Milkshake doma so zmrzlinou aj bez nej, presne ako v detstve
Príprava mliečneho kokteilu doma je jednoduchá úloha, musíte sa len rozhodnúť o výsledku. Ako si vyrobiť domáci milkshake so zmrzlinou? Poďme sa rozprávať o možnostiach varenia. Ak chcete mliečny kokteil, ako v ZSSR, odhalíme aj toto tajomstvo. Príprava mliečneho kokteilu v mixéri s lahodnými prísadami je veľmi jednoduchá. Vyskúšajte akýkoľvek recept na mliečny kokteil so zmrzlinou alebo bez nej. Mocha zmrzlina, čerešňové frapé, bobuľové želé, zázvor a mäta alebo arašidové frapé – každý mliečny kokteil je dobrý svojím vlastným spôsobom.
O čom budeme hovoriť v článku:Mliečny kokteil doma ako v ZSSRAko si vyrobiť mliečny kokteil doma so zmrzlinouAko si vyrobiť mliečny koktail doma, bez zmrzliny v štýle zdravého životného štýluAko si vyrobiť milkshake doma bez mliekaČo môžete pridať do domáceho kokteiluMocha- glazovaný kokteilVišňové frappeBerry želé s vanilkovou zmrzlinou Milkshake so zmrzlinou, zázvorom a mätou Arašidový mliečny koktail
Tradičný mliečny kokteil sa skladá z 2-3 ingrediencií. V prvom rade ide o mlieko a zmrzlinu alebo sorbet (nižšie si povieme, kedy ho treba použiť). Ak má zmrzlina jasnú chuť – pridá sa k nej vanilka, bobule, čokoláda – to stačí. Nie však pre náročných milovníkov mliečnych kokteilov! Pre nich musíte do vanilkového kokteilu pridať trochu prírodnej vanilky, do jahodového kokteilu čerstvé bobule a do čokoládového kokteilu trochu čokolády, najlepšie tmavej čokolády – potom je to to, čo potrebujete!
Poďme sa rozprávať o tom, ako si môžete doma pripraviť naozaj chutné mliečne kokteily.
Milkshake doma, ako v ZSSR
Počas sovietskych čias sa kokteil predával v mnohých obchodoch s potravinami a kaviarňach. A pohár sviežeho, speneného, studeného a najchutnejšieho kokteilu stál 10 kopejok. Mliečny kokteil si tak obľúbili, že si prišli do obchodu len kvôli nemu, postavili sa do radu a fascinovane sledovali prácu masívneho, hlasno bzučiaceho Voronežského mixéra s veľkými kovovými pohármi.
Ak chcete pripraviť mliečny koktail doma so zmrzlinou, ako v ZSSR, musíte dodržiavať 5 jednoduchých pravidiel.
- Obsah mliečneho tuku je 2,5%. Malo by byť veľmi vychladené. Niektorí fanúšikovia mliečnych kokteilov z čias Sovietskeho zväzu píšu, že balenie mlieka by sa malo vložiť do mrazničky na 1,5 až 2 hodiny. Nepripravovali sme koktail s takýmto mrazeným mliekom, ale jednoducho ho položili na hornú policu do chladničky na noc a potom na 30– Umiestnite do mrazničky na 45 minút tesne pred prípravou domáceho mliečneho kokteilu. Ak sa rozhodnete dať mlieko do mrazničky na dlhší čas, pravidelne odstraňujte obal a dôkladne ním pretrepte, aby sa netvoril ľad.
- Na domáci milkshake používame vanilkový alebo jahodový sirup, aby sme sa neodchýlili ďaleko od pôvodného zdroja. Mnohí v RuNet píšu, že v ZSSR sa používal pomarančový sirup. V dôveryhodných zdrojoch (kuchárky, technologické mapy) sme takéto informácie nenašli.
- Zmrzlinu vyberáme krémovú a jemne roztopenú.
- Vložte ingrediencie do misky v určitom poradí: mlieko, sirup, zmrzlina. A šľahať, šľahať, šľahať.
- Rýchlosť šľahania je veľmi dôležitá! Čím je väčší, tým lepšie. Na prípravu mliečnych kokteilov doma použite výkonné mixéry, kuchynské roboty alebo stroje. Nápoj pretrepávajte aspoň 1 minútu.
Samozrejme, v ZSSR sa mliečne kokteily pripravovali nielen v obchodoch. V knihe L. Lehmkuhla „Sviatočný stôl“, vydanie z roku 1972, je taký pekný recept, určený na 3 porcie (na meranie sa používa fazetové sklo):
„2 polievkové lyžice. l. jemne drvený ľad, 2/3 šálky mlieka, 2 ½ šálky vody, 7 g cukru, 5 lyžičiek. kakao, 1 vajce.
Vodu prevaríme s cukrom a kakaom. V pohode. Šľaháme metlou alebo v mixéri s vajíčkami. Rozdeľte ľad do pohárov, nalejte kokteil a ihneď podávajte.“
Ako vidíte, používa sa úplne iný prístup k domácej príprave mliečneho kokteilu, v ktorom nie je miesto pre zmrzlinu.
Ako si vyrobiť mliečny kokteil doma: so zmrzlinou
- Výkonný mixér je nutnosťou. Pomer surovín si určte sami podľa vlastnej chuti. Zvyčajne na 150 ml mlieka vezmite 100 g zmrzliny a 50–70 g bobúľ, ak je koktail bobuľový. Ak sa použije sirup, zvyčajná dávka je 20 g, ale to je vec chuti.
- Vložte všetky ingrediencie do sklenenej misky alebo mixéra a nechajte pôsobiť, aby sa zmrzlina nezahriala. Nalejte do pohára (je lepšie ho vopred ochladiť v mrazničke) – a máte hotovo!
- Samozrejme, ak nemáte mixér, postačí mixér. Buďte opatrní pri príprave mliečneho kokteilu, pretože tieto jemné nápoje milujú striekanie.
- Pri podávaní ozdobte koktail bobuľovým ovocím, plátkami sezónneho ovocia, čokoládovými lupienkami alebo kakaovým práškom, strúhankou z orechov alebo sušienok, posýpkou, oblátkovou polevou alebo dokonca makarónovým koláčom.
Ako si vyrobiť milkshake doma: bez zmrzliny, v štýle zdravého životného štýlu
Máte obavy o svoje zdravie a počítanie kalórií, ale nie ste pripravení vzdať sa kokteilu? Namiesto zmrzliny (ktorej obsah tuku dosahuje 20%) detské prírodné tvarohy bez cukru – stačí zamraziť a pridať do mixéra ako zmrzlinu. Vezmite nízkotučné mlieko a pre sladkosť pridajte do nápoja viac bobúľ alebo trochu medu.
Ako si vyrobiť mliečny kokteil doma: bez mlieka
V súčasnosti sa výrazne zvýšil dopyt po mliečnych koktailoch vyrobených z „alternatívneho“ mlieka. Čo je na koktaile také dobré, je to, že ho možno pripraviť z akéhokoľvek rastlinného mlieka! Sója, ryža, ovsené vločky, pohánka, mandle, kokos, céder, lieskový orech, vlašský orech, kešu – všetko bude stačiť!
V tomto prípade nebude fungovať bežná zmrzlina – potrebujete sorbet pozostávajúci iba z bobúľ/ovocia a cukru, alebo zmrzlinu s rovnakým alternatívnym mliekom. Tej je v Rusku stále veľmi málo, ale nikto vás neobťažuje pripraviť si ju sami podľa tradičného receptu na zmrzlinu a nahradiť kravské mlieko rastlinným.
Existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako vyrobiť zmrzlinu bez mlieka: ošúpte banán, nakrájajte na stredné kúsky, zmrazte, kým banán nie je úplne zmrazený a tvrdý, a potom ho rozmixujte na pyré pomocou výkonného mixéra, kým nevznikne krémová a hladká hmota. Tu je prírodná zmrzlina, vďaka ktorej bude váš shake sladký a hustý.
Čo si môžete pridať do domáceho kokteilu?
Nemôžete vymenovať všetko! Ovocie a bobule môžu byť veľmi rozmanité: čučoriedky, maliny, čerešne, jahody, rakytník, marhule, broskyne, čierne a červené ríbezle, brusnice, mučenka a mango. Čerstvé citrusové plody sa k mlieku nehodia – respektíve ich šťava a dužina nejdú dokopy. Ale chuť je jednoducho skvelá! Je lepšie dať jablká a hrušky do koktailov pečených alebo mierne roztavených. Kiwi a ananás by sa nemali používať. Dužina z dobrého zrelého avokáda je ale dokonalá – najmä v kombinácii s pistáciovou zmrzlinou!
Príjemnú nôtu k domácemu kokteilu môže pridať aj niektorá zelenina. Napríklad na Halloween si môžete pripraviť kokteil s tekvicovým pyré, javorovou pekanovou zmrzlinou a štipkou škorice. Bude to chutné a svetlé!
Najjednoduchší mliečny kokteil doma, so zmrzlinou alebo bez nej, sa zmení na nepoznanie, ak k nemu pridáte:
- arašidové maslo
- Urbech
- tahini
- chalva (vyrobená zo slnečnice, arašidov, sezamu alebo iných semienok)
- varené kondenzované mlieko
- med s jasnou chuťou
- pomarančová marmeláda/džem
- karamel, ktorý si ľahko pripravíte sami doma (a slaný karamel je lepší)
- mäta drvená s cukrom
- čokoládovo-orechové maslo.
Nesmieme zabudnúť na úžasnú silu korenia a byliniek. V prvom rade o vanilke. Kardamón, škorica, klinčeky, zázvor, badián, aníz, muškátový oriešok môžu urobiť aj z domáceho mliečneho kokteilu malý gastronomický zázrak, najmä v kombinácii s ovocím, lesným ovocím a/alebo čokoládou.
A nezabudnite na prezentáciu. Môže byť takmer asketický (v štýle Sovietskeho zväzu), alebo môže byť bohatý – ako teraz radi podávajú mliečne kokteily v kaviarňach a reštauráciách.
Moderná prezentácia mliečnych kokteilov
Moka-glazovaný koktail
Moka-glace milkshake je nápoj dva v jednom. Mocha je názov odrody Arabica a na jej základe založený kávový a mliečny nápoj. Ľadová káva sa pripravuje pridaním kopčeka krémovej zmrzliny. Spojili sme obe verzie kávových a mliečnych zmesí a výsledkom bol osviežujúci a dvojnásobne chutný kokteil s ideálnym pomerom všetkých ingrediencií. Na záver je strúhaná čokoláda, najlepšie tmavé odrody, ako ozdoba. Studený moka-glace koktail je najlepšie podávať v elegantných vysokých pohároch alebo pohároch na víno.
Čas varenia 10 min
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- mlieko – 300 ml
- krémová zmrzlina – 100 g
- silná čerstvo uvarená káva – 50 ml
- horká čokoláda – 50 g
- Čokoládu nakrájajte pílkou a vložte ju do misky. Časť si odložte na ozdobu.
- Mlieko privedieme do varu a nalejeme na čokoládu a miešame metličkou, kým zmes nebude hladká.
- Čokoládovú zmes nalejte do misky mixéra, pridajte kávu a polovicu zmrzliny. Vyšľahajte a nalejte do pohárov.
- Do každého pohára pridajte kopček zmrzliny a posypte čokoládou.
Mimochodom
Na 100 g: bielkoviny 3,18 g (3,98 % dennej hodnoty) • tuky 7,52 g (8,36 %) • sacharidy 11,89 g (7,08 %) • kcal 128,2 (7,12 %) • sodík 28,00 mg (1,93 %) • cukor celkom 7,29 g ( 14,58 %) • EFA 3,21 g (16,05 %) • vláknina 0,74 g (2,47 %)
Čerešňové frappé
Cherry Frappe je studený nápoj na báze espressa so smotanou, čerešňovou zmrzlinou a sirupom. V klasickej verzii sa káva frappe pripravuje nasledovne: káva sa naleje do šejkra, pridá sa cukor a mlieko a všetko sa šľaha do hladkej peny. Rozhodli sme sa, že namiesto mlieka pridáme smotanu a ako polevu použijeme zmrzlinu a sirupy – čerešňové a mandľové. Výsledkom je mliečny kokteil s výraznou krémovou chuťou, s ľahkou kávovou vôňou s tónmi bobúľ. Ideálne na horúci letný deň alebo horúcu párty v každom ročnom období. Malý životný hack: ak chcete bohatšiu príchuť frappe, pripravte si ľad z mrazených kociek kávy.
Čas varenia 15 min
Na prípravu 1 porcie potrebujete:
- espresso – 100 ml
- smotana 10% tuku – 100 ml
- čerešňový sirup – 20 ml
- mandľový sirup – 10 ml
- čerešňová zmrzlina – 2 kopčeky
- koktailová čerešňa
- ľad
- Vložte 4-5 kociek ľadu do šejkra. Prilejeme oba druhy sirupu a smotany. Pridajte horúce espresso. Dôkladne premiešajte a nalejte do veľkého pohára na mliečny kokteil.
- Vložte kopčeky zmrzliny do pohára a ozdobte frappé kokteilovou čerešňou.
Mimochodom
Na 100 g: bielkoviny 1,73 g (2,16 % dennej hodnoty) • tuky 5,40 g (6,00 %) • sacharidy 15,60 g (9,29 %) • kcal 113,33 (6,30 %) • sodík 36,13 mg (2,49 %) • cukor celkom 6,61 g ( 13,22 %) • EFA 3,33 g (16,65 %) • vláknina 0,30 g (1,00 %)
Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou
Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou je nezvyčajný nápoj, ktorý by sa dal v rozprávke nazvať „mliečne rieky…