Marinády na kurací kebab: 8 najlepších receptov

Marinády na kurací kebab: 8 najlepších receptov

Marinády na kurací kebab: 8 najlepších receptov

Marinády na kurací kebab sú veľmi aktuálnou témou, pretože toto je produkt, ktorý si našinci najčastejšie vyberajú pri plánovaní pikniku v prírode. Má to niekoľko dôvodov: prijateľná cena, príjemná chuť, rýchla príprava. Preto dnes budeme diskutovať o vlastnostiach kuracieho marinády, vďaka ktorým bude váš kebab úplne úžasný!

Marinády na kurací kebab: 8 najlepších receptovO čom budeme hovoriť v článku:Ako urobiť kurací kebab jemný, šťavnatý, chutný Pravidlá na prípravu lahodnej marinády Sójová marináda na kurací kebab Marináda na jogurte s cibuľou Marináda s citrónom a cibuľou Klasická marináda na minerálke Marináda s octom Marináda s majonézou Marináda s medom Jogurtová marináda s bylinkami

Ako urobiť kurací kebab mäkký, šťavnatý a chutný

Ktorú časť kuracieho alebo brojlerového kurčaťa si vybrať na vyprážanie na otvorenom ohni, je vecou vkusu. Zástancovia diétnych možností zvyčajne uprednostňujú jemné prsné filé. A to je skutočne výborná voľba, pokiaľ tento kebab samozrejme neprepečiete na grile.

Lacnejším a šťavnatejším variantom sú kuracie stehná. Môžete si kúpiť čistú dužinu, marinovať ju, potom ju napichnúť na špízy a vyprážať na grile. Alebo si kúpte odkostené stehná, krídelká, paličky, ktoré potom upečiete na grile. Ale aby sa táto alebo tá časť kurčaťa po vyprážaní na otvorenom ohni ukázala ako mäkká a šťavnatá, mala by byť správne marinovaná.

Začnime teda takzvaným bielym mäsom, teda kuracím filé. Táto časť kurčaťa obsahuje minimálne množstvo tuku. Na jednej strane je to dobré: nikto nepotrebuje extra kalórie. Na druhej strane, ak máme na mysli vyprážanie na uhlí, nie je to veľmi dobré, pretože je veľmi ľahké prepiecť kuracie filé a skončiť s matnou, suchou „podrážkou“. Tomuto problému pomôže predmarinovanie prsného kebabu, ako aj primeraná doba tepelného spracovania.

„Červené mäso“ hydiny je mäso zo stehien, stehien a krídel. Je veľmi šťavnaté a mastnejšie ako filé. Správnou marinádou bude po vyprážaní ešte chutnejší a aromatickejší. Mimochodom, tieto časti kurčaťa môžu byť buď prepečené alebo nedopečené, čo je tiež zlé. Problém „krvi“ v blízkosti holennej alebo stehennej kosti je téma známa mnohým. Aby ste tomu zabránili, skontrolujte pripravenosť kebabu hlbokým prepichnutím dlhým tenkým nožom v najhrubšej časti kusu. Šťava by mala byť číra, bez ružovkastých odtieňov.

Pravidlá pre prípravu lahodnej marinády

Zloženie marinády závisí od toho, ktoré časti kurčaťa použijeme na grilovanie – prsia, stehná, paličky alebo krídelká
Zloženie marinády závisí od toho, ktoré časti kurčaťa sa použijú na grilovanie – prsia, stehná, paličky alebo krídelká (Shutterstock/FOTODOM)

Teraz si povedzme, ako pripraviť kurča na vyprážanie na otvorenom ohni. Samotné mäso tohto vtáka je dosť mäkké, takže nemá zmysel ho dlho trápiť marinádami, najmä agresívnymi. V skutočnosti by mali len ešte viac zjemniť vlákna a dodať kúskom zaujímavejšie odtiene chuti.

Je tiež dôležité vziať do úvahy vlastnosti bieleho a červeného hydinového mäsa. Filet z pŕs, ako sme povedali vyššie, je trochu suchý, takže s ním budú dobre fungovať marinády s pridaným tukom (olivový olej, kyslá smotana, smotana). Ale kuracie stehná, krídla a paličky to nepotrebujú. Ale kyslé prísady (nie ocot, samozrejme, ale zriedená citrónová šťava, kefír alebo fermentovaná sójová omáčka) v marináde sú veľmi žiaduce.

Na prípravu akejkoľvek časti kurčaťa sa hodí cibuľa a cesnak, zázvor a akékoľvek sušené bylinky. Omáčky Tkemali, teriyaki a sriracha môžu tiež pridať veľmi zaujímavé príchute kebabu. A práve teraz vám dáme 8 receptov na kuracie marinády: jednoduché, rýchle a veľmi efektívne, ktoré si určite obľúbite!

Sójová marináda na kurací kebab

Táto kuracia marináda má výrazný ázijský „charakter“ vďaka zázvoru a kari v jej zložení. Ak chcete myšlienku ešte viac zdôrazniť, podávajte hotové kebaby so sladkou chilli alebo teriyaki omáčkou.

Sójová marináda na kurací kebab
Sójová marináda na kuracie špízy (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien

Na prípravu potrebujete:

• sójová omáčka – 200 ml

• koreň zázvoru – 30 g

• horčica jemná – 30 g

• cesnak – 2 strúčiky

• kari – 1 lyžička.

• mletá horúca červená paprika

1. Ošúpeme koreň zázvoru a strúčiky cesnaku. Cesnak pretlačte cez lis do misky. Nastrúhajte do nej zázvor na jemnom strúhadle. Podľa chuti pridáme horčicu, kari a mletú červenú papriku. Miešajte.

2. Kuracie stehná vložte do veľkej misy. Nalejte marinádu a miešajte, kým nebude rovnomerne rozložená. Zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 3-4 hodiny.

MIMOchodom

Do marinády sa výborne hodí bavorská alebo dijonská horčica s jemnou sladkastou chuťou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Namiesto strúhaného zázvoru môžete použiť mletý sušený zázvor: v tomto prípade bude stačiť lyžička.

Jogurtová marináda s cibuľou

Prírodný jogurt je ten istý fermentovaný mliečny výrobok, ktorý zjemní hydinové vlákno, ale nebude mať žiadny vplyv na chuť kebabu. Navyše v našom prípade je za túto vlastnosť zodpovedná cibuľa a cesnak, tiež zahrnuté v marináde.

Jogurtová marináda s cibuľou
Jogurtová marináda s cibuľou (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracieho filé

Na prípravu potrebujete:

• prírodný jogurt – 200 ml

• stredne veľká cibuľa – 4 ks.

• cesnak – 2 strúčiky

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubé krúžky. Dáme do misy, posypeme soľou a zľahka roztlačíme, aby pustila šťavu.

2. Cesnak ošúpeme a cez lis pretlačíme do misky s cibuľou. Podľa chuti pridajte prírodný jogurt a mleté ​​čierne korenie. Miešajte.

3. Kuracie filé nakrájame na kocky. Nalejte marinádu a miešajte, kým nebude rovnomerne rozložená. Prikryte a vložte do chladničky na 4 hodiny.

MIMOchodom

Cibuľové krúžky môžeme navliecť na špízy preložené kúskami kuracieho filé.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Prírodný jogurt v tejto verzii môže byť nahradený kefírom s obsahom tuku najviac 2,5%.

Marináda s citrónom a cibuľou

Môže sa zdať, že táto marináda je príliš drsná, pretože obsahuje šťavu z 2 citrónov. V skutočnosti nie je všetko také strašidelné, pretože to riedime pitnou vodou. Pridáme aj petržlenovú vňať a cibuľu, aby bola chuť vyprážaného vtáčika obzvlášť výrazná.

Marináda s citrónom a cibuľou
Marináda s citrónom a cibuľou (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien, paličiek alebo krídel

Na prípravu potrebujete:

• citróny – 2 ks.

• stredne veľká cibuľa – 3 ks.

• petržlen – 3 vetvičky

• mletá horúca červená paprika

1. Citróny umyjeme a osušíme. Odstráňte vrstvu kôry pomocou jemného strúhadla. Citróny prekrojíme na polovice a šťavu vytlačíme do misky. Pridajte 250 ml pitnej vody.

2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Vložte do samostatnej misky. Posypeme lyžičkou soli a roztlačíme, aby pustila šťavu.

3. Petržlenovú vňať a jej konáre nasekáme veľmi nadrobno. Pridajte k cibuli a premiešajte. Pridajte zriedenú citrónovú šťavu a kôru. Miešajte.

4. Kuracie stehná, paličky alebo krídelká vložte do veľkej misy. Nalejte marinádu a miešajte, kým nebude rovnomerne rozložená. Zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 3-4 hodiny.

MIMOchodom

Táto limonáda je vhodná aj ku kuraciemu filé, ak pridáte 40–50 ml olivového oleja.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Petržlen možno nahradiť inými bylinkami: bazalkou, tymianom, koriandrom alebo dokonca jednoduchým kôprom.

Klasická marináda s minerálnou vodou

Táto marináda je milovaná mnohými pre jej jednoduchosť a účinnosť. Len nezabudnite, že liečivá minerálna voda nie je vhodná: na varenie by sa mala používať iba stolová voda.

Klasická marináda s minerálnou vodou
Klasická marináda s minerálnou vodou (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg filé zo stehna alebo prsníka

Na prípravu potrebujete:

• stredne veľká cibuľa – 4 ks.

• perlivá minerálna voda – 400 ml

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubé krúžky. Preložíme do misky. Posypeme soľou a rukami roztlačíme, aby pustila šťavu.

2. Zalejeme minerálkou a korením podľa chuti.

3. Do misy pridajte kuracie kúsky (stehno alebo prsia) a premiešajte. Prikryte a dajte na 3 hodiny do chladničky.

MIMOchodom

Minerálna voda dostatočne rýchlo zmäkčuje mäsové vlákna, takže doba pôsobenia sa môže skrátiť na 2 hodiny.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete proces prípravy takejto marinády ešte viac zjednodušiť, použite iba minerálnu vodu, soľ a korenie. No, môžete pridať nejaké suché bylinky pre chuť.

Marináda s octom

Hneď na začiatku sme si povedali, že agresívne marinády nie sú vhodné na kuracie mäso, no v tomto konkrétnom prípade to tak nie je. Po prvé použijeme jablčný ocot a po druhé zriedime vodou. Mimochodom, namiesto jablka môžete použiť ryžu alebo dokonca balsamico.

Marináda s octom
Octová marináda (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg dužiny kuracieho stehna

Na prípravu potrebujete:

• jablčný ocot – 150 ml

• stredná cibuľa – 2 ks.

• cesnak – 2 strúčiky

• sušené provensálske bylinky – 1 lyžička.

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Nakrájajte cesnak. Cibuľu nakrájame na kolieska. Preložíme do misky.

2. Pridajte trochu soli a provensálskych byliniek. Rozmačkáme rukami, aby pustila šťavu. Zalejte jablčným octom a 100 ml pitnej vody. Paprika podľa chuti.

3. Pridajte kúsky kuracieho kebabu (kuracie stehno), premiešajte. Zakryte fóliou a vložte do chladničky na 3 hodiny.

MIMOchodom

Namiesto soli môžete do marinády pridať dobrú sójovú omáčku, vyrobenú prirodzenou fermentáciou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete, nepridávajte do tejto marinády cesnak: chuť kebabu bude jemnejšia.

Marináda s majonézou

Povedzme si úprimne: sme proti použitiu tejto omáčky ako základu marinády, pretože majonéza sa nedá zohriať. Ale ak naozaj chcete, niekedy si túto slobodu môžete vziať. Okrem toho môže majonéza skutočne urobiť kuracie filety jemnejším a šťavnatejším.

Marináda s majonézou
Marináda s majonézou (Shutterstock/FOTODOM)

7 min

Na 1 kg kuracieho filé

Na prípravu potrebujete:

• majonéza – 200 g

• sójová omáčka – 100 ml

• cesnak – 2 strúčiky

• mleté ​​čierne korenie

1. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Vmiešame majonézu a sójovú omáčku. Paprika podľa chuti.

2. Vzniknutou marinádou polejeme kúsky kuracieho filé. Miešajte, kým sa rovnomerne nerozloží. Zakryte potravinovou fóliou a dajte na 3 hodiny do chladničky.

MIMOchodom

Marináda bude ešte účinnejšia, ak pridáte 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Táto marináda môže byť ochutená sušenými bylinkami (1 ČL) alebo nasekanými čerstvými bylinkami (2-3 vetvičky).

Marináda s medom

Sladkokyslá marináda s medom a horčicou je ideálna na kuracie stehná, paličky a kuracie filety. Po vyprážaní na grile alebo grile získate úžasne chutný kebab, ktorý možno doplniť len dobrou barbecue omáčkou a čerstvou zeleninou.

Marináda s medom
Marináda s medom (Shutterstock/FOTODOM)

10 min

Na 1 kg kuracích stehien alebo filé

Na prípravu potrebujete:

• veľký citrón – 1 ks.

• horčica jemná – 100 g

• med – 50 g

• cesnak – 2 strúčiky

• olivový olej – 30 ml

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Citrón umyte a odstráňte kôru na jemnom strúhadle. Ovocie prekrojíme na polovice a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik