K receptu
Ak ste stratili paradajky na chate, stačí si pripraviť sušené paradajky na zimu podľa nášho jednoduchého a priamočiareho receptu. Samotná myšlienka jedla patrí Talianom. Z pochopiteľných dôvodov sušili paradajky priamo pod slnkom a rozložili ovocie na dosky. Obyvatelia stredného Ruska pravdepodobne nebudú mať prístup k takémuto „luxusu“, preto odporúčame použiť špeciálnu sušičku. Toto zariadenie dokonale zvláda svoje úlohy a umožňuje vám získať jednoducho dokonalé sušené paradajky: mäsité, krásne a samozrejme veľmi chutné.
zložitosť: ľahko Kalórie: 2270,92 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 17:00 Použité: 18,09 g/213,32 g/66,85Sušenie, sušenietalianska kuchyňaPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUparadajky 1,5 kg rastlinný olej 250 ml soľ 1,5 ČL talianska zmes bylín 2 ČL cesnak (klinček) 2 ks balzamikový ocot 2 polievkové lyžice. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na sušenie vyberáme malé, zrelé, pevné, mäsité, oválne paradajky („smotanové“ odrody). Príliš šťavnaté alebo prezreté paradajky radšej nepoužívajte.
Krok 2
Paradajky umyte pod tečúcou vodou a potom osušte papierovými utierkami. Potom každý plod rozrežte pozdĺžne na polovicu a odstráňte stopky. Semená s dužinou môžu byť ponechané.
Krok 3
Pripravené paradajky položte reznou stranou nahor v jednej vrstve na veľký tanier alebo jednoducho na pracovný stôl a nechajte pol hodiny pôsobiť. Počas tejto doby sa z ovocia uvoľní šťava.
Krok 4
Paradajky položte reznou stranou nadol na papierové obrúsky. Utierka dobre nasaje všetku uvoľnenú šťavu. Nechajte paradajky takto dve hodiny.
Krok 5
Potom vložte paradajky do podnosu sušičky reznou stranou nahor. Zvoľte teplotu sušenia 70 stupňov a nechajte 8 hodín (cez noc), potom sušte ďalších 8 hodín pri teplote 50 stupňov.
Krok 6
Pripravenosť sušených paradajok môžete skontrolovať stlačením prsta: keď na ne zatlačíte, neuvoľní sa vlhkosť, paradajky sú v strede pružné a mäkké so suchými stočenými okrajmi.
Krok 7
Kým sa paradajky sušia, je čas na prípravu aromatickej olejovej náplne. Za týmto účelom zohrejte rafinovaný rastlinný olej (obzvlášť chutný s olivovým olejom) až do horúceho (ale nevarte!). Pridáme korenie (ja mám hotovú zmes talianskych byliniek), premiešame, prikryjeme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Do oleja môžete pridať svoje obľúbené korenie, k sušeným paradajkám sa hodí tymián a rozmarín, ale to je vec chuti.
Krok 8
Vložte sušené paradajky do sterilizovaných pohárov. Na dno pohárov položte plátky cesnaku, ak chcete, môžete pridať niekoľko krúžkov feferónky a potom sušené paradajky. Dostal som 3 poháre po 300 g.
Krok 9
Pre lepšiu konzerváciu v zime pridajte do každej nádoby štipku soli a lyžicu balzamikového octu. Potom paradajky polejte ochuteným olejom a pevne uzavrite viečkami.
Krok 10
Takto pripravené sušené paradajky dobre uchovávajte v chladničke až do ďalšej úrody. Skontrolované! Sušené paradajky sú pripravené. Dobrú chuť!
UŽITOČNÉ RADY
Ak dodržíte všetky pokyny v recepte a navyše dôkladne vysterilizujete poháre na sušené paradajky, tento prípravok vo vašej chladničke dokonale „prezimuje“.
MIMOchodom
Sušené paradajky sú ideálne pre takmer všetky talianske jedlá: používajú sa na prípravu predjedál a šalátov, bruschetty, cestovín, hlavných jedál a pizze.