Top 10 marinád na kuracie mäso
Kto by nemiloval kurací kebab alebo voňavé celé kura pečené na grile? Čo tak chrumkavé krídelká, ktoré sú perfektnou prílohou k poháru peny na pikniku v krajine? Nie nadarmo sa u nás kura považuje za skutočne národný produkt, s ktorým môžete ísť na hostinu alebo do sveta. Kuracie mäso je zároveň chuťovo celkom neutrálne, čo znamená, že sa hodí k väčšine korenín a korenín. Najjednoduchší spôsob, ako dodať kuraciemu mäsu bohatú chuť a vôňu, je marinovať ho.
O čom budeme hovoriť v článku:Aké druhy marinád existujú Tekuté marinády – z čoho sa skladajú Suché a horúce marinády Glazúra pre tú najzlatejšiu kôrku Kuracie mäso s adjikou a koreňovou zeleninou v rúre Krídla a stehná na ázijský spôsob Kuracie špízy Údené kura od Ivana Lebedeva? paličky v medovej marináde Krídelká v horčicovej marináde Pečené kura s kurkumou a petržlenovou vňaťou Kuracie-Teriyaki so zeleným šalátomMexické grilované kura Pikantné grilované kuracie prsia so zeleninou
Aké druhy marinád existujú?
Kuracie marinády môžu byť suché alebo tekuté, surové alebo varené. Korpus môžete potrieť pikantnou adjikou, zastrčiť korenie pod kožu alebo ponoriť kúsky mäsa do tekutiny a nechať pár hodín pôsobiť. V každom prípade soľ a kyselina spôsobia, že kurča bude mäkšie a jemnejšie a esenciálne oleje v koreninách mu dodajú príjemnú vôňu. Tekuté marinády sú skvelé na kuracie špízy a grilované krídelká alebo stehná. Ale pre celé jatočné telo je lepšie použiť suché alebo pastové marinády.
Tekuté marinády – z čoho pozostávajú?
Tekuté marinády najčastejšie obsahujú nejaký druh kyseliny, napríklad citrónovú šťavu (Shutterstock/FOTODOM)
Kvapalné marinády najčastejšie obsahujú kyselinu v tej či onej forme: rôzne octy, citrónová šťava, mušt, víno, sójová omáčka, paradajky atď. Je to kyslá zložka, ktorá pomáha rozkladať proteínové molekuly, ale nemali by ste sa nechať uniesť. Príliš agresívne prostredie odvádza z mäsa vlhkosť a ničí spojivové tkanivo, takže hrozí, že sa na konci dostane podošva alebo želé. Ak je to možné, vyhnite sa stolovému octu a uprednostňujte prírodný ocot – jablkový, vínny, malinový a pod. Opatrní by ste mali byť aj s ananásovým džúsom alebo kiwi pyré. Enzýmy obsiahnuté v týchto plodoch urobia z mäsa behom chvíľky vatu, takže ak sa rozhodnete pre takúto marinádu, nenechávajte v nej kura príliš dlho.
Mimochodom, marinády na báze stolového vína alebo tmavého piva sa hodia nielen k bravčovému, ale aj kuraciemu mäsu. Etylalkohol pomáha urobiť mäso jemnejším a chutnejším a počas procesu varenia sa úplne odparí. Je dokázané, že zvyškové množstvo alkoholu v porcii takéhoto kebabu nie je väčšie ako v pohári kefíru, takže rozhodne nemôže nikomu ublížiť a je bezpečný aj pre deti.
Rastlinný olej sa často pridáva do kuracieho marinády. Kusy mäsa zakryje fóliou, takže sa pri vyprážaní nevysušia. Okrem toho olej dokonale rozpúšťa koreniny a podporuje ich rovnomerné rozloženie. Niektorí kuchári používajú majonézu. Tu je však dôležité si uvedomiť, že táto omáčka pozostáva aj zo 60% rastlinného oleja.–80% a navyše sa pri vysokých teplotách môže delaminovať. Či použiť majonézu na nakladanie alebo nie, je vecou vkusu, takže je na vás, aby ste sa rozhodli.
Pokiaľ ide o korenie, všetko závisí od vašich chuťových preferencií. Na thajské kuracie mäso použite hotovú pastu tom yum, citrónovú trávu, cesnak, koriander, zázvor. Pikantná adžika, slnečnicový chmeľ, svanská soľ a koriandr dodajú kaukazský prízvuk. Kuracie marinády v stredomorskom štýle sú vždy obľúbené a vyžadujú citrónovú alebo pomarančovú šťavu (môžete použiť oboje), cesnak, tymián, rozmarín, bazalku alebo petržlenovú vňať. Na marinádu v indickom štýle použite prírodný jogurt, garam masala alebo iné národné korenie a rastlinný olej. A ak máte radi pikantnejšie, vezmite sójovú omáčku, horčicu, paradajkový pretlak a pridajte pár lyžíc omáčky Tabasco alebo kórejskej pasty gochujang.
Kuracie mäso a najmä kuracie mäso sa marinuje veľmi rýchlo, takže často stačí pár hodín. Ak plánujete pripraviť mäso vopred, použite vákuovú zváračku – bez prístupu vzduchu je možné kura skladovať až 7–8 dní. Mimochodom, ak chcete urýchliť proces marinovania, stačí kúsky hydiny napichnúť na niekoľko miest ostrým nožom.
Pred varením kurčaťa nezabudnite odstrániť prebytočnú marinádu. Pamätajte, že kúsky cibule, hrubého korenia a byliniek sa môžu pri pôsobení tepla spáliť a dať mäsu nepríjemnú pachuť.
Suché a horúce marinády
Ako suchú marinádu môžete použiť akékoľvek korenie, ktoré máte radi, hrubú soľ, cukor, rastlinný olej atď. Výslednú zmes stačí natrieť na kurací trup a nechať niekoľko hodín, alebo ešte lepšie, cez noc. Ak nemáte vôbec čas, nemusíte čakať, ale kura uvarte hneď – bude to tiež chutné. Na kuracie stehná a krídelká je dobrá aj suchá marináda, rovnako ako tekutá marináda.
Ak plánujete údiť kuracie mäso, bez horúcej (varenej) marinády sa nezaobídete. Do vody pridáme soľ, cukor, citrónovú šťavu, bobkový list, cesnak a ďalšie koreniny podľa chuti, privedieme do varu, necháme vychladnúť na izbovú teplotu a do vzniknutej marinády ponoríme kúsky mäsa. Asi po dni môžete začať fajčiť. Niektorí kuchári radšej používajú suchú marinádu a vstrekujú kostru – to je vec chuti.
Glazúra pre maximálnu zlatohnedú kôrku
Medová glazúra dodá kuraťu krásny lesk a čo najviac ho zhnedne (Shutterstock/FOTODOM)
Pečiete kurča v rúre a chcete super chrumkavú a voňavú kôrku? Potom budete okrem marinády potrebovať polevu, ktorej základom je napríklad sójová omáčka, med a citrónová šťava. Kuracie mäso alebo kurča potrite výslednou zmesou niekoľko minút pred pripravenosťou, zapnite režim „gril“ alebo horný ohrev a mäso dobre opečte – bude chutné a krásne. Glazúra pre hydinu sa pripravuje aj na báze piva, jablčného muštu alebo Coca-Coly s prídavkom kečupu, horčice, chrenu a rôznych dochucovadiel. Namiesto medu môžete použiť trstinový cukor, topinambur alebo datľový sirup. Poslúži aj kvalitná hotová omáčka, napríklad barbecue alebo teriyaki.
Kuracie mäso s adjikou a koreňovou zeleninou v rúre
Kuracie mäso pečené v domácej adjike poslúži ako výborný obed alebo večera. Hoci je taká dobrá, že ozdobí aj sviatočný stôl!
Kuracie mäso s adjikou a koreňovou zeleninou v rúre (My Magnit)
Varenie: 1 hodina 30 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
• kuracie mäso – 1,5–1,7 kg
• zemiaky – 4–5 ks.
• mrkva – 3 ks.
• zeler koreň – 1 ks.
• olivový olej
• soľ
Pre domácu adjiku:
• červená čili paprička – 4 ks.
• cesnak – 5 strúčikov
• sladká mletá paprika – 1 lyžička.
• mletá rasca – 1/2 lyžičky.
• mletý koriander – 1/2 lyžičky.
• hrubá soľ
1. Zo strukov čili papričky odstráňte semienka a blany a dužinu nasekajte nadrobno. Skombinujte olúpaný cesnak s korením a 1 lyžičkou. soľ, začnite brúsiť. Postupne pridávame čili. Mali by ste skončiť s mierne drsnou pastou.
2. Rúru predhrejeme na 180°C. Všetku koreňovú zeleninu nakrájajte na rovnako veľké kúsky. Veľkú panvicu vystelieme papierom na pečenie, pridáme zeleninu, polejeme olejom a osolíme.
3. Odstráňte žľazu z kurčaťa a všetok viditeľný tuk z kurčaťa. Zastrčte krídla. Vnútro kurčaťa potrieme adjikou, zviažeme nohy a potom potrieme vonkajšok zo všetkých strán. Kuracie mäso položíme prsiami nadol na zeleninu.
4. Pekáč s kuracím mäsom vložíme do spodnej časti rúry a pečieme 40 minút. Kuracie mäso otočte prsiami nahor a pečte ďalších 30-45 minút. Podávame so zeleninou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na varenie kurčaťa v adjike môžete použiť vrecko na pečenie – rukáv na varenie. V nej sa mäso veľmi dobre nasiakne omáčkou a bude ešte šťavnatejšie.
Recept je možné obmieňať. Napríklad použite rovnakú technológiu na varenie moriaka alebo jednotlivých častí vtáka – krídla, stehná, paličky alebo prsia.
MIMOchodom
Môžete použiť akúkoľvek inú pikantnú paradajkovú omáčku, ale počas paradajkovej sezóny je stále lepšie pripraviť si domácu adjiku – nie je to ťažké.
Krídla a nohy v ázijskom štýle
Ak ste niekedy skúšali kuracie mäso z pouličných reštaurácií v Hong Kongu alebo Singapure, pravdepodobne ste si ho chceli uvariť sami v rovnakom duchu. Nie je to také ťažké: za správnu chuť je zodpovedná sójová marináda so zázvorom, zvyšok je vecou techniky.
Krídla a nohy v ázijskom štýle (LLC Publishing House „Gastronom“)
Príprava: 2 hodiny
Varenie: 40 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
• kuracie krídelká – 800–1000 g
• kuracie paličky – 800 g
• sójová omáčka – 100 ml
• čerstvý koreň zázvoru – 6 cm
• cesnak – 8 strúčikov
• nepražené sezamové semienka – 2-3 lyžice. l.
• soľ – 1 polievková lyžica. l.
• čerstvo mleté čierne korenie – 1 lyžička.
• rastlinný olej
• zelená cibuľa na servírovanie
1. Krídelká v spojoch rozrežeme na tri časti (najmenšie časti nebudú potrebné, ale dajú sa odložiť na neskôr: na vývar). Umiestnite krídla a nohy do vreciek Ziploc.
2. Cesnak a zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle, zmiešame so sójovou omáčkou, olejom, soľou a čiernym korením. Nalejte výslednú tekutinu na krídla a paličky a premiešajte, aby boli všetky kúsky rovnomerne ochutené. Marinujte 2 hodiny pri izbovej teplote.
3. Rúru predhrejeme na 220°C. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme paličky a krídelká a polejeme marinádou. Plech vložíme do rúry a ihneď znížime teplotu na 170°C. Pečieme, kým nie je hotové, asi 30 minút. Počas tejto doby budete musieť mäso obrátiť. 5 minút pred varením posypte kurča sezamovými semienkami. Na servírovanie môžete jedlo posypať nakrájanou zelenou cibuľkou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Čerstvý koreň zázvoru možno nahradiť sušeným mletým zázvorom.
MIMOchodom
Ako príloha k tomuto kuraťu je ideálna varená ryža a drvené uhorky.
Kuracie kebaby na špízoch
Kuracie kebaby sú praktickou voľbou ako do veselej spoločnosti, tak aj do jedla v úzkom rodinnom kruhu. Aby ste svojich blízkych príjemne prekvapili novými odtieňmi známej chuti, vyskúšajte marinovať kuracie mäso v marináde na báze šafranovej vody s prídavkom cibule, cesnaku a údenej papriky.
Kuracie kebaby na špízoch (gastronom.ru)
Príprava: 3 hodiny
Varenie: 40 minút
3 porcie
Na prípravu potrebujete:
• kuracie prsia alebo stehenné filé – 600 g
• cibuľa (veľká) – 1 ks.
• citrónová šťava – 2-3 lyžice. l.
• cesnak – 1–2 veľké strúčiky
• olivový olej – 1 lyžička.
• mletá údená paprika – 1 lyžička.
• šafran – 1/2 lyžičky.
• jemná morská soľ
• čerstvo mleté čierne korenie
1. Kuracie filé dobre osušte papierovými utierkami a nakrájajte na malé kocky. Vložte do misky.
2. Nalejte šafran do 2 lyžice. l. horúcou vodou a nechajte 5 minút pôsobiť. Cibuľu pomelieme v mixéri. Cesnak pretlačíme lisom.
3. Presuňte cibuľu a cesnak do malej misky. Šafranovú vodu precedíme cez gázu a nalejeme do cibule a cesnaku. Pridáme olivový olej, mletú údenú papriku a citrónovú šťavu. Soľ a korenie podľa chuti
4. Nalejte…