Ako vyrobiť dokonalé želé z červených ríbezlí: 3 najlepšie recepty, pár variácií a tucet prísad

Ako vyrobiť dokonalé želé z červených ríbezlí: 3 najlepšie recepty, pár variácií a tucet prísad

Ako vyrobiť dokonalé želé z červených ríbezlí: 3 najlepšie recepty, pár variácií a tucet prísad

Želé z červených ríbezlí je univerzálna vec. Dá sa jesť ako dezert a ľahko sa z neho pripraví výborná omáčka k hydine a mäsu. Želé natreté na chlebe s maslom je módny raňajkový chlebíček a želé v krásnom dóze je jedinečný darček pre vašich blízkych. Vypočuli sme takmer stovku domácich kuchárov a zdieľame niekoľko receptov na samotné želé, ako aj rôzne prísady, ktoré z želé spravia váš typický pokrm.

želé z červených ríbezlíAko vyrobiť dokonalé želé z červených ríbezlíželé z červených ríbezlíAko vyrobiť dokonalé želé z červených ríbezlíO čom budeme hovoriť v článku:3 spôsoby prípravy želé z červených ríbezlí Husté želé z červených ríbezlí Bez varenia Variácie želé z červených ríbezlíJemné želé z červených ríbezlíOriginálne prísady do želé z červených ríbezlíOmáčka na báze želé z červených ríbezlíObľúbený detský dezert so želé z červených ríbezlí

3 spôsoby, ako vyrobiť želé z červených ríbezlí

Existuje niekoľko spôsobov, ako vyrobiť želé z červených ríbezlí. Vybrali sme 3 najjednoduchšie a najrýchlejšie a čo je najdôležitejšie, zaručene dostanete veľmi krásne a chutné želé. A rôzne prísady pomôžu urobiť to ešte zaujímavejším. Ale o tom trochu neskôr.

Husté želé z červených ríbezlí

Husté želé z červených ríbezlí
Husté želé z červených ríbezlí

Na 1 kg červených ríbezlí budete potrebovať 800 g cukru.

  1. Umyte bobule v cedníku spolu s vetvičkami.
  2. Vložte do hrnca a intenzívne miešajte bobule a cukor asi 10 minút. Vznikne vám hustá pasta.
  3. Položte na horák a za stáleho miešania varte na miernom ohni 10 minút.
  4. Precedíme cez sitko
  5. Nalejte do sterilizovaných pohárov, zatvorte viečkom a nechajte cez noc. Potom môžete poháre presunúť do chladničky.

Želé z červených ríbezlí bez varenia

Želé z červených ríbezlí bez varenia
Želé z červených ríbezlí bez varenia

Na 1 kg červených ríbezlí budete potrebovať 1 kg cukru.

  1. Umyte bobule v cedníku spolu s vetvičkami.
  2. Vytlačte šťavu pomocou odšťavovača alebo cez sito.
  3. Pridajte cukor a intenzívne miešajte, kým sa nerozpustí. Niektorí ľudia zmes trochu zahrejú, aby sa cukor rýchlejšie rozpustil. Hlavná vec je nepriviesť to do varu! Ale môžete to urobiť bez vykurovania.
  4. Zmes nechajte stuhnúť 6-8 hodín.
  5. Preložíme do sterilizovaných pohárov a uzatvoríme viečkami.

Variácie želé z červených ríbezlí

OSOBNÁ SKÚSENOSŤ. Náš čitateľ Mária Romančuk dáva svoju vlastnú verziu výroby termostatického želé. Z bobúľ vytlačí šťavu pomocou šnekového odšťavovača, zmieša ju s cukrom, premieša, naleje do pohárov a vloží do dvojitého kotla na 1 hodinu pri stupni 92. °C.

Niektorí kuchári odporúčajú vložiť umyté bobule do žiaruvzdornej misky a vložiť do rúry na 10 minút, aby bobule lepšie pustili šťavu. Šťavu jemne pretlačíme cez sitko, ale nevytláčame dužinu, aby bolo želé priehľadnejšie (dužinu môžeme použiť na kompót). Pridajte cukor, zahrievajte 5 minút na miernom ohni, nalejte do pohárov, nechajte 10 minút odstáť, zatvorte viečkami.

Jemné želé z červených ríbezlí

Jemné želé z červených ríbezlí
Jemné želé z červených ríbezlí

Na 1,5 kg červených ríbezlí budete potrebovať 1 kg cukru

  1. Oddeľte bobule od konárov. Opláchnite pod tečúcou vodou, osušte na papierovej utierke.
  2. Presuňte bobule do veľkého hrnca. Nalejte 100 g pitnej vody a položte na strednú teplotu. Priveďte do varu a varte, kým bobule nezačnú praskať a púšťať šťavu.
  3. Odstráňte panvicu z ohňa a jemne rozdrvte bobule konvexnou stranou štrbinovej lyžice alebo paličky.
  4. Znova položte na oheň a priveďte do varu. Pridajte cukor a za miešania lyžičkou priveďte do varu. Varte 3-5 minút.
  5. Šťavu precedíme cez sito, bez toho, aby sme bobule príliš stláčali, inak želé nebude jasné.
  6. Nalejte do sterilizovaných pohárov. Necháme vychladnúť. Zakryte plastovými viečkami. Odložíme do chladničky.

Originálne prísady do želé z červených ríbezlí

Pomocou byliniek, citrusových plodov a korenia pripravíte sto variácií želé z červených ríbezlí
Pomocou byliniek, citrusových plodov a korenia pripravíte sto variácií želé z červených ríbezlí

Svet gastronómie je veľký a rozmanitý. Opäť sme sa o tom presvedčili, keď sme našich čitateľov požiadali, aby sa podelili o nápady na svoje obľúbené doplnky do želé z červených ríbezlí. Tu je to, čo sa nám najviac páčilo:

Červené ríbezle +

  • Mäta + lupene ruže + ružové korenie
  • Kustovnica
  • Malinová šťava
  • mučenka
  • Tymián
  • Tkemali
  • Rozmarín
  • Plátky limetky alebo citróna alebo pomaranča
  • Červená paprika + bazalka
  • Škorica + kardamón
  • Citrónová kôra + klinčeky
  • Škorica + badián

OSOBNÁ SKÚSENOSŤ. Niektorí z našich čitateľov používajú želé z červených ríbezlí ako základ pre svetlé omáčky pre hydinu a mäso. Niekto si na to pridáva do horúcej šťavy nasekanú mätu alebo estragón, iný zase pálivé čili. Julia Nikitina hotové želé zmieša s horčicou. Tatiana Tarašová pripraví originálnu zmes feferónky, nového korenia, bobkového listu, cukru, soli a koňaku.

Želé omáčka z červených ríbezlí

Vytrieďte bobule. Na kilogram bobúľ vezmeme pol pohára vody, pol pohára cukru, trochu soli, trochu korenia. Najprv varte bobule so soľou a cukrom, kým nezačnú prasknúť. Pridajte korenie, povarte 10 minút a na záver pridajte trochu koňaku. Pretrieme cez sitko. Necháme vychladnúť. Podávame s hydinou alebo mäsom.

Obľúbený detský dezert so želé z červených ríbezlí

Yana Wagner Našla som recept na nezvyčajný dezert so želé z červených ríbezlí. Deti budú potešené!

Na výrobu želé potrebujete:

  • 1,5 kg červených ríbezlí
  • 1,7 litra pitnej vody,
  • 200300 g cukru,
  • 300 g sušienok savoiardi.
  • šľahačka alebo kyslá smotana na podávanie
  1. Ríbezle spolu s konármi umyjeme, prikryté povaríme v cca 200 ml vody 5 minút8, potom pretrieme cez sitko, pridáme 1,5 litra vody.
  2. Pridajte cukor podľa chuti, varte, miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Sklenenú formu vymastíme olivovým olejom, navrstvíme ríbezľovým želé a savoiardi sušienkami.
  4. Vložte do chladničky do rána. Podávame s kyslou smotanou, šľahačkou a čerstvými ríbezľami.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #červená ríbezľaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik