Kapusta na zimu v pohároch

Kapusta na zimu v pohároch

Kapusta na zimu v pohároch K receptu

Kapusta v pohároch na zimu je jedným z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších snackov. Kapusta pripravená prirodzeným kvasením, čiže kvasením, je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Počas procesu fermentácie kapusta uvoľňuje antioxidanty, minerály a mastné kyseliny a syntetizuje vitamín C. To však nie je všetko. Hlavným a obzvlášť dôležitým produktom fermentácie sú probiotiká – „zdravé“ baktérie, ktoré podporujú trávenie, udržiavajú črevnú mikroflóru vo funkčnom stave, priaznivo ovplyvňujú činnosť mozgu a prispievajú k stabilnému emocionálnemu zázemiu. Kyslá kapusta má veľa vlákniny a veľmi málo kalórií, čo znamená, že sa perfektne hodí do jedálnička tých, ktorí si strážia postavu. Kapusta v pohároch na zimu je dokonale uložená v chladničke alebo na balkóne. Bude to vynikajúci doplnok k mnohým jedlám.

zložitosť: ľahko Kalórie: 47,03 kcal/porcia Porcie: 9 varenie: 96 h Pridať. čas: 25 min Použité: 2,63 g/0,22 g/8,74ruská kuchyňaVečeraVečeraObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 9 PORCIÍbiela kapusta – 1,2 kg mrkva – 120 g soľ – 1,5 lyžice. l cukor – 2 lyžičky nové korenie – 6-8 ks RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte soľanku. Prevarte 450 ml vody, pridajte soľ a cukor a premiešajte. Soľ a cukor by sa mali úplne rozpustiť. Soľanka sa ochladí na teplotu miestnosti.

Krok 2

Odstráňte vrchné listy z hlavy kapusty. Hlávku kapusty prekrojíme na 4 časti a odstránime stopku. Pripravenú kapustu nakrájajte na dlhé, úzke pásiky. Kapustu nakrájajte ostrým nožom alebo ju nasekajte pomocou špeciálneho drviča.

Krok 3

Ošúpanú mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Na prípravu kórejskej mrkvy môžete mrkvu nasekať aj na špeciálnom strúhadle, alebo ju jednoducho pozdĺžne nakrájať na tenké plátky a potom nakrájať na pásiky.

Krok 4

Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy, pridajte mrkvu a jemne premiešajte vareškou. Mrkva by mala byť rovnomerne rozložená v celej kapuste. Snažte sa zeleninu nerozmačkať, aby nepustila šťavu.

Krok 5

Sterilizované poháre naplňte do jednej tretiny zeleninovou zmesou, do každej pridajte 1-2 hrášky nového korenia. Nádobu naplníme do ďalšej tretiny a opäť pridáme zrnká korenia. Na vrch pridáme kapustu a na záver ešte 2-3 zrnká čierneho korenia.

Krok 6

Nalejte vychladnutú soľanku do kapusty a vložte nádoby do hlbokých nádob, napríklad do smaltovanej nádoby (alebo veľkých misiek). Počas procesu fermentácie bude soľanka vytekať z nádob a zhromaždiť sa v tejto nádobe.

Krok 7

Kapustu prikryte utierkou alebo na hrdlá pohárov nasaďte vrchnáky, ale neskrutkujte ich. Postavte poháre na parapet a nechajte 3-4 dni pri izbovej teplote.

Krok 8

Dvakrát denne prepichnite kapustu dlhou drevenou špízou až po dno pohára. Deje sa tak, aby sa uvoľnil oxid uhličitý vznikajúci počas fermentačného procesu. Asi po 3-4 dňoch kapusta získa charakteristickú chuť a vôňu. Poháre pevne uzavrite a vložte do chladničky.

UŽITOČNÉ RADY

Na akékoľvek prípravky je najlepšie použiť obyčajnú hrubú kamennú soľ. Konzervovanie zeleniny morskou soľou sa neodporúča pre jej nestabilné chemické zloženie. Okrem toho sa morská soľ líši od kamennej soli v stupni slanosti, takže bude dosť ťažké vypočítať potrebné množstvo soli.

MIMOchodom

Nové korenie dodáva jedlám výraznú, špecifickú vôňu. Ak nie ste fanúšikom tohto korenia, nahraďte ho čiernym alebo ružovým korením. Do kapusty môžete pridať aj semiačka rasce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik