K receptu
Šalát z cukety a uhoriek, na rozdiel od levieho podielu tých, ktoré sú na zimu zrolované, má bohatú sviežu chuť. A to všetko vďaka špeciálnej metóde varenia! Zložky jedla – cuketa, uhorky, mrkva, cibuľa a paprika – sa nasekajú, doplnia octom, rastlinným olejom a korením a potom niekoľko hodín „odpočívajú“, pričom aktívne uvoľňujú šťavu. Bez tepelného spracovania to však, samozrejme, nepôjde! Pravda, v tomto prípade hovoríme o sterilizácii šalátu v pohároch. Bude to trvať asi 15 minút, potom sa poháre zrolujú a odošlú na uskladnenie. Jednoduché, ako všetko dômyselné.
zložitosť: priemer Kalórie: 198,25 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 45 min Pridať. čas: 2 hodiny Použité: 2,55 g/10,23 g/23,52ŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍcuketa – 600 g čerstvé uhorky – 500 g pohánková cibuľa – 300 g mrkva – 450 g sladká paprika – 300 g cesnak – 4 strúčiky kôpor – 20 g petržlen – 20 g cukor – 100 g soľ – 120 g korenia kórejská mrkva – 1 polievková lyžica. l čerstvo mleté čierne korenie – 1/2 ČL rastlinného oleja – 100 ml stolového octu – 85 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na šalát. Cuketu umyjeme a osušíme. Odrežte konce a nakrájajte najprv na pláty, potom na pásiky. Preložíme do veľkej, širokej, hlbokej misy.
Krok 2
Čerstvé uhorky na šalát umyte a odrežte konce. Rozrežte pozdĺžne na polovicu a potom na tenké plátky. Pridajte do misky s cuketou. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska.
Krok 3
Ošúpte, umyte a nakrájajte mrkvu pomocou kórejského strúhadla na mrkvu. Sladkú papriku na šalát umyjeme, osušíme a nakrájame na polovice. Odstráňte semená a membrány. Dužinu nakrájajte na pásiky.
Krok 4
Cesnak ošúpeme a nastrúhame na strednom strúhadle. Kôpor a petržlenovú vňať na šalát umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Jemne nakrájajte. Vložte do misky s cibuľou, mrkvou a cesnakom.
Krok 5
Pridajte cukor, soľ, korenie kórejskej mrkvy, korenie, rastlinný olej a ocot. Dôkladne premiešame. Nechajte 2 hodiny pri izbovej teplote. Každých 20 minút premiešajte ingrediencie šalátu.
Krok 6
Pripravenú zeleninu vložte do suchých sterilizovaných pohárov cez špeciálny široký lievik a pevne zhutnite. Nalejte zvyšnú šťavu z misky na vrch.
Krok 7
Na dno veľkého hrnca položte čistú utierku. Vložte do nej poháre so šalátom a prikryte sterilizovanými viečkami. Nalejte vodu do panvice tak, aby siahala po „plecia“ plechoviek.
Krok 8
Položte na oheň a priveďte do varu. Sterilizujeme asi 15 minút. Poháre so šalátom zrolujte, otočte ich na zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V tomto šaláte z cukety a uhoriek môžete pridať 2-3 silné stredne veľké paradajky (vhodné sú napríklad slivkové paradajky). Mali by byť nakrájané na tenké plátky, spojené so zvyškom ingrediencií a potom varené podľa receptu.
MIMOchodom
Cuketový a uhorkový šalát nie je potrebné skladovať v chladničke. Poháre s týmto prípravkom môžete pokojne nechať na suchom a tmavom mieste pri izbovej teplote.