Domáca burgerová omáčka: top 8 z gastronom.ru

Domáca burgerová omáčka: top 8 z gastronom.ru

Domáca burgerová omáčka: top 8 z gastronom.ru

Burgerovú omáčku si môžete pripraviť aj doma, a to celkom jednoducho. A je to dokonca nevyhnutné, ak máte radi toto jedlo a ste citliví na jeho kvalitu. Vieme presne, aká by mala byť ideálna burger omáčka a ako pripraviť tie najobľúbenejšie.

Domáca burgerová omáčkaO čom budeme hovoriť v článku:História burgeru: čo s ním má omáčka spoločné Aká omáčka spraví burger chutnejším Klasická burger omáčka („ako McDonald“) doma Paradajková omáčka k burgeru Syrová omáčka k burgeru Cesnaková omáčka k burgeru BBQ omáčka k burger Hubová omáčka na burger Francúzska horčicová omáčka na burger Oriešková omáčka k burgeru

História hamburgera: čo s tým má spoločné omáčka?

Vedeli ste, že úplne prvý burger nemal vôbec žiadnu omáčku? Toto je pravda. A hoci existuje niekoľko verzií zrodu tohto jedla, podľa všetkých bol prvý burger celkom banálny a pozostával z nakrájanej kotlety a dvoch krajcov chleba.

Oficiálne narodeniny tohto jedla sú 27. júla 1900. Predpokladá sa, že práve v tento deň dánsky emigrant Louis Lassen (v inej transkripcii Lessing), ktorý niekoľko rokov predtým „otvoril“ svoju dodávku s občerstvením pre robotníkov z New Haven, predstavil svojim návštevníkom nové občerstvenie. Pozostávala z nasekaného rezňa s kolieskami cibule a plátkami syra, uloženými medzi dva kúsky chleba. Ukázalo sa to výživné, chutné a pohodlné (môžete to jesť rukami, bez vidličky a noža). A áno, vtedy v tomto burgeri nebola žiadna omáčka.

Pravda, existujú aj iné príbehy o zrode tohto občerstvenia. Mnohí sa napríklad domnievajú, že najobľúbenejší burger – hamburger – vynašli v Amerike emigranti z Nemecka. Je pravda, že táto verzia je tiež rozdelená: niektorí veria, že občerstvenie je pomenované po Hamburgu zo štátu New York. Hovorí sa, že na miestnom jarmoku v roku 1895 dvaja podnikaví chlapi pohostili návštevníkov kúskom bravčového alebo hovädzieho mäsa, umiestneným medzi polovicami žemle.

Podľa inej verzie boli v tom istom roku 1895 na veľtrhu v inom americkom meste Seymour občanom ponúkané sendviče s mäsovými guľkami. Zato Texasania majú na históriu burgerov svoj pohľad, pretože ešte v roku 1880 predávali karbonátky ochutené cibuľou a horčicou, vložené medzi dva krajce chleba pre ľahkú konzumáciu.

Ale nech je to akokoľvek, všetky vyššie opísané gastronomické experimenty boli len predzvesťou toho istého burgeru, aký poznáme my, moderní ľudia. Začiatkom 20. storočia bola jeho receptúra ​​premyslená, doplnená zeleninou a samozrejme omáčkou, ktorá jedlu dodala chýbajúcu šťavnatosť. A v 30. rokoch sa v Kansase objavili reštaurácie White Castle Hamburger, kde predávali skutočné hamburgery, ktoré poznáte vy aj my.

Aká omáčka robí burger chutnejším?

K burgeru sa hodí takmer každá omáčka. Hlavná vec je, že sa vám páči jeho chuť
K burgeru sa hodí takmer každá omáčka. Hlavné je, že sa vám páči jeho chuť (Shutterstock/FOTODOM)

Na túto otázku je absolútne nemožné jednoznačne odpovedať! Červené alebo biele, horčicové alebo syrové… Čokoľvek, pokiaľ to máte radi! Zástancovia správnej výživy, ktorí hamburgery zásadne nevítajú, majú predsa len priaznivejší vzťah k nízkokalorickým omáčkam na báze prírodného jogurtu. Fanúšikovia klasiky hlasujú oboma rukami za ketchunese, pretože práve ten sa používa v najznámejšej sieti reštaurácií rýchleho občerstvenia. A ten kalorický obsah… Boh žehnaj! Ak nejete hamburgery 24 hodín denne, 7 dní v týždni a netrpíte chorobami tráviaceho traktu, občas si určite môžete dovoliť niečo, čo nie je príliš zdravé.

Profesionálni kuchári, ktorí nechcú byť banálni, sa nikdy neunavia vymýšľať vynikajúce omáčky na hamburgery, ako sú orechy alebo huby. A tie, samozrejme, posúvajú jednoduché občerstvenie na úplne novú gastronomickú úroveň. Zozbierali sme pre vás niekoľko receptov na hamburgerové omáčky: tradičné a veľmi originálne. Príležitostne ich teda môžete otestovať v akcii a vybrať si medzi nimi svojho favorita.

Klasická burgerová omáčka (ako McDonald’s) doma

Mnoho ľudí si myslí, že práve táto omáčka je ideálna na hamburger alebo akýkoľvek iný burger. Možno je to vec zvyku a spojenia s detstvom, alebo možno ide o ideálnu kombináciu ingrediencií, overenú rokmi a veľmi harmonickú.

Klasická burgerová omáčka (ako McDonald's) doma
Klasická burgerová omáčka (ako McDonald’s) doma (Shutterstock/FOTODOM)

5 min

12 porcií

Na prípravu potrebujete:

• majonéza – 240 ml

• kečup – 2 lyžice. l.

• nakladané uhorky – 30 g

• mierna horčica – 1 polievková lyžica. l.

• biely vínny ocot – 1 lyžička.

• mletá paprika – 1/2 lyžičky.

• granulovaný alebo mletý sušený cesnak – 1/4 ČL.

• sušená cibuľa – 1/4 lyžičky.

1. Nakladané uhorky nakrájajte na veľmi malé kocky.

2. Skombinujte uhorky s majonézou a kečupom. Pridáme horčicu, vínny ocot, papriku, cesnak a cibuľu. Dôkladne premiešame.

3. Preložíme do dózy, uzavrieme a uložíme do chladničky.

MIMOchodom

V americkej verzii sa do burgerovej omáčky pridáva špeciálna pikantná omáčka relish z nakladaných uhoriek. Tú nemáme, ale pokojne ju môžete nahradiť nadrobno nakrájanými konzervovanými uhorkami.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete zvýrazniť textúru omáčky, pridajte francúzsku obilnú horčicu. Ale ruština, na ktorú sme zvyknutí, môže v tomto prípade „znieť“ príliš tvrdo.

Paradajková omáčka na burger

Tento recept sme sa rozhodli dať najmä tým, ktorí vo večnom spore medzi „červenou“ a „bielou“ uprednostňujú to prvé. Paradajková omáčka je pripravená doslova za 5 minút a z najjednoduchších surovín. Skúsme!

Paradajková omáčka na burger
Paradajková omáčka na burger (Shutterstock/FOTODOM)

5 min

8 porcií

Na prípravu potrebujete:

• paradajkový pretlak – 200 g

• sójová omáčka – 90 ml

• rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.

• cesnak – 3 strúčiky

• cukor – 1 polievková lyžica. l.

• mletá paprika – 1/2 lyžičky.

• mleté ​​čierne korenie

1. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom do misky. Pridajte paradajkovú pastu, sójovú omáčku, rastlinný olej a cukor. Rozdrvte mixérom do hladka.

2. Omáčku dochutíme paprikou a mletým čiernym korením. Premiešame a použijeme na výrobu hamburgerov.

MIMOchodom

Pred prípravou omáčky skontrolujte zloženie paradajkovej pasty. Nemalo by obsahovať žiadne zbytočné prísady: iba paradajky, ktoré prešli špeciálnym spracovaním.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pokiaľ ide o rastlinný olej, vyberte si akýkoľvek rafinovaný: pridáva sa len preto, aby omáčka získala špeciálnu štruktúru. V tomto prípade sú zbytočné chute absolútne zbytočné.

Syrová omáčka na burger

Príprava syrovej omáčky si vyžaduje menšie tepelné spracovanie, ale je nepravdepodobné, že by to zastavilo znalcov rafinovaných, jemných chutí. Samozrejme, v obchode si môžete ľahko kúpiť hotové, ale domáce je z pochopiteľných dôvodov určite lepšie.

Syrová omáčka na burger
Syrová omáčka na burger (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

12 porcií

Na prípravu potrebujete:

• smotana 20% tuku – 250 ml

• tavený syr krémovej chuti – 190 g

• tvrdý syr – 50 g

• olivový olej – 2 lyžičky.

• čerstvo mleté ​​biele korenie

1. Do naberačky nalejeme smotanu. Pridajte smotanový syr a olivový olej. Dajte na mierny oheň a za stáleho miešania priveďte do varu.

2. Tvrdý syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme k naberačke so smotanovou zmesou. Trochu papriky. Za stáleho miešania varíme 3 minúty.

3. Syrovú omáčku necháme vychladnúť a preložíme do dózy. Zatvorte a vložte do chladničky.

MIMOchodom

Syrovú omáčku by ste nemali skladovať dlho, dokonca ani v chladničke (nie viac ako 3 dni). Takže je lepšie naplánovať objem, ako sa hovorí, raz.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Aby ste túto jemnú omáčku trochu „oživili“, pridajte do nej v poslednej fáze strúhaný syr pikantnej chuti, napríklad parmezán.

Cesnaková omáčka na burger

Táto cesnaková omáčka sa tiež nazýva „aioli“. Zvyčajne sa podáva k jedlám z rýb, hoci sa veľmi harmonicky hodí aj k mäsu. Ale ak sa jedného dňa rozhodnete uvariť burger z morských plodov, určite použite cesnakovú omáčku pripravenú podľa nášho receptu.

Cesnaková omáčka na burger
Cesnaková burgerová omáčka (Shutterstock/FOTODOM)

15 min

10 porcií

Na prípravu potrebujete:

• veľký žĺtok – 1 ks.

• cesnak – 6 veľkých strúčikov

• olivový olej – 200 ml

• citrónová šťava – 2 polievkové lyžice. l.

• soľ

• Kajenské korenie

1. Ošúpaný cesnak vložte do mažiara. Roztlačte paličkou na homogénnu hmotu. Pridajte žĺtok, kajenské korenie a pár štipky soli. Pokračujte v miesení paličkou, kým sa nevytvorí hustá pasta.

2. Vzniknutú hmotu preložíme do pohára ponorného mixéra. Zapnite mixér a začnite pridávať olej po kvapkách.

3. Za stáleho chodu mixéra pridávajte citrónovú šťavu a trochu pitnej vody, kým omáčka nedosiahne správnu konzistenciu.

MIMOchodom

Množstvo cesnaku je možné upraviť podľa vlastného uváženia.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Žĺtok sa podľa tohto receptu tepelne neupravuje, preto sa snažte na varenie zohnať čo najčerstvejšie vajíčka, ideálne osvedčené domáce.

BBQ omáčka na burger

Táto omáčka sa nevarí príliš rýchlo, ale ukáže sa neuveriteľne chutná. S istotou vieme, že nebudete ľutovať ani minútu strávenú! Grilovaciu omáčku môžete pridať nielen do hamburgerov z nakrájaného hovädzieho mäsa, ale aj z kuracieho mäsa.

BBQ omáčka na burger
BBQ omáčka na burger (Shutterstock/FOTODOM)

30 min

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

• paradajková omáčka – 300 g

• maslo – 50 g

• cibuľa – 80 g

• cesnak – 3 strúčiky

• med – 1 polievková lyžica. l.

• trstinový cukor – 2 polievkové lyžice. l.

• biele víno alebo jablčný ocot – 80 ml

• mierna horčica – 2 polievkové lyžice. l.

• mletá paprika (najlepšie údená) – 1 polievková lyžica. l.

• kajenské korenie – na špičke noža

• mleté ​​čierne korenie,

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. V hrnci rozpustíme maslo. Pridajte cibuľu a cesnak. Na miernom ohni opražte 3 minúty.

2. Pridáme paradajkovú omáčku, med, cukor, ocot, horčicu a korenie. Za stáleho miešania privedieme do varu a na miernom ohni varíme 20 minút. Omáčka by mala zhustnúť.

3. Všetko rozdrvte mixérom do hladka a nechajte vychladnúť. Preneste do pohára, uzavrite a ochlaďte, kým nie je pripravený na použitie.

MIMOchodom

BBQ omáčka dobre vydrží v chladničke až týždeň. Využijete ho nielen na hamburgery, ale aj na grilovanie, steaky či vyprážané rebierka.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na varenie vyberte paradajkovú omáčku s neutrálnou chuťou. Poslúžia aj konzervované roztlačené alebo nakrájané paradajky. Ale v tomto prípade by ste mali do omáčky pridať lyžicu dobrej paradajkovej pasty.

Hubová burgerová omáčka

Niekedy sa táto omáčka nazýva „julienne“. Čo nie je vôbec prekvapujúce, pretože zloženie obsahuje huby (šampiňóny), cibuľu a smotanu! Hubová omáčka sa skvele hodí ku každému burgeru, no obzvlášť harmonicky sa hodí k tým kuracím.

Hubová omáčka na burger
Hubová burgerová omáčka (Shutterstock/FOTODOM)

15 min

12 porcií

Na prípravu potrebujete:

• smotana 20% tuku – 250 ml

• šampiňóny – 150 g

• tavený syr krémovej chuti – 70 g

• maslo – 30 g

• cibuľa – 50 g

• cesnak – 1 strúčik

• mleté ​​čierne korenie

• soľ

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Očistite šampiňóny. Nakrájajte na malé kocky.

2. V malom hrnci rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania opražíme na miernom ohni 3 minúty.

3. Pridajte huby. Za stáleho miešania opečieme na strednom stupni…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik