K receptu
Na zimu si určite pripravte paradajkový kaviár! A hoci je takéto predjedlo menej obľúbené ako napríklad kaviár z baklažánu či tekvice, obom dá podľa nás náskok. Recept na prípravu nie je príliš zložitý, ale vyžaduje si trpezlivosť a čas. A pozor, samozrejme, pretože rastlinná hmota sa musí pravidelne miešať, aby sa nespálila. Ak urobíte všetko správne, získate niekoľko plechoviek úžasného, hustého a chutného paradajkového kaviáru, ktoré môžete natrieť na krajec chleba a podávať ako prílohu k mäsu alebo vareným zemiakom.
zložitosť: priemer Kalórie: 217,77 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 24 hodín Použité: 3,77 g/13,48 g/20,38KonzervovaniePrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIEslivkové paradajky – 2 kg papriky – 1,5 kg cibule – 1 kg cesnaku – 8 strúčikov rafinovaný rastlinný olej – 200 ml cukor – 2 polievkové lyžice. l.soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si poháre a viečka na paradajky. Dôkladne ich umyte sódou bikarbónou a opláchnite. Sterilizujeme v rúre vyhriatej na 120°C alebo nad parou. Nechajte úplne vyschnúť.
Krok 2
Pripravte si všetky ingrediencie. Paradajky umyte a osušte. Odstráňte základy stoniek. Sladkú papriku umyte, nakrájajte na polovice, odstráňte semená a blany.
Krok 3
Cibuľu a cesnak ošúpeme. Jemne nakrájajte a vložte do veľkej misy. Paradajky a papriku nakrájame na malé kocky. Rozdeľte do samostatných misiek.
Krok 4
Zahrejte rastlinný olej vo veľkej panvici s hrubým dnom. Pridajte k nej cibuľu a cesnak a na strednom ohni za stáleho miešania smažte 10 minút. Pridajte paradajky. Varte 10 minút na strednom ohni.
Krok 5
Pridajte pripravenú sladkú papriku k paradajkám, cibuli a cesnaku. Pridajte cukor, soľ a korenie. Na miernom ohni za občasného miešania varte asi štyridsať minút.
Krok 6
Vložte paradajkový kaviár do pripravených pohárov a uzavrite viečkami. Prevráťte sa na uterák, zabaľte do hustej prikrývky. Takto necháme úplne vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak chcete dať paradajkovému kaviáru pikantnejšiu chuť, pridajte ešte pár strúčikov cesnaku, práve pretlačených lisom alebo nastrúhaného na jemnom strúhadle, 10 minút pred úplným dopečením.
MIMOchodom
Do paradajkového kaviáru môžete zahrnúť aj mrkvu (500 g bude stačiť): vďaka tomu bude textúra občerstvenia výraznejšia. Koreňovú zeleninu nakrájajte na malé kocky a spolu s cibuľou opečte v prvej fáze.