Čokoládový deň: prečo musíme jesť čokoládu. A čo s tým uvariť

Čokoládový deň: prečo musíme jesť čokoládu. A čo s tým uvariť

Čokoládový deň: prečo musíme jesť čokoládu. A čo s tým uvariť

Keď ste smutní alebo sa nudíte, vaša ruka siaha po čokoládovej tyčinke. Deti uprednostňujú mlieko, priaznivci správnej výživy uprednostňujú horké, módne dievčatá uprednostňujú očarujúci rubín. Jedno však majú všetci spoločné: čokoláda nám dáva šťastie. Práve preto v zime, keď je vonku často šedo a chladno, dokáže čokoláda veľmi zdvihnúť mieru lásky na celý život. Okrem toho sa z čokolády dajú vyrobiť rôzne úžasné maškrty. A vaša nálada sa zlepší.

čokoládaČokoládový deň: prečo musíme jesť čokoládu. A čo s tým uvariťčokoládaČokoládový deň: prečo musíme jesť čokoládu. A čo s tým uvariťO čom budeme hovoriť v článku:Čokoláda je gastronomický produkt Tyčinka šťastiaRecepty s čokoládouZdravé čokoládyNajjednoduchšia čokoládová penaČokoládové sušienky s kúskami čokoládyOvocné špízy v čokoláde

Čokoláda je gastronomický produkt

Čokoláda sa hodí do smotany, tvarohu, ovocia a pečiva. Menej zrejmé zväzky však nie sú nezvyčajné, napríklad čokoládové omáčky na mäso, hydinu, syry a dokonca aj ryby. Najznámejšou kombináciou haute cuisine je biela čokoláda a bottarga. Z čokolády sa dajú pripraviť aj úžasné horúce a silné nápoje. Tu je jednoduchý, ale veľmi účinný recept – nalejte fľašu vodky do hrnca a rozdrobte veľkú tabuľku tmavej čokolády, zohrejte na strednom ohni a miešajte čokoládu, kým sa úplne nerozpustí. Hneď ako sa tak stane, odstavíme z ohňa, dobre premiešame, mierne ochladíme a ešte teplé nalejeme do pohárov. Časť alkoholu pri zahrievaní odíde a získate stredne silný čokoládový likér. Dá sa podávať studená, ale teplý nápoj vás po zimnej prechádzke veľmi dobre zahreje. Pre tých, ktorí majú radi bohatšiu chuť čokolády, možno množstvo čokolády v likéri zvýšiť.

Dlaždice šťastia

Do čokolády pridávajú všetko – orechy, hrozienka, kandizované ovocie, soľ, korenie, aromatické bylinky, jedlé zlato. V Japonsku robia čokoládu s wasabi, v Amerike so slaninou, v Peru s listami koky. Čokoládu ale milujeme nie pre jej prídavné látky, ale pre jej šťastie dávajúce kakaové bôby, ktorých by pravá čokoláda mala obsahovať v hojnosti. Práve vtedy je čokoláda bohatá na teofylín, ktorý aktivuje hormóny šťastia – endorfíny. Čokoláda obsahuje aj flavonoidy, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s duševným preťažením a dodávajú energiu. No pre zdravie srdca, normálny krvný tlak a silnú imunitu sa oplatí jesť aj čokoládu. Existujú dokonca štúdie, ktoré dokazujú, že mierna konzumácia čokolády (až tri tyčinky za mesiac) pomáha znižovať riziko srdcového zlyhania. Okrem toho ľudia, ktorí pravidelne jedia malé množstvá čokolády, znižujú riziko srdcových ochorení o 23 percent v porovnaní s tými, ktorí sa sladkosti vzdajú úplne. Ale opakujeme, hovoríme len o tých, ktorí vedia, kedy prestať. Ak začnete nonstop konzumovať čokoládu, riziko srdcového zlyhania sa zvyšuje o 17 %. Toto je taká sladká matematika.

Recepty s čokoládou

Zdravé čokolády

Sú to veľmi zdravé sladkosti, 50 miligramov koňaku sa nepočíta. Sušené ovocie, oriešky a kvalitná čokoláda – nič extra.

Zdravé čokolády
Zdravé čokolády

30 kusov, príprava: 5 hodín.

Čo potrebujete:

  • horká čokoláda (viac ako 70 % kakaa) – 300 g
  • vlašské orechy – 100 g
  • mandle – 100 g
  • sušené marhule – 200 g
  • veľké zlaté hrozienka – 200 g
  • koňak alebo silný čaj earl grey – 50 ml

Čo robiť: 1. Sušené marhule a hrozienka nasekajte najemno, zalejte koňakom alebo čajom, pevne uzavrite a nechajte 4 hodiny a potom opäť jemne nasekajte silným nožom. 2. Orechy prepasírujeme cez mlynček na mäso a zmiešame s nakrájaným sušeným ovocím. 3. Nasaďte si rukavice a vzniknutú hmotu rozdeľte na 30 častí. Každý kúsok zrolujte do gule. Vložte do mrazničky na 30 minút. 4. Čokoládu nasekajte pílkou, rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Každú guľôčku položíme na špíz a namáčame do čokolády. Prebytok necháme odkvapkať a cukrík položíme na pergamen – čokoláda rýchlo stuhne.

Najjednoduchšia čokoládová pena

Táto pena je jednoduchá a veľmi rýchla na prípravu. Jedinou nevýhodou je, že sa zje ešte rýchlejšie a musíme sa snažiť udržať si mesačnú spotrebu čokolády. byť šťastný a zdravý. Budete sa musieť ovládať. To však nie je isté.

Najjednoduchšia čokoládová pena
Najjednoduchšia čokoládová pena

4 porcie, príprava: 2 hodiny.

Čo potrebujete:

  • čokoláda podľa vášho vkusu – 200 g
  • smotana s obsahom tuku od 30% – 200 ml
  • bielka z veľmi čerstvých vajec C1 – 4 ks.
  • práškový cukor – 4 lyžičky.
  • citrónová šťava – 0,5 lyžičky.
  • vanilka

Čo robiť: 1. Čokoládu nasekáme pílkou nadrobno, zalejeme smotanou, pridáme vanilku a roztopíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli. 2. Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou do nadýchanej peny. Za stáleho šľahania pridávame práškový cukor, šľaháme do stabilnej peny, ktorá neopadáva z šľahača. 3. V troch prídavkoch vmiešame smotanu do mierne vychladnutej čokoládovej zmesi. Vložte do pohárov alebo misiek a vložte do chladničky na 2-4 hodiny.

Čokoládové sušienky

Nadčasová klasika, čokoládové sušienky preložené čokoládovými lupienkami. Dvojité potešenie a úžasne lahodný dezert.

Čokoládové sušienky
Čokoládové sušienky

25–30 kusov, príprava: 1 hodina.

Čo potrebujete:

  • čokoládové kvapky alebo len čokoláda – 200 g
  • kakaový prášok bez cukru – 100 g
  • maslo – 250 g
  • hnedý cukor – 200 g
  • vajcia C0 – 2 ks.
  • múka – 350 g
  • prášok do pečiva – 1 polievková lyžica. l.
  • vanilka

Čo robiť: 1. Maslo necháme zmäknúť na izbovú teplotu. Ak používate čokoládu a nie „bloby“, nakrájajte ju na malé kúsky. 2. Mäkké maslo a cukor vyšľaháme do nadýchanej hmoty. Počas šľahania po jednom pridávame vajíčka a vanilku. 3. Múku zmiešame s kakaovým práškom a kypriacim práškom, postupne prilievame do maslovo-vaječnej zmesi. Potom pridajte čokoládu a premiešajte. Cesto vložte na 30 minút do chladničky. 4. Rúru predhrejeme na 190°C bez konvekcie. Vyložte 2 plechy na pečenie pergamenom. Cesto (asi 2 polievkové lyžice na koláčik) položte v určitej vzdialenosti od seba. Pečieme 13–15 minút.

Ovocné špízy v čokoláde

A tu sa opäť vraciame k téme správnej výživy, na kebaby použite akékoľvek sezónne čerstvé ovocie a zľahka ich polejte rozpustenou čokoládou. Pravidlá zdravého životného štýlu!

Ovocné špízy v čokoláde
Ovocné špízy v čokoláde

Porcie 10–12, príprava: 50 min.

Čo potrebujete:

  • tmavá čokoláda (60% kakaa) – 300 g
  • kinglet tomel – 2 ks.
  • svetlé hrozno (najlepšie bez semien) – 1 veľký zväzok
  • mini banány – 10 ks.

Čo robiť: 1. Banány ošúpeme a nakrájame na 3 časti. Tomel nakrájame na kocky so stranou 2 cm. Hrozno odstránime z konárov. 2. Ovocie napichnite na špajle a vložte na 30 minút do mrazničky. 3. Čokoládu nasekáme pílkovým kotúčom. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. 4. Podržte špíz s ovocím nad miskou s čokoládou, naberajte čokoládu horúcou lyžicou a pokvapkajte ňou jednu stranu ovocia. Hotové špízy položte na pergamen – čokoláda rýchlo stuhne.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #čokoláda #čokoládové dezerty #čokoládové sušienkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik