Marinády na kuracie krídelká: s medom, cesnakom, gril
Marinády na kuracie krídelká sú témou, ktorá je obzvlášť dôležitá v lete: výrobok je lacný, ľahko sa pripravuje na grile alebo grile a mnohí ho majú radi. To však neznamená, že na toto jedlo môžete v chladnom období zabudnúť. Preto sme zhromaždili najlepšie marinádové recepty na kuracie krídelká a tieto nápady sa dajú použiť ako na vyprážanie na otvorenom ohni, tak aj na varenie v rúre.
O čom budeme hovoriť v článku:Ako pripraviť marinádu na kuracie krídelká: všeobecné zásady Ako nevysušiť krídelká v rúre a na grile Marináda na krídelká s cesnakom Sójová marináda na krídelká Marináda s medom Paradajková marináda na kuracie krídelká Pikantná marináda na krídelká BBQ marináda na krídelká
Ako pripraviť marinádu na kuracie krídla: všeobecné zásady
Aby sme presne pochopili, ako zaobchádzať s krídlami, pozrime sa na ne čo najpodrobnejšie. Niektorí dokonca zmätene pokrčia rukami, že tam niečo je – koža a kosti. A toto je čiastočne pravda! Kuracie krídelká sa v skutočnosti skladajú z kostí, malého množstva mäsa a tuku a hrubej kože. Preto, aby sa po vyprážaní tak či onak ukázali ako chrumkavé, ale nie presušené, chutné a aromatické, je lepšie ich marinovať.
V prípade krídel nemusíte byť príliš jemní a pokojne nechajte marinádu poriadne nakysnúť. Samozrejme, nehovoríme o koncentrovanej kyseline octovej, ale čerstvo vylisované citrónové, pomarančové alebo paradajkové šťavy, jablkový, vínny a balzamikový oct majú právo na existenciu. Kyslú zložku môžete doplniť rastlinným olejom a sójovou omáčkou. Plus bylinky, koreniny, zázvor, cesnak, med. Krídla držte v kyslej marináde nie dlhšie ako 3-4 hodiny.
Ak si chcete kuracie krídelká pripraviť večer vopred, použite jemnejšie zmesi, napríklad so základom z kefíru alebo sójovej omáčky. V tomto prípade nebude ovplyvnená ani chuť, ani šťavnatosť misky.
Mimochodom, koľko marinády potrebujete na krídla? Majú v ňom doslova „plávať“ alebo ich stačí natrieť tou či onou zmesou pomocou štetca? Skúsení kuchári postupujú z nasledujúcich pomerov: Na 1 kg kuracích krídel je potrebných 150–200 ml marinády. Okrem toho by mal byť dosť viskózny, aby sa udržal na pokožke a nestekal. A ešte jedna vec. Ak marináda obsahuje sladkú prísadu (med, javorový sirup), pridajte ju v malom množstve. V opačnom prípade cukor na krídlach rýchlo skaramelizuje a pri tepelnej úprave začne horieť.
Ako sa vyhnúť vysychaniu krídel v rúre a na grile
Aby sa kuracie krídelká počas pečenia nevysušili, poukladajte ich v jednej vrstve, vložte do dobre vyhriatej rúry a po pol hodine otočte (Shutterstock/FOTODOM)
Ak hovoríme o vyprážaní na grile (dobre, nenavlečte krídla na špízy!), tajomstvo je jednoduché: je potrebné ich často prevracať, doslova každé 2-3 minúty. V opačnom prípade tenké časti vyschnú a hrubé časti sa neprepečú.
Na pečenie kuracích krídel v rúre existuje špeciálna technológia. Podľa nej je potrebné najskôr nastaviť teplotu na 200 °C. Potom krídla po odsatí prebytočnej marinády papierovou utierkou položte na plech v jednej vrstve. Pečte 30 minút, potom otočte a varte ďalších 15-20 minút. V tomto prípade krídla určite nevyschnú a budú šťavnaté. Predtým, ako ich vyberiete z rúry, skontrolujte ich pripravenosť: keď prepichnete mäkké časti kuracích krídel, mala by sa uvoľniť priehľadná šťava bez akýchkoľvek ružovkastých odtieňov.
No, teraz je čas na konkrétnosti! Poďme sa pozrieť na 6 najúspešnejších marinádových receptov, ktoré dokonale pripravia kuracie krídelká na varenie v rúre alebo na grile.
Marináda na krídla s cesnakom
Táto marináda je ideálna na pečenie kuracích krídel v rúre: vďaka značnému množstvu oleja budú veľmi šťavnaté a jemné. Balzamikový ocot obohatí chuť o ušľachtilé vínne tóny.
Marináda na krídla s cesnakom (poskytuje tlačová služba)
5 min
Na 1 kg kuracích krídel
Na prípravu potrebujete:
• cesnak – 3 strúčiky
• olivový olej – 100 ml
• balzamikový ocot – 50 ml
• soľ
• mleté čierne korenie
1. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom do misky. Pridajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie podľa chuti. Miešajte.
2. Kuracie krídelká vložte do veľkej misy. Nalejte marinádu a miešajte, kým nebude rovnomerne rozložená. Zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 3-4 hodiny.
MIMOchodom
Namiesto olivového oleja môžete použiť rafinovaný rastlinný olej. Okrem toho môžete do tejto marinády pridať sušené bylinky podľa chuti.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Táto marináda je dosť tekutá, preto treba krídelká každú hodinu prevrátiť, aby sa zmesou dobre nasiakli.
Sójová marináda na krídelká
Sójová omáčka dobre zmäkčuje mäsové vlákna a robí pokožku pružnejšou na tepelnú úpravu. Sezamový olej a zázvor dodávajú pokrmu výrazný ázijský charakter. Táto marináda je vhodná na varenie krídel v rúre aj na grile.
Sójová marináda na krídelká (Foto autor receptu)
10 min
Na 1 kg kuracích krídel
Na prípravu potrebujete:
• sójová omáčka – 100 ml
• sezamový olej – 50 ml
• koreň zázvoru – 15 g
• mletá paprika – 1 lyžička.
• mleté čierne korenie – 1/2 ČL.
1. Koreň zázvoru ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme sójovú omáčku, sezamový olej, mletú papriku a mleté čierne korenie. Miešajte.
2. Kuracie krídelká vložte do misky. Nalejte marinádu a miešajte, kým nebude rovnomerne rozložená. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 3-4 hodiny v chladničke.
MIMOchodom
Po vyprážaní tak či onak môžu byť kuracie krídelká pred podávaním posypané sezamovými semienkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Nastrúhaný koreň zázvoru možno nahradiť mletým zázvorovým práškom: budete potrebovať 1 lyžičku.
Marináda s medom
Med sa veľmi často pridáva do marinády na grilovanie, celkom oprávnene verí, že vytvorí krásnu zlatohnedú kôrku na kúskoch mäsa. Presne toto sa stane s kuracími krídelkami! Bez ohľadu na to, kde ich vyprážate (na grile, v rúre alebo len na panvici), budú veľmi krásne a chutné.
Marináda s medom (Foto užívateľa, autor receptu)
10 min
Na 1 kg kuracích krídel
Na prípravu potrebujete:
• olivový olej – 100 ml
• sójová omáčka – 60 ml
• med – 2 polievkové lyžice. l. (neúplné)
• mletá paprika – 1 lyžička.
• mletý zázvor – 1 lyžička.
• mletá horúca červená paprika – 1/2 lyžičky.
1. Ak je med kandizovaný, roztopte ho v mikrovlnnej rúre. Pridajte olivový olej, sójovú omáčku, papriku, zázvor a feferónku. Miešajte.
2. Vzniknutou marinádou polejeme kuracie krídelká a premiešame. Zakryte fóliou a vložte do chladničky na 3-4 hodiny.
MIMOchodom
Ak z jedného alebo druhého dôvodu nemôžete tolerovať med, nahraďte ho rovnakým množstvom javorového sirupu alebo teriyaki omáčkou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
S korením na takúto marinádu sa môžete, ako sa hovorí, „pohrať“ a pridať napríklad namiesto papriky sušené bylinky (tymián, oregano) alebo mletý kardamón.
Paradajková marináda na kuracie krídelká
Táto marináda jemnej chuti funguje skvele na kuracie krídelká, zjemňuje pokožku a vlákna dužiny. A vďaka teriyaki omáčke sa pri pečení v rúre alebo vyprážaní na grilovacom rošte vytvorí na povrchu zlatohnedá kôrka.
Paradajková marináda na kuracie krídelká (Shutterstock/FOTODOM)
5 min
Na 1 kg kuracích krídel
Na prípravu potrebujete:
• paradajková omáčka – 100 ml
• olivový olej – 20 ml
• teriyaki omáčka – 20 ml
• mletá paprika – 1 lyžička.
• soľ – 1 lyžička.
• mleté čierne korenie – 1/2 ČL.
3. V miske zmiešame paradajkovú omáčku, olivový olej, teriyaki, mletú papriku, soľ a mleté čierne korenie. Miešajte.
4. Vložte kuracie krídelká do misy. Nalejte paradajkovú marinádu a miešajte, kým nebude rovnomerne rozložená. Zakryte fóliou a vložte do chladničky na 3-4 hodiny.
MIMOchodom
Paradajkovú omáčku možno nahradiť paradajkovou šťavou alebo konzervovanými paradajkami.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pikantnejšiu chuť paradajkovej marinády dodáte pridaním pár strúčikov cesnaku pretlačených lisom.
Pikantná marináda na krídla
Myslíme si, že táto možnosť je najvhodnejšia pre grilované krídelká určené pre hlučnú mládežnícku skupinu. Varte ich v dvojnásobnom množstve naraz, pretože sa rozletia v priebehu niekoľkých minút!
Pikantná marináda na krídla (Vydavateľstvo Gastronom LLC)
10 min
Na 1 kg kuracích krídel
Na prípravu potrebujete:
• sladká čili omáčka – 100 ml
• sezamový olej – 50 ml
• cesnak – 2 strúčiky
• koreň zázvoru – 15 g
• feferónka čili paprička – 1 ks.
• mletá paprika – 1 lyžička.
• soľ – 1 lyžička.
1. Koreň zázvoru ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Chilli papričku nasekáme nadrobno. Skombinujte so zázvorom a cesnakom. Pridajte sladkú čili omáčku, sezamový olej, papriku a soľ. Miešajte.
2. Kuracie krídelká vložte do misky. Nalejte pikantnú marinádu a premiešajte. Zakryte potravinovou fóliou. Vložte do chladničky na 3-4 hodiny.
MIMOchodom
Namiesto sezamového oleja môžete použiť olivový alebo neutrálny rafinovaný rastlinný olej.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Či do marinády pridať semienka chilli papričky alebo nie, je na vašom uvážení. Pamätajte však, že vďaka nim budú krídla nielen pikantné, ale skutočne ohnivé.
BBQ marináda na krídla
BBQ krídla sú americkou klasikou! Mimochodom, toto jedlo môžete variť nielen na grile, ale aj v rúre: dopadne to rovnako dobre. Hlavnou vecou nie je byť lenivý a urobiť správnu marinádovú omáčku, ktorá poskytne krídlam jedinečnú chuť.
Marináda „Garbecue“ na krídla (LLC „Vydavateľstvo „Gastronom“)
30 min
Na 1 kg kuracích krídel
Na prípravu potrebujete:
• cibuľa – 80 g
• cesnak – 3 strúčiky
• rastlinný olej – 20 ml
• adjika – 1 lyžička.
• paradajkové pyré – 400 g
• horčica – 1 polievková lyžica. l.
• mletá údená paprika – 1 lyžička.
• balzamikový alebo vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
• trstinový cukor – 1 polievková lyžica. l.
• soľ
1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici s hrubým dnom rozohrejeme olej. Vložte do nej cibuľu a cesnak, smažte, kým nie sú priehľadné.
2. Pridajte adjiku, horčicu, papriku, cukor a prelisované paradajky. Nalejte do octu. Podľa chuti dosolíme. Premiešame a dusíme asi 10 minút. Marináda by mala zhustnúť. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť.
3. Kuracie krídelká polejeme marinádou. Miešajte, kým sa rovnomerne nerozloží. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte 1 hodinu.
MIMOchodom
Do marinády skúste nájsť údenú papriku (najlepšie vo vločkách): krídelkám dodá jedinečnú chuť „zadymený» poznámky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Trstinový cukor môžeme nahradiť medom, najlepšie tmavým pohánkovým, ktorý má bohatú vôňu.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #marináda #kuracie krídelkáSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov…