Aké ryby jesť a variť na Čiernom mori v lete
Sezóna lovu najčerstvejších rýb je otvorená! Prezradíme vám, koho môžete v lete uloviť na udicu v Čiernom mori alebo za peniaze na prímorských trhoch. A ako tieto poklady správne pripraviť.
O čom budeme hovoriť v článku:Koho chytili v lete v Čiernom mori CroakerStaurida MulletLaskirScorpionfishSargan
Koho chytia v lete v Čiernom mori?
Rusko je bohaté na jazerá, rieky a moria. Celková dĺžka všetkých riek je viac ako 12 miliónov km. Celková dĺžka morského pobrežia je takmer 61 tisíc km. Územie našej krajiny obmýva 13 morí. Niet divu, že máme toľko druhov rýb.
V Čiernom mori žije asi 180 druhov rýb, ktoré po stáročia tvoria základ stravy obyvateľov pobrežia. V Novorossijsku je dokonca pamätník sardely, ktorá viac ako raz zachránila miestnych obyvateľov pred hladom.
Ak sa vám nechce hodiny presedieť pri udici, miestne reštaurácie a trhy sú vždy pripravené pohostiť vás čerstvo ulovenou rybou. A teraz viac o najznámejších druhoch a o tom, čo sa z nich pripravuje.
Gorbyl
Croaker (Shutterstock/FOTODOM)
Croaker je cenený pre svoj malý počet kostí a chuť. Mäso tejto ryby je zvyčajne biele, ale niekedy existujú jedinci s červenkastým odtieňom. Dužina je hustá a zároveň jemná, šupka jedlá. Croaker je dravec, a preto sa považuje za dobrý zdroj bielkovín. Chýba mu však tuk. Preto odporúčame pripraviť túto čiernomorskú rybu pomocou poľskej technológie tresky. Tu je recept.
Stavridy
Stavridy sa dajú pripraviť aj rôznymi spôsobmi. Jeho zvláštnou výhodou je absencia malých kostí. Preto sa môže zaviesť do detskej stravy. Najčastejšie je makrela pečená v rúre, vyprážaná a dokonca údená. Stavridu odporúčame vyprážať s pomarančmi podľa nášho receptu.
parmica červená
Parmica (Shutterstock/FOTODOM)
Parmica bola cenená už od staroveku. Rimania a Gréci ho považovali za delikatesu a podávali ho na oslavách. Teraz je táto ryba k dispozícii všetkým, jedlá z nej budú dobrým doplnkom k sviatočnému stolu aj každodenným jedlám. Najčastejšie sa parmica vypráža, ale jedáva sa aj dusená a dáva sa do koláčov a rybacej polievky. Takto sa dá variť parmica v bisque omáčke.
Laskir
Laskir má nádherné meno, pod ktorým sa v podstate skrýva karas strieborný. Preto sa dá vyprážať, dusiť, podávať v rybacej polievke alebo jednoducho piecť, ako jej jednoduchšie náprotivky. Mäso tejto ryby sa dobre oddeľuje od kostí. Ale stále je to strieborné, pretože má hlbšiu chuť. Priadzu laskir odporúčame pripraviť analogicky s karasom, tu je recept.
Scorpena
Scorpionfish (Shutterstock/FOTODOM)
Škorpión je náročná ryba s jedovatými ostňami. Preto si s ním treba dávať pozor, hoci sa väčšinou predáva s už odstránenými tŕňmi. Mäso tejto ryby je biele s mierne sladkou chuťou. Vypráža sa a suší, robia z nej aj rôsolovú rybaciu polievku a rybaciu polievku. Nájsť recept špeciálne na škorpióna nie je jednoduché, ale vieme, že ide o blízkeho príbuzného ruffe, len z mora. A tento recept jej napríklad veľmi pristane.
Morská šťava
Výnimočná štika. Nielenže má dlhý nos ako mečúň, ale má aj modré kosti a mäso môže pri varení získať zelenkastý odtieň. Nezľaknite sa, obsahuje množstvo užitočných aminokyselín, jódu, železa, fosforu a vitamínov skupiny B a najlepšie je jesť vyprážané. Áno, aspoň podľa tohto receptu.
Mimochodom, v Čiernom mori je veľa rýb chránených zákonom. Samozrejme, musíte mať veľké šťastie, aby ste ulovili čerta, kohúta alebo mieň. Ale ak sa zrazu na týchto rybách zaseknete, pustite ich späť. Pamätajte, že tieto druhy sú ohrozené.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ryba #morska rybaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach