Hustý slivkový lekvár na zimu

Hustý slivkový lekvár na zimu

Hustý slivkový lekvár na zimu K receptu

Na prípravu tradičného hustého slivkového lekváru na zimu treba splniť dve podmienky. Po prvé treba použiť veľa cukru a po druhé slivku dlho variť, aby sirup stihol zhustnúť. Ponúkame variant so zníženým podielom cukru, no s tajnou prísadou. Potom sa pochúťka neukázala ako škvarková a zachovala si živú ovocnú chuť. Na tento účel je lepšie brať slivky, ktoré sú šťavnaté, nie prezreté, s hustou a elastickou červenou buničinou. Džem urobíme bez zahusťovadiel, ale bude mať optimálnu hrúbku vďaka tomu, že sirup sa tvorí zo šťavy samotnej slivky, bez pridania vody. Tajomstvo nášho receptu je v orechoch. Vyskúšajte, určite sa vám bude páčiť.

zložitosť: priemer Kalórie: 95,85 kcal/porcia Porcie: 32 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 4 hodiny Použité: 0,73 g/2,13 g/18,82PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 32 PORCIÍSlivka 1 kgGranulovaný cukor 500 gCitrónová šťava 1 polievková lyžica.Orech 100 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Plody sliviek pretrieďte, vyraďte pokrčené, príliš mäkké a chybné. Slivku dobre opláchnite v tečúcej vode a dôkladne osušte papierovými utierkami.

Hustý slivkový lekvár na zimu
Hustý slivkový lekvár na zimu (gastronom.ru)

Krok 2

Pomocou malého ostrého noža rozrežte každé ovocie pozdĺž priehlbiny na polovicu a odstráňte kôstku. Bohužiaľ, kôstky v slivkách sú často dosť tesné na dužinu, takže buďte trpezliví.

Hustý slivkový lekvár na zimu
Hustý slivkový lekvár na zimu (gastronom.ru)

Krok 3

Slivky nakrájame na mesiačiky. Ak sú plody malé, stačí ich rozdeliť na štvrtiny. Ak je veľká, potom nakrájajte na osminky. Čím hustejšie slivky vyberiete, tým budú plátky úhľadnejšie.

Hustý slivkový lekvár na zimu
Hustý slivkový lekvár na zimu (gastronom.ru)

Krok 4

Pripravte si nádobu na prípravu džemu. Na tento účel je vhodná panvica alebo panvica – smaltovaná alebo nerezová. Umiestnite slivky nakrájané na plátky vo vrstvách a posypte ich cukrom. Nemiešajte. Nechajte aspoň hodinu, aby slivky pustili šťavu.

Hustý slivkový lekvár na zimu
Hustý slivkový lekvár na zimu (gastronom.ru)

Krok 5

Nádobu so slivkami a cukrom položte na stredný oheň a zmes priveďte do varu. Jemne miešame, kým sa zvyšný cukor nerozpustí. Slivkový lekvár varte na miernom ohni 15–20 minút, občas premiešajte a zbavte peny.

Hustý slivkový lekvár na zimu
Hustý slivkový lekvár na zimu (gastronom.ru)

Krok 6

Nechajte džem úplne vychladnúť. Nasekajte arašidy alebo vlašské orechy na malé kúsky. Slivkový lekvár dáme späť na stredný oheň, necháme zovrieť, pridáme orechy a citrónovú šťavu. Varte ďalších 10 minút.

Hustý slivkový lekvár na zimu
Hustý slivkový lekvár na zimu (gastronom.ru)

Krok 7

Hustý slivkový lekvár nalejte horúci do sterilizovaných pohárov a zviňte viečka. Poháre otočte hore dnom na veko a nechajte v tejto polohe vychladnúť.

Hustý slivkový lekvár na zimu
Hustý slivkový lekvár na zimu (gastronom.ru)

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Orechy je lepšie pred pridaním do hustého slivkového lekváru opražiť na suchej panvici. To je obzvlášť dôležité pre arašidy, pretože sú oveľa chutnejšie a aromatickejšie, keď sú pražené. Po opražení a nasekaní to pôjde ľahšie.

MIMOchodom

Citrónová šťava sa do slivkového lekváru nepridáva ani tak kvôli prekysleniu – veď slivky sú samy o sebe kyslé – ale kvôli zachovaniu žiarivej farby lekváru a zabráneniu jeho zcukernateniu. Čerstvá šťava môže byť nahradená štipkou kyseliny citrónovej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik