K receptu
Cuketa s paradajkami na zimu je vynikajúci domáci konzervačný výrobok. Je to vynikajúci doplnok k rôznym jedlám a univerzálne studené predjedlo. Na kocky nakrájaná zelenina dusená v bohatej paradajkovej omáčke dodáva bohatú a vyváženú chuť. Ako vidíte z receptu, do zeleniny sa nepridáva nič navyše, len soľ, cukor a korenie a veľmi malé množstvo octu pôsobí ako konzervant. Obrobok má veľmi atraktívny vzhľad – počas procesu varenia cuketa zmäkne, ale ich štruktúra je dosť elastická, takže aj malé kocky si dokonale zachovajú svoj pôvodný tvar.
zložitosť: ľahko Kalórie: 145,65 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 30 min Pridať. čas: 45 min Použité: 2,48 g/5,67 g/21,22VečeraVečeraPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍcuketa – 1 kg paradajky – 1,5 kg cesnak – 5 strúčikov rastlinný olej – 3 polievkové lyžice. l stolový ocot 9% – 2 lyžice. l.cukor – 4 lyžice. l.soľ – 1 polievková lyžica. l mleté čierne korenie – ½ lyžičky. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na paradajkách na opačnej strane k stopke urobte rez v tvare kríža. Paradajky vložte do veľkej misy, úplne zalejte vriacou vodou a nechajte 2 minúty postáť.
Krok 2
Horúcu vodu scedíme a paradajky zalejeme studenou vodou. Po 1 minúte odstráňte a opatrne odstráňte tenkú šupku. Na tento účel je vhodné použiť špeciálny malý nôž na šúpanie zeleniny.
Krok 3
Ošúpané paradajky prekrojíme na polovicu a odstránime stopku. Dužinu nahrubo nasekáme na malé kúsky. V hrnci s hrubým dnom zohrejte rastlinný olej a pridajte paradajky.
Krok 4
Znížte teplotu a paradajky varte 10 minút. Zmes pravidelne premiešajte a v prípade potreby odstráňte penu. Paradajky pri zahrievaní roztlačíme drevenou alebo silikónovou stierkou.
Krok 5
Pripravte si cuketu. Odrežte konce a ošúpte kožu. Každú cuketu pozdĺžne prekrojte; z prezretej cukety odstráňte veľké semená. Polovice nakrájajte na kocky so stranou 1 cm.
Krok 6
Nakrájanú cuketu vložte do panvice s paradajkami. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme cukor a premiešame. Prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút.
Krok 7
Ošúpané strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno a pridáme do panvice k zelenine. Premiešajte a pokračujte vo varení na miernom ohni, odokryté, ďalších 15 minút. Zmes niekoľkokrát premiešajte vareškou.
Krok 8
Nalejte ocot do panvice, jemne premiešajte a priveďte do varu. Cuketu nemiešajte lyžičkou, aby sa nedeformoval tvar nakrájanej zeleniny. Varte ďalšie 2 minúty.
Krok 9
Poháre dôkladne umyte sódou bikarbónou alebo saponátom a vložte do veľkého hrnca. Poháre naplňte do polovice studenou vodou. Nalejte vodu do panvice – mala by siahať aj do stredu pohárov.
Krok 10
Poháre dôkladne umyte sódou bikarbónou alebo saponátom a vložte do veľkého hrnca. Poháre naplňte do polovice studenou vodou. Nalejte vodu do panvice – mala by siahať aj do stredu pohárov.
Krok 11
Horúcu zeleninu vložte do pripravených pohárov a ihneď uzavrite viečkami. Poháre otočte hore dnom, prikryte froté uterákom a nechajte 2-3 hodiny vychladnúť.
Krok 12
Vychladnutú cuketu a paradajky uložíme na chladné a tmavé miesto. Prípravok je možné konzumovať po 2 týždňoch, počas ktorých sa chuť zeleniny zharmonizuje.
UŽITOČNÉ RADY
Použite cuketu z konzervy do rôznych jedál. Podávajte napríklad ako prílohu k mäsu alebo rybe, kombinujte s ryžou, quinoou alebo bulgurom, pridajte do plnky sendvičov alebo tenkých pita roliek. Paradajková omáčka z téglika sa dá použiť na prípravu domácej pizze alebo dochutenie cestovín.
MIMOchodom
Namiesto cukety môžete použiť cuketu alebo použiť oboje. Zelenina môže byť buď mladá, alebo celkom zrelá – príprava je obzvlášť dobrá, pretože môžete použiť aj tú najväčšiu cuketu, ktorej použitie často vyvoláva otázky.