K receptu
Hovädzie azu s kyslou uhorkou na tatarský spôsob je jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál národnej tatárskej kuchyne. Receptov na jeho prípravu je pomerne veľa, ale jedinými potrebnými ingredienciami sú mäso, zemiaky, kyslé uhorky a paradajkový pretlak (alebo hustá paradajková omáčka). Každý kuchár pridáva cibuľu, mrkvu, petržlenovú vňať alebo sladkú papriku podľa vlastného uváženia. Čo sa týka hovädzieho mäsa, najlepšie je pliecko alebo iné mäso s tukom. Iba nakladané uhorky, žiadne nakladané alebo jemne solené.
Kalórie: 560,74 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 10 min Použité: 35,86 g/22,30 g/54,23VečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEHovädzie mäso (mäso, napríklad pliecko) 600 gzemiak 1 kgkyslé uhorky 3 ks.cibuľa 2 ks.cesnak 6 klinčekovparadajkový pretlak 4 polievkové lyžice.petržlen 5 pobočiekcukor 1 lyžičkarafinovaný rastlinný olej soľ mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky s veľkosťou približne 1 x 4 cm. Smažte vo veľkom množstve rastlinného oleja až do polovice varenia.
Krok 2
Pripravené zemiaky dáme do sitka alebo cedníka, aby vypustil prebytočný olej. Zemiaky by sa nemali soliť, inak veľmi zmäknú a predbežné vyprážanie sa robí len preto, aby sa konečný výsledok nezmenil na dusené mäso.
Krok 3
Hovädzie mäso nakrájajte cez zrno na plátky hrubé 1 cm a potom na rovnaké kocky ako zemiaky. Cibuľu nakrájame na nie príliš tenké pierka. Uhorky nakrájajte na tenké plátky alebo stredné kocky.
Krok 4
Panvicu s hrubým dnom (ideálne liatinovú) zohrejte na vysoký oheň čo najviac, nalejte 2-3 lyžice. l. rastlinný olej, dobre zahrejte a pridajte hovädzie mäso. Mäso nemiešajte, kým sa na jednej strane nevytvorí zlatohnedá kôrka. Potom premiešajte a počkajte, kým sa hovädzie mäso z druhej strany neopečie.
Krok 5
Do mäsa nalejte 200 ml vriacej vody, znížte oheň na stredný stupeň a dusíme, kým sa vlhkosť neodparí. Pridajte trochu viac rastlinného oleja a po minúte pridajte cibuľu. Varte za občasného miešania 5-7 minút. Kým cibuľa nezozlatne. Občas premiešame.
Krok 6
Do panvice pridajte paradajkový pretlak, premiešajte so všetkými ingredienciami a za stáleho miešania varte 2-3 minúty. Možno budete musieť pridať trochu viac vody (doslova pár polievkových lyžíc).
Krok 7
Nakrájajte cesnak nožom alebo ho pretlačte cez lis. Do panvice pridáme kyslé uhorky, cesnak, korenie a všetko premiešame. Zalejeme 150-200 ml vriacej vody a dusíme 2-3 minúty.
Krok 8
Znížte oheň na stredne nízky (nie úplne nadol), pridajte cukor a podľa potreby soľ podľa chuti. Varte 5-7 minút za občasného miešania. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
Krok 9
Pridajte zemiaky do panvice a jemne premiešajte. Dusíme ešte 2-3 minúty. Pripravené azu poukladáme na taniere, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Namiesto paradajkového pretlaku v azu v tatárskom štýle môžete použiť taliansku passatu alebo paradajky vo vlastnej šťave rozdrvené v mixéri. Potom pri príprave vriacej vody budete potrebovať o 50-70 ml menej, čas na dusenie zostane rovnaký.
MIMOchodom
Azu na tatarský spôsob možno pripraviť nielen z hovädzieho mäsa. Existujú možnosti z bravčového, jahňacieho, kuracieho a dokonca aj morčacieho mäsa. Hlavná vec na zapamätanie je, že každý druh mäsa má svoj vlastný čas varenia.