dá urobiť z egrešov okrem džemu: 9 osvedčených receptov

Egreše sú nenáročná a rozšírená rastlina, ktorej kríky nájdete takmer v každej letnej chate v našej krajine. Nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, prináša bohatú úrodu a jej bobule sú chutné a všestranné. Dajú sa použiť nielen na prípravu rôznych kompótov, zaváranín, džemov či iných sladkostí k čaju na zimu, ale aj na niečo zaujímavé, napríklad na špeciálnu omáčku k mäsu, rybám, hydine a pod.

Čo sa dá vyrobiť z egrešov okrem džemu?O čom budeme hovoriť v článku:Kastról s egrešom Horúca egrešová omáčkaEgrešový dezertTartík s malinami, egrešmi a citrónovým krémomZemiakový šalát s údenou makrelou, reďkovkami, cuketou a egrešmi Egrešový kompót “Mojito”Egrešový a ríbezľový kompótMarinovaný egreš Koláč s egrešom v rúre

Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo sa dá z egrešov vyrobiť okrem džemu? Po prvé, počas sezóny, keď je leto alebo začiatok jesene, to znamená, že je ten správny čas na túto zdravú bobuľu, len ju chcete jesť po hrstiach, priamo v čerstvej forme. Egreše sú veľmi bohaté na vitamíny A, E, C a skupiny B, ako aj na vlákninu. Netreba však zabúdať ani na poriadne vysokú kyslosť a cukor, preto by sa s ňou nemali príliš unášať ľudia s chorobami tráviaceho traktu či cukrovkou.

Ak egreše považujeme za prísadu do jedla, potom nemusíte obmedzovať let svojej fantázie – pridajte ho do šalátov, pečiva, použite ako základ sladkokyslých či pikantných omáčok, zmiešajte s aromatickými bylinky a dokonca aj zeleninu. Egreše sú ideálnou bobuľou do rôznych kompótov a ovocných nápojov a dobre znášajú aj mrazenie, takže ak ich neradi zavárate, dajú sa uchovať po celé obdobie mimo sezóny. Hoci ak sa pokúsite nakladať egreše s celými bobuľami, určite si tento recept zaraďte medzi svoje obľúbené a pripravte ho na zimu každý rok.

V našom výbere nájdete niekoľko zaujímavých receptov, ktoré si určite obľúbite, ak chcete egreše využiť aj na viac ako len zaváranie.

Kastról s egrešom

Slnečné letné ráno je čas dopriať sebe a svojim blízkym niečo výnimočné. Čo by ste si dali na raňajky v tento nádherný čas? Asi tak, aby bola chutná a zasýtiaca, no zároveň zdravá. Tvarohový kastról s egrešom je práve takou možnosťou. Sezónne bobuľové ovocie si priam koleduje o položenie na stôl a egreše patria medzi nich v prvej desiatke z hľadiska benefitov, pretože sú bohaté na vitamíny a kyseliny. Pečenie s týmto bobuľom je potešením. A podľa nášho receptu dostanete takmer tvarohový koláč, len narýchlo. Okrem nej môžete podávať kopček zmrzliny či osviežujúceho šerbetu, ale aj rôzne polevy v podobe džemu, džemu, kondenzovaného mlieka či kyslej smotany.

Kastról s egrešom
Kastról s egrešom

Na prípravu hrnca potrebujete:

  • tvaroh – 900 g
  • egreše – 170200 g
  • krupica – 100 g
  • múka – 70 g
  • vajcia – 2 ks.
  • cukor – 34 polievkové lyžice. l.
  • vanilkový cukor – 1 vrecúško
  • prášok do pečiva – 1 lyžička.
  • soľ – 1 štipka
  • maslo alebo rastlinný olej na vymastenie formy
  1. V hlbokej miske zľahka vyšľaháme vajíčka s cukrom, vanilkovým cukrom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme tvaroh, múku a krupicu pretlačenú cez sitko, všetko dôkladne premiešame do hladka. Nechajte 2030 minút. Zapnite rúru na predhriatie na 180 °C.
  2. Egreše dobre opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Odstráňte chvosty. Zapekaciu misu vymastíme maslom alebo rastlinným olejom, tvarohovú hmotu rovnomerne rozložíme na formu – hrúbka kastróla by mala byť aspoň 23 cm.
  3. Prstami urobte zárezy po celej ploche tvarohovej hmoty a opatrne do nich zatlačte egreše. Kastról pečieme v rúre 3040 minút do zlatista.

Poznámka pre majiteľa: Tento kastról s egrešom sa dá pripraviť vopred, pretože je chutný teplý aj studený. Môžete ho aj zmraziť po častiach a potom ho pomaly rozmrazovať v chladničke na hornej polici.

mimochodom: Tento recept na tvarohové cesto je univerzálny pre všetky druhy bobúľ a ovocia. Použite ho na sezónne pečenie a na raňajky budete mať vždy chutný a zdravý kastról.

Pikantná egrešová omáčka

Egreše sú veľmi zaujímavé bobule na chuť. Červené egreše sú sladšie, sú ideálne na varenie kompótov a zaváranín, džemov a cukroviniek. Zelená je ale kyslejšia – bude výborným základom omáčok, ktoré potom môžeme podávať k mäsu, hydine či rybám. Omáčky s ním môžu byť pripravené buď neutrálne, napríklad s použitím iba 4 ingrediencií – egreše, cesnaku, cukru a soli – alebo bohaté, pikantné, ktoré nebude horšie ako slávne gruzínske tkemali. Korenie a korenie, ako aj teplo, upravte podľa svojej chuti. Je tu ešte jedna nuansa – na udržanie krásnej zelenej farby používajte iba zelenú alebo žltú feferónku.

Pikantná egrešová omáčka
Pikantná egrešová omáčka

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • zelené egreše – 1 kg
  • cesnak – 2 hlavy
  • feferónka – 12 strúčiky
  • mäta – 50 g
  • petržlen – 50 g
  • koriander – 50 g
  • cukor – 12 polievkové lyžice. l.
  • chmeľ-suneli – 1 polievková lyžica. l.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Egreše umyjeme, zalejeme vriacou vodou, necháme 2030 min. Vypustite vodu a odstráňte chvosty. Papriku umyjeme, zbavíme stopky a spolu s egrešom pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo mixéri do hladka. Zmes umiestnite na sporák na mierny oheň do hrnca s hrubým dnom. Varte 30 minút za stáleho miešania.
  2. Cesnak ošúpeme (šupky nevyhadzujeme, necháme na vývar). Opláchnite všetky aromatické bylinky a osušte papierovou utierkou. Najhrubšie stonky zbavíme zelene jednoduchým odrezaním spodnej časti trsov (hrubé stonky si odložíme na vývary). Hornú časť zeleniny a cesnaku rozdrvte v mixéri, pridajte do panvice s egrešom.
  3. Do egrešovej zmesi pridajte aj cukor, slnečnicový chmeľ, soľ a korenie podľa chuti. Za stáleho miešania omáčku varíme ešte asi 10 minút. Nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite viečkom a nechajte jeden deň vychladnúť pod hrubou teplou utierkou.

Poznámka pre majiteľa: Pikantnú egrešovú omáčku pripravte podľa chuti. Ak chcete znížiť pikantnosť, odstráňte z strukov štipľavej papriky všetky semená a blany – nemusíte ich vyhadzovať, ale vysušte ich na ochutenie.

mimochodom: Pri odstraňovaní silnej štipľavosti zo semien a blán ponechajte čo najviac dužiny papriky, pretože je veľmi bohatá na chuť a vôňu. Niektoré feferónky v tejto omáčke sa dajú nahradiť sladkou zelenou paprikou – ideálne sú letné, ktoré sa používajú do plnky.

Egrešový dezert

Čo sa dá okrem džemu na zimu vyrobiť z egrešov? No, samozrejme, dezert! Ľahké, letné, veľmi chutné a neškodia vašej postave. Ponúkame vám recept, v ktorom pečené egreše dokonale doplnia kyslú chuť prírodného jogurtu a v dôsledku toho budete mať na stole jasný, nezvyčajný a veľmi aromatický dezert. Zdá sa, že je čas pozvať hostí!

Egrešový dezert
Egrešový dezert

Na prípravu dezertu potrebujete:

  • egreše – 900 g
  • cukor – 300 g
  • prírodný jogurt – 300 g
  1. Rúru predhrejeme na 180°C. Egreše roztriedime a umyjeme. Položte na plech v jednej vrstve. Posypeme 150 g cukru a vložíme do rúry na 30 minút.
  2. Vyberte z rúry a nahromadenú šťavu opatrne vylejte do misky. Asi štvrtinu bobúľ odložte. Zvyšné bobule rozdrvte v mixéri a pridajte 4 polievkové lyžice. l. šťava a cukor. Vložte bobuľové pyré do chladničky na 15-20 minút. Polovicu pyré zmiešame s jogurtom a dáme do misiek alebo pohárov. Na vrch položte zvyšné pyré. Ozdobte rezervovaným bobuľovým ovocím. Poháre zakryte fóliou a dajte do chladničky.

Poznámka pre majiteľa: Tento egrešový dezert sa dá pripraviť z červených aj zelených bobúľ. Ak sú vaše egreše príliš kyslé, stačí pridať trochu cukru.

mimochodom: Ak chcete, môžete do egrešového dezertu pridať trochu škorice, vanilky alebo citrónovej kôry, ak sú egreše veľmi sladké. Všetko závisí od vašej fantázie!

Torta s malinami, egrešom a citrónovým krémom

Čo je to kulinárske majstrovské dielo? No, samozrejme, koláčik s malinami, egrešom a citrónovým krémom! Tento koláč s otvorenou tvárou k nám prišiel z južných provincií Francúzska a okamžite si ho zamiloval. Je ľahký, jemný, nelepí sa a je skutočne letný. Zrelé šťavnaté bobule dodajú sviežosť a sladkokyslú dochuť a citrón v kréme jedinečný citrusový šarm. Na prvý pohľad sa zdá, že vyrobiť takúto pochúťku je dosť náročné – vyzerá to luxusne. Ale v skutočnosti je všetko jednoduché: postupujte podľa receptu a nebojte sa ničoho. Vytúžená pochúťka potom určite dopadne rovnako ako na obrázku a ešte lepšie.

Torta s malinami, egrešom a citrónovým krémom
Torta s malinami, egrešom a citrónovým krémom

Na prípravu torty potrebujete:

Na začiatok:

  • lístkové cesto bez droždia – 1 list
  • maliny – 200 g
  • egreše – 200 g
  • práškový cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • mäta na ozdobu

Na krém:

  • cukor – 200 g
  • maslo – 100 g
  • šťava a kôra z 2 citrónov
  • žĺtky – 2 ks.
  • kukuričný škrob – 3 lyžice. l.
  1. Pripravte si citrónový krém. Citróny dôkladne umyte kefkou v horúcej vode. Pomocou jemného strúhadla odstráňte žltú vrstvu kôry. Citróny prekrojíme na polovice, vytlačíme šťavu a nalejeme do panvice. Pridáme cukor, žĺtky, škrob, kôru a premiešame. Maslo nakrájajte na kocky a vložte do hrnca. Zmes zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania vareškou 10 minút. Krém by mal zhustnúť. Odstráňte z tepla a ochlaďte.
  2. Cesto rozmrazte. Rúru predhrejeme na 180°C. Obdĺžnikovú formu s rozmermi 20 x 30 cm vyložíme papierom na pečenie a rozvaľkáme na vrstvu a prenesieme na formu, pričom vytvoríme vysoké strany. Cesto v spodnej časti popicháme vidličkou, aby sa kôrka nenafúkla. Cesto prikryjeme papierom, pridáme suchú fazuľu a pečieme v strede rúry 20-25 minút. Vyberte panvicu a odstráňte fazuľa a papier.
  3. Časť bobúľ nakrájajte na polovice, časť nechajte celé. Tortu naplníme citrónovým krémom a na vrch poukladáme egreše a maliny. Posypeme práškovým cukrom a vrátime do rúry na 5 minút.
  4. Vyberte koláč z formy a nechajte vychladnúť na mriežke. Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme lesným ovocím a mätou. Preložíme na dosku a nakrájame na porcie.

Poznámka pre hostiteľku: Malinový koláč sa dá pripraviť nielen z lístkového cesta, ale aj z krehkého cesta. Jeho drobivá textúra dokonale ladí s jemným krémom.

mimochodom: Ak držíte diétu alebo dodržiavate správnu výživu, potom na prípravu takéhoto koláča môžete použiť menej kalorický krém, napríklad tvaroh.

Zemiakový šalát s údenou makrelou, reďkovkami, cuketou a egrešom

Zemiakový šalát je jedným z najobľúbenejších amerických snackov, ale toto je jeho vlastný twist. Určite si skúste pripraviť šalát s údenou makrelou, reďkovkami, cuketou a egrešom. Kombinácia ingrediencií pôsobí nezvyčajne len na prvý pohľad. Všetky pochybnosti sa rozptýlia po prvej lyžičke. A v tejto podobe je obľúbený šalát mnohonásobne zdravší ako klasická verzia, kde jediné jedlo, ktoré telo potrebuje, je zeler. Namiesto majonézy ponúkame rovnako aromatickú kombináciu rastlinného oleja, citrónovej šťavy, kôpru, horčice a korenia. Môžete podávať ihneď, alebo na chvíľu…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik