Baklažán v oleji
K receptu
Baklažán v oleji je vynikajúce predjedlo s korenistou cesnakovou vôňou, ktoré môžeme podávať nielen v čistej forme, ale aj ako prísadu do šalátov a sendvičov, ako aj prílohu k mäsu a rybám. Žiaľ, takéto jedlo sa u nás pripravuje len zriedka, preto sa môže hodiť náš spoľahlivý, praxou overený recept. Nebudete musieť stáť pri sporáku celé hodiny a samotný proces nebude vyvolávať žiadne špeciálne otázky. Ako variť baklažány v oleji? Pozor na ruky! Baklažány sa najskôr vyprážajú na panvici a potom sa spolu s cesnakom umiestnia do pohárov a naplnia sa horúcim rastlinným olejom. Takto pripravené chuťovky sú perfektne skladované celú zimu aj mimo chladničky. Skúste to!
zložitosť: ľahko Kalórie: 107,57 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 40 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 1,52 g/8,54 g/6,00PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍbaklažán – 1 kg hlava cesnaku – 1 ks rastlinný olej – 3–5 lyžice. l. + asi 200 ml na konzervovanú soľ – 2 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte baklažány. Umyte ich tečúcou vodou, osušte papierovými utierkami a odrežte konce. Nakrájajte baklažány pozdĺžne na tenké plátky pomocou veľmi ostrého noža.
Krok 2
Vložte baklažány do širokej misy. Posypte soľou, prikryte doskou alebo plastovou nádobou vhodnej veľkosti a na vrch položte malý lis. Nechajte 1 hodinu.
Krok 3
Poháre s baklažánom umyte sódou bikarbónou alebo odmasťovačom a potom ich vnútro niekoľkokrát opláchnite vriacou vodou. Nechajte úplne vyschnúť.
Krok 4
Cesnak rozdelíme na strúčiky, každý olúpeme a potom nadrobno nasekáme. Uvoľnenú tekutinu z baklažánov sceďte. Osušte ich papierovými utierkami.
Krok 5
Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej a po častiach, aby plátky baklažánu boli voľne umiestnené, ich opečte z oboch strán (asi minútu a pol na každej).
Krok 6
Zahrejte rastlinný olej na konzervovanie. Vyprážané plátky baklažánu vložte veľmi tesne do pripravených pohárov a preložte cesnakom. Zalejeme horúcim olejom a uzavrieme skrutkovacím uzáverom. Necháme vychladnúť a skladujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Ak sa rozhodnete pre každý prípad sterilizovať poháre s baklažánom v oleji, položte ich na mriežku a vložte do studenej rúry. Potom zapnite a zohrejte na 110°C. Poháre sterilizujte 15 minút, nechajte mierne vychladnúť a vyberte pomocou suchých chňapiek.
MIMOchodom
Baklažány v oleji získajú zaujímavé chuťové odtiene, ak ich pri ukladaní do pohárov posypete sušenými bylinkami, ako je oregano alebo bazalka.