Najzaujímavejšie kastróly na raňajky
Raňajkové kastróly sa pripravujú veľmi často, pretože toto jedlo je ideálne na prvé jedlo. Ranný kastról sa najčastejšie vyrába z tvarohu alebo krupice, ale môže byť vyrobený z čohokoľvek – ryžovej kaše, cestovín, zemiakov a inej zeleniny a dokonca aj chleba (dostanete anglický puding). Hlavná vec je, že sa ukáže ako chutné. Ale o správnom rajnici sa nevedie o nič menej ako o ideálnych tvarohových koláčoch. Veríme, že najlepší kastról je ten, ktorý máte radi. Využite naše life hacky na výber ingrediencií a podľa receptov z nášho výberu si ľahko pripravíte akúkoľvek kastról.
Čo môžete použiť na prípravu raňajok?
Kastról je univerzálny pokrm. Môže sa pripraviť na slano alebo ako dezert, pridať mäso na plnenie alebo z neho urobiť ľahký vegetariánsky variant. Všetko závisí od vašej fantázie a produktov, ktoré použijete. Raňajkové kastróly sa dajú pripraviť z rôznych ingrediencií a s rôznymi polevami. Okrem tvarohu, krupice (tiež sa nazývajú manniki) a tvarohu-krupice sú veľmi obľúbené zemiakové kastróly, vrátane tých s náplňou, napríklad s vrstvou vyprážaného mletého mäsa alebo kuracieho mäsa, s hubami alebo rybami. Veľmi chutné a ľahké sú zeleninové kastróly, ktoré väčšinou obsahujú viacero druhov zeleniny. Môžu to byť cuketa, paradajky, baklažán, tekvica, brokolica, karfiol, mrkva, paprika. Kastról na raňajky môže byť vyrobený z ryže alebo pohánkovej kaše – ukáže sa to nezvyčajné, výživné a zdravé. Tí, čo chodili do škôlky, si zrejme pamätajú cestoviny či rezancové kastróly, kde sa pridávali vajíčka, tvaroh či mäso. Mimochodom, známe talianske lasagne z tenkého cesta s mletým mäsom sú tiež druhom rajnice.
Vo všeobecnosti je akýkoľvek kastról dobrý, pretože v ňom môžete ľahko zmiešať ingrediencie, zakaždým, keď získate nový gastronomický produkt. Napríklad, ak do rajnice s tvarohom pridáte zeleninu, budete mať druhý chod a ak ho zapečiete s ovocím, budete mať dezert. Raňajkové kastróly sú dobré, pretože nevyžadujú špeciálne kuchárske zručnosti a nezaberú veľa času, a preto sú niekedy klasifikované ako „lenivé“ jedlá.
Ďalšia dobrá vec na kastróloch je, že vám pomôžu v každej situácii. Kastróly môžete pripraviť nielen na raňajky, ale aj na olovrant či večeru, na každodenný či sviatočný stôl.
Mimochodom, kastról môžete variť nielen v rúre, ale aj v pomalom sporáku. V tomto prípade nebudete musieť sledovať čas a zabezpečiť, aby sa kastról nepripálil.
Na príklade tvarohového kastróla sa pozrime na produkty, ktoré budú potrebné na jeho prípravu. A my vám povieme, ako si vyrobiť tvaroh doma.
Správne produkty pre tvarohový kastról
1. Tvaroh
Nemalo by byť príliš mokré. Môžete ho dodatočne „vysušiť“ pretlačením cez gázu. Aby ste zabezpečili, že kastról má krémovú, homogénnu konzistenciu, rozdrvte tvaroh mixérom alebo pretrite cez sito.
2. Vajcia
Mnoho ľudí ich pridáva celé do tvarohu. Ale ak chcete, aby bol kastról nadýchaný a dokonca nadýchaný, oddeľte bielky od žĺtkov. K tvarohu ihneď pridáme žĺtky, zvlášť vyšľaháme bielka a až potom vmiešame do zmesi.
3. Múka / krupica / škrob
Múka pomáha kastrólu držať svoj tvar, ale robí jeho textúru drsnejšou. S krupicou je kastról na raňajky vzdušnejší. Ale škrob nijako neovplyvňuje chuť, zanecháva tvaroh krémový a jemný, ale pri krájaní sa kastról môže rozpadnúť.
4. Jedlá sóda/prášok do pečiva
Kypriaci prášok dodáva kastrólu vzdušnosť, kým nevychladne. Potom nadýchané cesto nevyhnutne spadne. Ale ak pripravujete raňajkové kastróly v porciovaných formách, pridajte prášok do pečiva, tieto omrvinky sa budú jesť ešte horúce. Ale nemusíte pridávať sódu. Tvaroh je jemnej povahy a ľahko vníma cudzie pachy vrátane sódy.
Ako si vyrobiť tvaroh doma
Domáci tvaroh chutí lepšie ako tvaroh z obchodu. Ale nikto sa s tým nechce dlho piplať. Tu je recept pre lenivých: tento domáci tvaroh vyžaduje minimum manipulácie, hlavnou vecou je presne dodržiavať technológiu.
1. Je jednoduchšie „zraziť“ mlieko tak, že do neho vložíte fermentované mliečne výrobky – kefír alebo prírodný jogurt (pomer – približne 1: 6).
2. Nalejte mlieko do panvice, dajte ho na mierny oheň a počkajte, kým sa hmota nezohreje na 60–65 °C (ak nemáte teplomer, skontrolujte teplotu ochutnaním mlieka prstom – malo by ledva odolávajú teplu). Neprehrievajte mlieko – inak bude tvaroh tvrdý.
3. Odstavte z ohňa a do mlieka vmiešajte kefír alebo jogurt. Panvicu prikryte pokrievkou, dobre ju zabaľte do uteráka a nechajte 12 hodín v teple (mlieko je vhodné uvariť večer, úplne vychladne a cez noc sa zrazí).
4. Zostáva oddeliť tvaroh od srvátky. Vezmite cedník, položte ho na misku, prikryte ho kuchynskou utierkou alebo 5-6 vrstvami gázy a nalejte zrazené mlieko, pričom okraje gázy prikryte. Zakryte fóliou, položte na vrch závažie (napríklad malú plechovku konzervovaného jedla) a dajte na 12 hodín do chladničky.
Výsledok – 2 produkty. Nádherne jemný tvaroh, podobný mascarpone, z ktorého sú úžasné raňajky. A srvátka: môžete ju použiť na pečenie palaciniek alebo miesenie cesta na koláče.
Najlepšie kastróly na raňajky
Medový koláč vyrobený z tvarohu
Kyslú smotanu v tomto recepte na tvaroh s medom a sušenými marhuľami možno nahradiť ricottou alebo mascarpone, dodajú tvarohu aj jemnosť. A med, ak ste naň alergický, použite agávový sirup alebo javorový sirup.
Tvaroh s medom, sušenými marhuľami a kyslou smotanou
Kastról so špeciálnym podávaním
Ak si chcete pripraviť lahodnú verziu tvarohového kastróla, tento recept je pre vás. Tvarohové koláče s pomarančovou marmeládou si budú vyžadovať trochu viac času a pozornosti ako bežná kastról, ale raňajky budú nielen chutné, ale aj slávnostné.
Tvaroh s pomarančovou marmeládou
Kastról + drobenka
Čo ak skombinujete tvarohový kastról s crumble? Výsledkom je dvojité potešenie – dezert dva v jednom. No benefit je dvojnásobný, keďže z müsli robíme scramble.
Kastról s granola crumble
Kastrólové predjedlo
Kastról z tvarohu môže byť nielen dezertom, ale aj predjedlom, ak sa pripravuje napríklad s rybami. K tvarohu sa hodí horúci údený losos alebo makrela – odskúšané. Tieto porciované minikastróly s údenou rybou pripravíte na raňajky pre celú rodinu.
Mini kastróly s údenými rybami
Tekvicový kastról
Skvelý nápad na raňajky je tento recept na tekvicovú ryžu. Komponenty týchto výdatných raňajok – ryžovú kašu so smotanou a žĺtkami a karamelizovanú tekvicu – si môžete pripraviť vopred, potom ráno stačí všetko vložiť do foriem a vložiť na 15-20 minút do predhriatej rúry. Suroviny z chladničky budú potrebovať v rúre niekoľko minút navyše, aby dosiahli požadovanú teplotu.
Ryžový kastról s tekvicou
Kastról so zeleninou
Nesladený tvarohový kastról so zeleninou sa prípravou nelíši od klasického dezertného kastróla. Vo vašom kulinárskom prasiatku sa však objaví nová zaujímavá možnosť – výživná, ľahká, vitamínmi nabitá. Pre väčší prínos sme do zmesi namiesto pšeničnej múky pridali ryžovú múku. Dôležitá podmienka: vyberte si kvalitný čerstvý tvaroh so stredným obsahom tuku. Jedlo môžete variť na panvici, ale lepšie bude chutiť v rúre. Aby ste získali chrumkavú kôrku pred pečením, môžete „koláč“ potrieť kyslou smotanou navrchu, ak chcete vrch dozlatista, použite rozšľahané vajíčko. Odporúča sa podávať teplé. Ale ak je pripravený na budúce použitie, potom musí byť takýto puding uložený v chladničke.
Nesladený tvarohový kastról so zeleninou
Kastról s hruškami a slivkami
Počas zimných prázdnin alebo dovoleniek, keď môžete vstať neskôr a robiť všetko trochu odmeranejšie a premyslenejšie, nie je na neskorých výdatných raňajkách nič zvláštne. Ak je to žiaduce, tento tvarohovo-krupicový kastról sa dá pripraviť na obed alebo večeru v bežné dni. Ak si však kastról pripravíte večer, ráno vás budú čakať hotové raňajky, ktoré bude stačiť ohriať v rúre na 5-10 minút.
Tvarohovo-krupicový kastról s hruškami a slivkami
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kastról #Môj magnet #raňajky #kastról z tvarohu #tvarohSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach