K receptu
Na prípravu baklažánov a paradajok na zimu je potrebné „malé modré“ najskôr dôkladne podusiť v hustom paradajkovom pretlaku. Môžem použiť zakúpené v obchode? Teoreticky áno, ale bude to chutnejšie, ak budete postupovať podľa nášho receptu, to znamená, že vezmete čerstvé paradajky, ošúpete ich a nasekáte v mixéri. Nemali by ste zanedbávať cesnak a feferónku, inak to dopadne úplne „nesprávne“. Predjedlo baklažánov s paradajkami je dobré pre výrazné korenisté tóny, ktoré sa harmonicky snúbia s neutrálnou chuťou varených zemiakov, ryže či cestovín.
zložitosť: ľahko Kalórie: 140,32 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 1 hodina 15 minút Pridať. čas: 24 hodín Použité: 3,18 g / 6,86 g / 16,63PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍparadajky – 1,5 kg baklažán – 1 kg feferónky – 1/2 ks hlava cesnaku – 1 ks soľ – 1 polievková lyžica. l.cukor – 2-3 lyžice. l rastlinný olej – 70 ml stolový ocot (9%) – 30 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si poháre a viečka na baklažány. Umyte ich jedlou sódou alebo odmasťovačom a potom ich sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Nechajte vyschnúť.
Krok 2
Paradajky umyte, odstráňte spodok stoniek. Ovocie narežeme navrchu priečne. Vložte do vriacej vody na 1 minútu a potom preneste na tanier pomocou štrbinovej lyžice.
Krok 3
Paradajky ošúpeme. Vložte dužinu do misky mixéra. Paradajky pretlakujte, kým nezískate hladké pyré. Nalejte ju do hrnca.
Krok 4
Umiestnite hrniec s paradajkami na strednú teplotu a za občasného miešania priveďte do varu. Znížte teplo na minimum. Varte za stáleho miešania asi 15 minút.
Krok 5
Baklažány umyte pod tečúcou vodou a osušte. Z ovocia odrežte konce na oboch stranách. Dužinu nakrájajte na kolieska s hrúbkou 5 mm. Baklažány by ste nemali šúpať.
Krok 6
Umyte feferónku, odstráňte semená a nakrájajte. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Do paradajkového pretlaku pridajte soľ, cukor, rastlinný olej, nasekaný baklažán a feferónku. Miešajte.
Krok 7
Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme 20 minút. Potom baklažány premiešajte a varte ďalších 20 minút. Pridajte cesnak a ocot. Varte ďalších 5 minút.
Krok 8
Umiestnite horúce baklažány spolu s paradajkovou omáčkou do suchých sterilizovaných pohárov a potom zrolujte viečka. Prevráťte na dvojito zloženú utierku.
Krok 9
Poháre s baklažánom zabaľte do hrubej prikrývky a nechajte ich tak, kým úplne nevychladnú. Potom ho uložte na chladnom, suchom a tmavom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Pred podávaním vložte baklažány a paradajky do šalátovej misy alebo misy a ozdobte nasekanými bylinkami. Skvelá je petržlenová vňať, kôpor alebo koriandr.
MIMOchodom
Ktoré baklažány by ste si mali vybrať pre toto predjedlo? Mladý, malý, silný. Tieto neobsahujú hrubé vlákna ani veľké semená. Ich dužina je jemná, ale elastická, pri tepelnej úprave si dobre zachováva svoj tvar.