K receptu
Shawarma s kuracím mäsom, kapustou, uhorkou a paradajkami je našou odpoveďou na akúkoľvek pouličnú shawarmu. Navonok sa od street foodu líši len málo, no domáca verzia je vždy chutnejšia. A môžete si byť stopercentne istí kvalitou hotového výrobku. Táto shawarma sa pripravuje jednoducho a rýchlo z dostupných produktov. Hlavné ingrediencie – varené kura, zelenina (kapusta, uhorka, paradajka) a bylinky – sú bohato namočené v omáčke a zabalené v arménskom lavaši. Mimochodom, urobili sme nezvyčajný dresing – z domácej majonézy, gréckeho jogurtu a adjiky. Len si predstavte túto kombináciu kuracieho filé, nasiaknutého všetkými chuťami vývaru, v ktorom sa varilo, šťavnatej zeleniny a pikantnej omáčky. Veľmi chutné!
zložitosť: ľahko Kalórie: 1156,74 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 53,62 g/87,36 g/37,98ObčerstvenieHlavný chodDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEKuracie 1 kgParadajka (paradajka) 2 ks.Nakladaná uhorka 2 ks.Mrkva 1 kusČínska kapusta 500 gUhorka 4 ks.Zelená cibuľa 3 ks.Citrón 1 kusOlivový olej 3 polievkové lyžice.arménsky lavash 4 ks.Soľ ochutnaťNa omáčkuDomáca majonéza (pripravená) 250 ggrécky jogurt 150 gAbcházska klasika Adjika 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Varte kurča vo vriacej vode, kým sa úplne neuvarí. Kura stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť vo vývare.
Krok 2
Na plnku nakrájame paradajky, kyslé uhorky a mrkvu na tenké plátky. Na mrkvu môžete použiť gazdovský nôž.
Krok 3
Na šalát nakrájajte kapustu nadrobno. Čerstvé uhorky nakrájajte na prúžky a nakrájajte cibuľu. Zmiešajte kapustu, uhorky a cibuľu, pridajte soľ, pridajte citrónovú šťavu, premiešajte rukami a nechajte 15 minút. Prebytočnú šťavu scedíme, pridáme kôru, dochutíme olejom a premiešame.
Krok 4
Na omáčku zmiešajte ingrediencie do hladka a pridajte adjiku podľa chuti.
Krok 5
Predhrejte vaflovač alebo sendvičovač. Ak tieto zariadenia nie sú k dispozícii, môžete použiť grilovaciu panvicu
Krok 6
Kuraciu dužinu odstráňte z kostí a rozložte na vlákna. Kurča ochutíme 3-4 polievkovými lyžicami. l. omáčka.
Krok 7
Pita chlieb namažte omáčkou tak, aby nedosahovala 1 cm od okrajov. Kuracie mäso, zeleninu a šalát položte na okraj, ktorý je k vám najbližšie, zviňte do rolky a zohrievajte vo vaflovači/sendviči asi 2 minúty. Pred podávaním rozrežte shawarmu priečne na polovicu.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 8,60 g (10,75 % dennej hodnoty) • tuky 8,15 g (9,06 %) • uhľohydráty 11,49 g (6,84 %) • kcal 151,49 (8,42 %) • sodík 264,89 mg (18,27 %) • 56 g celkové cukry (2,84 %) 5,12 %) • EFA 1,58 g (7,90 %) • vláknina 0,93 g (3,10 %)
UŽITOČNÉ RADY
Arménsky lavash pre shawarma sa ľahko pripravuje doma. K tomu budete potrebovať múku a horúcu vodu v pomere 3:1 a pol lyžičky soli. Vymiesime cesto a necháme chvíľu odležať. Rozvaľkajte na tenké vrstvy a opečte z oboch strán na bežnej panvici.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak nemáte vaflovač alebo sendvičovač, môžete použiť ryhovanú panvicu s ľahkým závažím na vrch, aby sa pita chlieb prilepil bez toho, aby plnka vytiekla.