Milkshake doma so zmrzlinou aj bez nej, presne ako v detstve

Milkshake doma so zmrzlinou aj bez nej, presne ako v detstve

Milkshake doma so zmrzlinou aj bez nej, presne ako v detstve

Príprava mliečneho kokteilu doma je jednoduchá úloha, musíte sa len rozhodnúť o výsledku. Ako si vyrobiť domáci milkshake so zmrzlinou? Poďme sa rozprávať o možnostiach varenia. Ak chcete mliečny kokteil, ako v ZSSR, odhalíme aj toto tajomstvo. Príprava mliečneho kokteilu v mixéri s lahodnými prísadami je veľmi jednoduchá. Vyskúšajte akýkoľvek recept na mliečny kokteil so zmrzlinou alebo bez nej. Mocha zmrzlina, čerešňové frapé, bobuľové želé, zázvor a mäta alebo arašidové frapé – každý mliečny kokteil je dobrý svojím vlastným spôsobom.

Milkshake doma so zmrzlinou aj bez nej, presne ako v detstveO čom budeme hovoriť v článku:Mliečny kokteil doma ako v ZSSRAko si vyrobiť mliečny kokteil doma so zmrzlinouAko si vyrobiť mliečny koktail doma, bez zmrzliny v štýle zdravého životného štýluAko si vyrobiť milkshake doma bez mliekaČo môžete pridať do domáceho kokteiluMocha- glazovaný kokteilVišňové frappeBerry želé s vanilkovou zmrzlinou Milkshake so zmrzlinou, zázvorom a mätou Arašidový mliečny koktail

Tradičný mliečny kokteil sa skladá z 2-3 ingrediencií. V prvom rade ide o mlieko a zmrzlinu alebo sorbet (nižšie si povieme, kedy ho treba použiť). Ak má zmrzlina jasnú chuť – pridá sa k nej vanilka, bobule, čokoláda – to stačí. Nie však pre náročných milovníkov mliečnych kokteilov! Pre nich musíte do vanilkového kokteilu pridať trochu prírodnej vanilky, do jahodového kokteilu čerstvé bobule a do čokoládového kokteilu trochu čokolády, najlepšie tmavej čokolády – potom je to to, čo potrebujete!

Poďme sa rozprávať o tom, ako si môžete doma pripraviť naozaj chutné mliečne kokteily.

Milkshake doma, ako v ZSSR

Počas sovietskych čias sa kokteil predával v mnohých obchodoch s potravinami a kaviarňach. A pohár sviežeho, speneného, ​​studeného a najchutnejšieho kokteilu stál 10 kopejok. Mliečny kokteil si tak obľúbili, že si prišli do obchodu len kvôli nemu, postavili sa do radu a fascinovane sledovali prácu masívneho, hlasno bzučiaceho Voronežského mixéra s veľkými kovovými pohármi.

Ak chcete pripraviť mliečny koktail doma so zmrzlinou, ako v ZSSR, musíte dodržiavať 5 jednoduchých pravidiel.

  • Obsah mliečneho tuku je 2,5%. Malo by byť veľmi vychladené. Niektorí fanúšikovia mliečnych kokteilov z čias Sovietskeho zväzu píšu, že balenie mlieka by sa malo vložiť do mrazničky na 1,5 až 2 hodiny. Nepripravovali sme koktail s takýmto mrazeným mliekom, ale jednoducho ho položili na hornú policu do chladničky na noc a potom na 30– Umiestnite do mrazničky na 45 minút tesne pred prípravou domáceho mliečneho kokteilu. Ak sa rozhodnete dať mlieko do mrazničky na dlhší čas, pravidelne odstraňujte obal a dôkladne ním pretrepte, aby sa netvoril ľad.
  • Na domáci milkshake používame vanilkový alebo jahodový sirup, aby sme sa neodchýlili ďaleko od pôvodného zdroja. Mnohí v RuNet píšu, že v ZSSR sa používal pomarančový sirup. V dôveryhodných zdrojoch (kuchárky, technologické mapy) sme takéto informácie nenašli.
  • Zmrzlinu vyberáme krémovú a jemne roztopenú.
  • Vložte ingrediencie do misky v určitom poradí: mlieko, sirup, zmrzlina. A šľahať, šľahať, šľahať.
  • Rýchlosť šľahania je veľmi dôležitá! Čím je väčší, tým lepšie. Na prípravu mliečnych kokteilov doma použite výkonné mixéry, kuchynské roboty alebo stroje. Nápoj pretrepávajte aspoň 1 minútu.

Samozrejme, v ZSSR sa mliečne kokteily pripravovali nielen v obchodoch. V knihe L. Lehmkuhla „Sviatočný stôl“, vydanie z roku 1972, je taký pekný recept, určený na 3 porcie (na meranie sa používa fazetové sklo):

„2 polievkové lyžice. l. jemne drvený ľad, 2/3 šálky mlieka, 2 ½ šálky vody, 7 g cukru, 5 lyžičiek. kakao, 1 vajce.

Vodu prevaríme s cukrom a kakaom. V pohode. Šľaháme metlou alebo v mixéri s vajíčkami. Rozdeľte ľad do pohárov, nalejte kokteil a ihneď podávajte.“

Ako vidíte, používa sa úplne iný prístup k domácej príprave mliečneho kokteilu, v ktorom nie je miesto pre zmrzlinu.

Ako si vyrobiť mliečny kokteil doma: so zmrzlinou

  1. Výkonný mixér je nutnosťou. Pomer surovín si určte sami podľa vlastnej chuti. Zvyčajne na 150 ml mlieka vezmite 100 g zmrzliny a 50–70 g bobúľ, ak je koktail bobuľový. Ak sa použije sirup, zvyčajná dávka je 20 g, ale to je vec chuti.
  2. Vložte všetky ingrediencie do sklenenej misky alebo mixéra a nechajte pôsobiť, aby sa zmrzlina nezahriala. Nalejte do pohára (je lepšie ho vopred ochladiť v mrazničke) – a máte hotovo!
  3. Samozrejme, ak nemáte mixér, postačí mixér. Buďte opatrní pri príprave mliečneho kokteilu, pretože tieto jemné nápoje milujú striekanie.
  4. Pri podávaní ozdobte koktail bobuľovým ovocím, plátkami sezónneho ovocia, čokoládovými lupienkami alebo kakaovým práškom, strúhankou z orechov alebo sušienok, posýpkou, oblátkovou polevou alebo dokonca makarónovým koláčom.

Ako si vyrobiť milkshake doma: bez zmrzliny, v štýle zdravého životného štýlu

Máte obavy o svoje zdravie a počítanie kalórií, ale nie ste pripravení vzdať sa kokteilu? Namiesto zmrzliny (ktorej obsah tuku dosahuje 20%) detské prírodné tvarohy bez cukru – stačí zamraziť a pridať do mixéra ako zmrzlinu. Vezmite nízkotučné mlieko a pre sladkosť pridajte do nápoja viac bobúľ alebo trochu medu.

Ako si vyrobiť mliečny kokteil doma: bez mlieka

V súčasnosti sa výrazne zvýšil dopyt po mliečnych koktailoch vyrobených z „alternatívneho“ mlieka. Čo je na koktaile také dobré, je to, že ho možno pripraviť z akéhokoľvek rastlinného mlieka! Sója, ryža, ovsené vločky, pohánka, mandle, kokos, céder, lieskový orech, vlašský orech, kešu – všetko bude stačiť!

V tomto prípade nebude fungovať bežná zmrzlina – potrebujete sorbet pozostávajúci iba z bobúľ/ovocia a cukru, alebo zmrzlinu s rovnakým alternatívnym mliekom. Tej je v Rusku stále veľmi málo, ale nikto vás neobťažuje pripraviť si ju sami podľa tradičného receptu na zmrzlinu a nahradiť kravské mlieko rastlinným.

Existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako vyrobiť zmrzlinu bez mlieka: ošúpte banán, nakrájajte na stredné kúsky, zmrazte, kým banán nie je úplne zmrazený a tvrdý, a potom ho rozmixujte na pyré pomocou výkonného mixéra, kým nevznikne krémová a hladká hmota. Tu je prírodná zmrzlina, vďaka ktorej bude váš shake sladký a hustý.

Čo si môžete pridať do domáceho kokteilu?

Nemôžete vymenovať všetko! Ovocie a bobule môžu byť veľmi rozmanité: čučoriedky, maliny, čerešne, jahody, rakytník, marhule, broskyne, čierne a červené ríbezle, brusnice, mučenka a mango. Čerstvé citrusové plody sa k mlieku nehodia – respektíve ich šťava a dužina nejdú dokopy. Ale chuť je jednoducho skvelá! Je lepšie dať jablká a hrušky do koktailov pečených alebo mierne roztavených. Kiwi a ananás by sa nemali používať. Dužina z dobrého zrelého avokáda je ale dokonalá – najmä v kombinácii s pistáciovou zmrzlinou!

Príjemnú nôtu k domácemu kokteilu môže pridať aj niektorá zelenina. Napríklad na Halloween si môžete pripraviť kokteil s tekvicovým pyré, javorovou pekanovou zmrzlinou a štipkou škorice. Bude to chutné a svetlé!

Najjednoduchší mliečny kokteil doma, so zmrzlinou alebo bez nej, sa zmení na nepoznanie, ak k nemu pridáte:

  • arašidové maslo
  • Urbech
  • tahini
  • chalva (vyrobená zo slnečnice, arašidov, sezamu alebo iných semienok)
  • varené kondenzované mlieko
  • med s jasnou chuťou
  • pomarančová marmeláda/džem
  • karamel, ktorý si ľahko pripravíte sami doma (a slaný karamel je lepší)
  • mäta drvená s cukrom
  • čokoládovo-orechové maslo.

Nesmieme zabudnúť na úžasnú silu korenia a byliniek. V prvom rade o vanilke. Kardamón, škorica, klinčeky, zázvor, badián, aníz, muškátový oriešok môžu urobiť aj z domáceho mliečneho kokteilu malý gastronomický zázrak, najmä v kombinácii s ovocím, lesným ovocím a/alebo čokoládou.

A nezabudnite na prezentáciu. Môže byť takmer asketický (v štýle Sovietskeho zväzu), alebo môže byť bohatý – ako teraz radi podávajú mliečne kokteily v kaviarňach a reštauráciách.

Moderná prezentácia mliečnych kokteilov
Moderná prezentácia mliečnych kokteilov

Moka-glazovaný koktail

Moka-glace milkshake je nápoj dva v jednom. Mocha je názov odrody Arabica a na jej základe založený kávový a mliečny nápoj. Ľadová káva sa pripravuje pridaním kopčeka krémovej zmrzliny. Spojili sme obe verzie kávových a mliečnych zmesí a výsledkom bol osviežujúci a dvojnásobne chutný kokteil s ideálnym pomerom všetkých ingrediencií. Na záver je strúhaná čokoláda, najlepšie tmavé odrody, ako ozdoba. Studený moka-glace koktail je najlepšie podávať v elegantných vysokých pohároch alebo pohároch na víno.

Čas varenia 10 min

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • mlieko – 300 ml
  • krémová zmrzlina – 100 g
  • silná čerstvo uvarená káva – 50 ml
  • horká čokoláda – 50 g
  1. Čokoládu nakrájajte pílkou a vložte ju do misky. Časť si odložte na ozdobu.
  2. Mlieko privedieme do varu a nalejeme na čokoládu a miešame metličkou, kým zmes nebude hladká.
  3. Čokoládovú zmes nalejte do misky mixéra, pridajte kávu a polovicu zmrzliny. Vyšľahajte a nalejte do pohárov.
  4. Do každého pohára pridajte kopček zmrzliny a posypte čokoládou.

Mimochodom

Na 100 g: bielkoviny 3,18 g (3,98 % dennej hodnoty) • tuky 7,52 g (8,36 %) • sacharidy 11,89 g (7,08 %) • kcal 128,2 (7,12 %) • sodík 28,00 mg (1,93 %) • cukor celkom 7,29 g ( 14,58 %) • EFA 3,21 g (16,05 %) • vláknina 0,74 g (2,47 %)

Čerešňové frappé

Cherry Frappe je studený nápoj na báze espressa so smotanou, čerešňovou zmrzlinou a sirupom. V klasickej verzii sa káva frappe pripravuje nasledovne: káva sa naleje do šejkra, pridá sa cukor a mlieko a všetko sa šľaha do hladkej peny. Rozhodli sme sa, že namiesto mlieka pridáme smotanu a ako polevu použijeme zmrzlinu a sirupy – čerešňové a mandľové. Výsledkom je mliečny kokteil s výraznou krémovou chuťou, s ľahkou kávovou vôňou s tónmi bobúľ. Ideálne na horúci letný deň alebo horúcu párty v každom ročnom období. Malý životný hack: ak chcete bohatšiu príchuť frappe, pripravte si ľad z mrazených kociek kávy.

Čas varenia 15 min

Na prípravu 1 porcie potrebujete:

  • espresso – 100 ml
  • smotana 10% tuku – 100 ml
  • čerešňový sirup – 20 ml
  • mandľový sirup – 10 ml
  • čerešňová zmrzlina – 2 kopčeky
  • koktailová čerešňa
  • ľad
  1. Vložte 4-5 kociek ľadu do šejkra. Prilejeme oba druhy sirupu a smotany. Pridajte horúce espresso. Dôkladne premiešajte a nalejte do veľkého pohára na mliečny kokteil.
  2. Vložte kopčeky zmrzliny do pohára a ozdobte frappé kokteilovou čerešňou.

Mimochodom

Na 100 g: bielkoviny 1,73 g (2,16 % dennej hodnoty) • tuky 5,40 g (6,00 %) • sacharidy 15,60 g (9,29 %) • kcal 113,33 (6,30 %) • sodík 36,13 mg (2,49 %) • cukor celkom 6,61 g ( 13,22 %) • EFA 3,33 g (16,65 %) • vláknina 0,30 g (1,00 %)

Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou

Bobuľové želé s vanilkovou zmrzlinou je nezvyčajný nápoj, ktorý by sa dal v rozprávke nazvať „mliečne rieky…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik