Džem bez cukru: chuť a výhody ovocia a bobúľ

Džem bez cukru: chuť a výhody ovocia a bobúľ

Džem bez cukru: chuť a výhody ovocia a bobúľ

Džem je lahodná pochúťka a skvelý spôsob, ako uchovať letné bobule a ovocie na zimu. Tradičné recepty však často obsahujú veľké množstvo cukru, čo z nich robí nie práve najzdravšiu voľbu pre tých, ktorí chcú znížiť príjem a sledovať svoje zdravie. Povieme vám, ako pripraviť chutný a zdravý džem bez cukru, ktorý môže byť vhodný aj pre cukrovku.

Džem bez cukru: chuť a výhody ovocia a bobúľO čom budeme hovoriť v článku:Základné zásady prípravy džemu bez cukru Dusený bobuľový džem bez cukru Hruškový džem bez cukru Jablkový džem bez cukru Jahodový džem bez cukru Malinový džem bez cukru Višňový džem bez cukru Marhuľový džem bez cukru

Základné zásady výroby džemu bez cukru

  • Vyberte si zrelé ovocie a bobule. Čím sú sladšie, tým menej ďalších sladidiel bude potrebných.
  • Nahraďte cukor prírodnými sladidlami. To môže zahŕňať med, stéviu, javorový sirup a iné alternatívne produkty nahrádzajúce cukor. Dodajú džemu sladkosť bez extra kalórií.
  • Na dosiahnutie požadovanej konzistencie použite zahusťovadlá. Môže to byť pektín, agar-agar alebo želatína – podľa vlastného uváženia.
  • Nezabudnite sterilizovať poháre a viečka, aby džem vydržal dlho. Umyte ich mydlom a horúcou vodou, potom ich sterilizujte vo vriacej vode alebo v rúre.
  • Po zrolovaní je dôležité džem správne uskladniť. Horúce poháre otočte hore dnom a nechajte ich v miestnosti vychladnúť. Keď džem úplne vychladne, mal by sa uchovávať na tmavom a chladnom mieste.

Dusený bobuľový džem bez cukru

Tento spôsob varenia je jedným z najšetrnejších. Umožňuje vám vyhnúť sa dlhodobému varu a zničeniu štruktúry ovocia a tiež zachovať maximum vitamínov. V tomto recepte môžete použiť akékoľvek ovocie a bobule, ale najlepšie je použiť sezónne.

Dusený bobuľový džem bez cukru
Dusený bobuľový džem bez cukru (Shutterstock/FOTODOM)

Na prípravu 2 600 ml pohárov potrebujete:

  • bobule (jahody/maliny/čerešne) – 1 kg
  • prírodná jablková šťava bez cukru – 200 ml

1. Bobule dobre opláchnite a odstráňte stopky.

2. Vložíme ich do parného hrnca a podlejeme jablkovou šťavou.

3. Za občasného miešania dusíme asi 30 minút.

4. Džem nalejeme do pripravených pohárov a uzavrieme viečkami.

Poznámka pre hostiteľku

V tomto recepte môžete použiť akékoľvek ovocie a bobule, ale najlepšie je použiť sezónne.

Mimochodom

Ak máte radi svoj džem na sladko, pridajte trochu medu alebo prírodného sirupu, napríklad javorového.

Hruškový džem bez cukru

Na hruškovom lekvári si pochutia dospelí aj deti. Na prípravu bez cukru použite jablkovú a citrónovú šťavu. Pridajte rôzne koreniny: pomôžu urobiť chuť zaujímavejšou.

Hruškový džem bez cukru
Hruškový džem bez cukru (Shutterstock/FOTODOM)

Na prípravu 2 pohárov po 500 ml potrebujete:

  • hrušky – 1 kg
  • prírodná jablková šťava bez cukru – 1 pohár
  • citrón – 1 ks.
  • škorica – 1 lyžička.
  • mletý zázvor – 1/2 lyžičky.

1. Hrušky umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nakrájajte na malé kúsky.

2. Vezmite veľký kastról, rozmiešajte v ňom dva druhy šťavy, pridajte citrónovú kôru a korenie – zázvor a škoricu. Na strednom ohni priveďte do varu.

3. Do tejto zmesi pridáme nakrájané hrušky a znížime oheň.

5. Varte ich na miernom ohni za občasného miešania do mäkka, asi 2030 minút.

6. Horúci džem nalejte do vopred sterilizovaných pohárov, nechajte asi 1 cm po okraj a uzatvorte viečkami.

Poznámka pre hostiteľku

Ak dávate prednosť hladkému džemu, jednoducho ho rozdrvte mixérom na požadovanú konzistenciu.

Mimochodom

Džem možno použiť ako náplň do pečiva, ako prídavok do jogurtu alebo ho jednoducho natrieť na hrianky.

Jablkový džem bez cukru

Jablkový džem bez cukru je ideálnym doplnkom k raňajkám, dezertom alebo ako poleva na pečivo. V tomto receptúre používame prírodné suroviny a minimálnu tepelnú úpravu, aby sme zachovali maximum vitamínov a živín.

Jablkový džem bez cukru
Jablkový džem bez cukru (Shutterstock/FOTODOM)

Na prípravu 2 pohárov po 500 ml potrebujete:

  • jablká – 1 kg
  • voda – 200 ml
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.

1. Jablká umyjeme a ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na malé kocky.

2. Nakrájané jablká vložte do veľkého hrnca, pridajte vodu a varte na miernom ohni. Hneď ako príprava budúceho džemu vrie, znížime oheň a na miernom ohni za občasného miešania dusíme 2030 minút, kým jablká úplne nezmäknú.

3. Pridáme citrónovú šťavu, dobre premiešame a dusíme ďalších 1015 minút.

4. Vyberte panvicu a džem mierne vychladnite. Umiestnite ho do sterilizovaných pohárov a ponechajte trochu miesta na okraji.

5. Poháre pevne uzavrite viečkami a skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Mimochodom

Ak máte radi sladký džem, môžete pridať trochu prírodného sladidla. Pamätajte, že niektoré sladidlá môžu byť koncentrované, preto ich pridávajte postupne a džem dochuťte.

Poznámka pre hostiteľku

Citrónová šťava nielenže dodá džemu mierne kyslosť, ale pomôže aj zachovať jeho farbu.

Jahodový džem bez cukru

Jahodový džem je skvelý spôsob, ako udržať leto živé v tégliku! Šťavnaté, aromatické bobule zbierané na vrchole sezóny sa menia na hustý, bohatý džem, ktorý vás svojou chuťou poteší aj v tých najchladnejších zimných dňoch.

Jahodový džem bez cukru
Jahodový džem bez cukru (Shutterstock/FOTODOM)

Na prípravu 2 pohárov po 500 ml potrebujete:

  • jahody – 1 kg
  • med – 200 ml
  • citrón – 1 ks.
  • pektín – 10 g

1. Jahody umyte, zbavte stopiek a každú bobuľu nakrájajte na polovicu alebo na 4 kusy.

2. Vezmite veľkú panvicu a vložte do nej jahody.

3. Pridajte citrónovú kôru, šťavu a med.

4. Zmes priveďte do varu, znížte teplotu a za stáleho miešania varte 10 minút.

5. Pridajte pektín a varte ďalších 5 minút.

6. Hotový džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zviňte viečka.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto medu môžete použiť stéviu alebo akékoľvek iné sladidlo podľa vlastného výberu.

Mimochodom

Jahodový džem bez cukru sa perfektne hodí k toastu, palacinkám, jogurtu a dokonca aj zmrzline a každému jedlu dodá nádych leta.

Malinový džem bez cukru

Maliny sú považované za jeden z najlepších prírodných liekov na prechladnutie. Podľa nášho receptu ho pripravíte bez cukru, teda ešte zdravšie. Existuje lepší džem so semenami, ale ak chcete, môžete ich odstrániť pretretím bobúľ cez sito.

Malinový džem bez cukru
Malinový džem bez cukru (Shutterstock/FOTODOM)

Na prípravu 2 pohárov po 500 ml potrebujete:

  • maliny – 1 kg
  • voda – 200 ml

1. Maliny dôkladne roztriedte a opláchnite. Vložte do hrnca a naplňte vodou.

2. Priveďte do varu a za občasného miešania varte 20 minút.

3. Hotový džem nalejeme do sterilizovaných pohárov a zvinieme viečka.

Poznámka pre hostiteľku

Malinový džem bez cukru sa dá aj na pare. Táto šetrná metóda pomôže zachovať ešte viac vitamínov.

Mimochodom

Malinový džem robí vynikajúce nápoje. Napríklad v zime môžete džem zriediť horúcou vodou, aby ste zostali v teple a neochoreli, a v lete ho môžete pridať do perlivej vody s ľadom.

Čerešňový džem bez cukru

Čerešne sú často dosť kyslé, takže ak chcete pripraviť čerešňový džem bez cukru, ale stále pridať trochu sladkosti, použite prírodnú jablkovú šťavu.

Čerešňový džem bez cukru
Višňový džem bez cukru (Shutterstock/FOTODOM)

Na prípravu 2 pohárov po 500 ml potrebujete:

  • čerešňa – 1 kg
  • prírodná jablková šťava bez cukru – 200 ml
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

1. Čerešne dôkladne opláchnite a odstráňte kôstky.

2. Ošúpané bobule vložte do veľkého hrnca s hrubým dnom. Pridajte jablkovú šťavu, ktorá poslúži ako prírodné sladidlo a dodá džemu jemnú vôňu. Pridajte citrónovú šťavu, aby farba zostala živá.

3. Panvicu položte na stredný oheň a za občasného miešania priveďte do varu. Hneď ako zmes vrie, znížte teplotu na minimum a džem varte asi 40 minút.

4. Keď džem zhustne a získa bohatú farbu, panvicu odstavte z ohňa, nechajte mierne vychladnúť a potom nalejte do sterilizovaných pohárov. Zatvorte viečka a otočte poháre hore dnom. Nechajte ich v tejto polohe, kým úplne nevychladnú.

Poznámka pre hostiteľku

Kôstky z čerešní môžete odstrániť pomocou špeciálneho zariadenia alebo bežného čapu.

Mimochodom

Tento džem je možné vyrobiť kedykoľvek počas roka z mrazených bobúľ bez semien.

Marhuľový džem bez cukru

Na prípravu tohto džemu potrebujete iba zrelé, šťavnaté marhule a bez cukru. Citrónová šťava tu nie je potrebná ani tak kvôli zachovaniu obrobku, ale kvôli príjemnej chuti. Treba pridať aj trochu vody, aby sa marhuľové pyré pri varení nepripálilo. Vzhľadom na to, že plody sú už sladké, nedostatok cukru si ani nevšimnete.

Marhuľový džem bez cukru
Marhuľový džem bez cukru (Gastronom Publishing House LLC)

Na prípravu 2 600 ml pohárov potrebujete:

  • marhule – 1,5 kg
  • citrónová šťava – 40 ml
  • pitná voda – 150 ml
  • nové korenie – 5 hrách

1. Pripravte si všetky ingrediencie na marhuľový džem bez cukru. Ovocie dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a roztriedte. Rozrežte na polovicu a odstráňte kôstky.

2. Polovičky marhúľ nakrájajte nadrobno a vložte do misky mixéra. Rozdrvte na homogénne pyré. Ovocie je možné v prípade potreby prejsť aj cez mlynček na mäso.

3. Do hrnca s hrubými stenami dáme marhuľové pyré, pridáme citrónovú šťavu, zalejeme vodou a na miernom ohni privedieme do varu. Pridajte nové korenie. Varte za stáleho miešania asi 40 minút.

4. Kým sa džem varí, pripravíme si zaváracie poháre a viečka. Dôkladne ich umyte sódou bikarbónou. Potom položte na mriežku a zapnite teplo na 120 °C. Sterilizujte aspoň 15 minút.

5. Keď je marhuľový džem hotový, odstráňte korenie. Odstráňte poháre a viečka. Natrieme ich džemom a uzatvoríme. Otočte hore dnom, prikryte uterákom a nechajte cez noc.

6. Vychladnutý marhuľový džem bez cukru skladujte ako obvykle: na chladnom a tmavom mieste maximálne 1 rok. Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu.

Poznámka pre hostiteľku

V tomto recepte by sa hodili aj iné koreniny. Môže to byť tyčinka škorice, badián, vanilkový lusk (ak pripravujete dezert pre deti).

Mimochodom

Z hotového džemu treba vždy vybrať škoricové tyčinky, inak sa môže chuť pochúťky zhoršiť.

Džem bez cukru je skvelou alternatívou k tradičným sladkým prípravám. Vyskúšajte si pripraviť džem podľa našich receptov a vychutnajte si prirodzenú chuť bobúľ a ovocia!

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #džemSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik