Diétne jedlá z cukety: 20 najlepších receptov na zdravé chudnutie

Diétne jedlá z cukety: 20 najlepších receptov na zdravé chudnutie

Diétne jedlá z cukety: 20 najlepších receptov na zdravé chudnutie

V lete nemôžu byť diétne jedlá vyrobené z cukety relevantnejšie. Po prvé, v horúčavách naozaj nechcete mastné a ťažké jedlá a po druhé, čerstvá, chutná zelenina práve dozrieva na záhradných záhonoch, a to sú predovšetkým cukety a cukety. Máte záujem o vyváženú stravu a zdravé chudnutie? Potom prichádzame k vám!

Diétne jedlá z cukety: 20 najlepších receptov na zdravé chudnutieO čom budeme hovoriť v článku:Prečo je cuketa ideálna na zdravé chudnutie Diétne chuťovky a šaláty z cukety Nízkokalorické dusené mäso, rajnice, cestoviny a iné Rýchle varenie marinovaná cuketa Predjedlo z mladej cukety s cesnakom a zelenou cibuľkou Šalát z višní a cukety so syrom Pôstny šalát so šťavelom a cuketou Šalát s varenými vajcami a cuketou Plnené cuketové poháre so syrom a cherry paradajkami Cuketa s paradajkami, tvarohom a orechmiVeľmi jednoduchá studená cuketová polievkaSmotanová cuketová polievkaPolievka z cukety a bulguruCuketové špagetyCuketové cestovinyDiétny zeleninový gulášRýchly cuketový guláš s kuracím filé z maškrtyZolekov ni kastról s morkou v rúreBiela grilovaná ryba s cuketou a tekvicovými semienkamiDiétna večera z cukety s hubamiDusená cuketa s kuracím mäsom

Prečo je cuketa ideálna na zdravé chudnutie

Cuketa patrí medzi najmenej kalorické druhy zeleniny, obsahuje len 20 kcal na 100 g Niet sa čomu čudovať, že ju milujú a oceňujú všetci vyznávači zdravého životného štýlu, vrátane mnohých svetových hviezd. Napríklad herečky Sophia Loren a Catherine Deneuve tvrdia, že za svoju krásu a štíhlosť vo veľkej miere vďačia práve cuketovej diéte. Mimochodom, existuje legenda, že túto zeleninu darovali bohovia vdovám po rybároch, ktoré im chceli dať jedlo jemné ako rybie mäso a farby podobné mesačnému moru.

Zdravé chudnutie nie je o vzdaní sa jedla a pôstu, to už vôbec nie! Každodenná strava by mala stále obsahovať bielkoviny, tuky, sacharidy a dostatočné množstvo minerálov, vitamínov a vlákniny. Preto vám neodporúčame jesť cuketu samostatne. Nevzdávajte sa napríklad mäsa – len nahraďte tučné bravčové alebo jahňacie teľacie, králičie, kuracie alebo morčacie. Pridajte ich do duseného mäsa alebo pyré polievok s cuketou a bylinkami. Vyhnite sa tiež agresívnym metódam varenia – vyprážanie alebo vyprážanie. Skúste upiecť plnené cuketové lodičky s rôznymi náplňami v rúre. Takto si zelenina zachová viac živín a neabsorbuje prebytočný olej.

Diétne občerstvenie a cuketové šaláty

Na prípravu zdravých cuketových snackov a šalátov použite jogurt, balzamikový ocot, horčicu, citrónovú šťavu, bylinky a svetlé korenie
Na prípravu zdravých cuketových predjedál a šalátov použite jogurt, balzamikový ocot, horčicu, citrónovú šťavu, bylinky a živé korenie (Shutterstock/FOTODOM)

Za najzdravšie a najchutnejšie sa považuje mladá zelenina s tenkou šupkou a semienkami, ktoré sa ešte nestihli sformovať. Nakrájajte ich na tenké dlhé pásiky pomocou bežnej škrabky na zeleninu, osoľte, okoreňte, pridajte akékoľvek čerstvé bylinky podľa chuti a dochuťte nízkotučnou kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom bohatým na bielkoviny. Niekedy sa do tohto občerstvenia pridáva citrónová šťava a niekoľko kvapiek olivového oleja a podáva sa s hummusom. Dresing si však môžete vždy upraviť podľa chuti, no aj tak je lepšie vyhnúť sa majonéze a hojnosti oleja.

Cuketu pridajte do sezónnych zeleninových šalátov – hodia sa k uhorkám, zeleru, cibuľke, paradajkám atď. Pre zasýtenie môžete pridať tofu, tvaroh, mäkký syr, avokádo a malú hrsť semienok alebo orieškov. Aj tu si dajte obzvlášť záležať na dresingu – použite jogurt, balzamikový ocot, horčicu, citrónovú šťavu a svetlé koreniny (zázvor, korenie, koriander atď.).

Nízkokalorické dusené jedlá, kastróly, cestoviny a ďalšie

Pridajte cuketu do duseného mäsa a kastrólov a ak je to možné, vyhnite sa škrobovým zemiakom a sladkým zemiakom. Všetky druhy kapusty, mrkva, sladká paprika, mladý hrášok, zeler – to je tá najlepšia zelenina pre diétu. A zároveň sa všetky dokonale hodia k cukete. Mimochodom, aby kastról nebol príliš vodnatý, nakrájanú cuketu na pár minút blanšírujte vo vriacej vode a potom sceďte v cedníku. Alebo ich nastrúhajte, jemne osoľte a opatrne vyžmýkajte uvoľnenú vlhkosť.

V Taliansku radi varia cestoviny s cuketou. Aby toto jedlo zapadlo do vašej stravy, vezmite si cestoviny z tvrdej pšenice a nahraďte smotanu a parmezán ľahkou paradajkovou omáčkou a tvarohom. Cuketu, cibuľu, papriku alebo inú zeleninu podľa chuti opečte na prudkom ohni, pridajte cestoviny uvarené al dente, omáčku, koreniny a ešte trochu zohrejte – chutné a zároveň diétne jedlo je hotové!

V posledných rokoch sa cuketa často pridáva do celozrnných vegetariánskych chlebov, ale aj tenkých zeleninových knäckebrotov. Vyznávači zdravého životného štýlu považujú tento snack za zdravší ako akékoľvek rýchle občerstvenie.

Instantná marinovaná cuketa

Cuketa v rýchlej marináde podľa tohto receptu sa ukáže ako veľmi aromatická, s výraznou, pikantnou chuťou. Predjedlo môžete podávať takmer okamžite. Bude to dobrý doplnok k jedlám z mäsa, hydiny alebo rýb.

Instantná marinovaná cuketa
Instantná marinovaná cuketa (gastronom.ru)

Varenie: 20 minút

Predĺženie: 30 minút

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

• mladá cuketa – 500 g

• kôpor – 50 g

• olivový olej – 3 lyžice. l.

• cesnak – 2 strúčiky

• citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

• cukor – 1 lyžička.

• hrášok z nového korenia – 3 ks.

• čierne korenie – 3 ks.

• soľ – 1/2 lyžičky.

• sezamové semienka na podávanie

1. Očistené strúčiky cesnaku pretlačte cez lis. Kôpor nasekajte nadrobno, najskôr odstráňte hrubé stonky. Do veľkej misy vložte kôpor a cesnak. Pridáme olivový olej, citrónovú šťavu, nové korenie a zrnká čierneho korenia, osolíme a ochutíme cukrom. Miešajte marinádu, roztlačte cesnak a kôpor špachtľou, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.

2. Z cukety odstráňte stopku a spojovací bod vaječníka, nie je potrebné odlupovať šupku. Nakrájajte ich pozdĺžne na tenké dlhé stužky (na tento účel použite orezávací nôž alebo špeciálny drvič). Preložíme do misky s marinádou. Jemne a dôkladne premiešame, kým sa cuketa úplne nepotiahne marinádou. Zakryte fóliou a dajte na 30 minút do chladničky.

3. Misku s cuketou vyberte z chladničky, znova jemne premiešajte a podávajte jemne posypané sezamovými semienkami.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

V recepte na občerstvenie môžete urobiť malé zmeny a doplnky – namiesto citrónovej šťavy nalejte do misky s marinádou 2 lyžičky. stolový ocot, nahraďte olivový olej iným rastlinným olejom podľa vlastného výberu. Do marinády môžete pridať aj 1 bobkový list alebo vetvičku estragónu.

MIMOchodom

Aby hotové predjedlo získalo formálnejší vzhľad, zrolujte zeleninové stužky do pevných kotúčov, položte ich na tanier a ozdobte bylinkami – jedlo bude vyzerať originálne a pôsobivo.

Predjedlo z mladej cukety s cesnakom a zelenou cibuľkou

Hlavnou (ale nie jedinou) výhodou tohto receptu je rýchlosť, s akou sa jednoduchá cuketa zmení na originálne občerstvenie. Cesnaková omáčka a zelená cibuľa dodávajú jedlu pikantnosť.

Predjedlo z mladej cukety s cesnakom a zelenou cibuľkou
Predjedlo z mladej cukety s cesnakom a zelenou cibuľkou (gastronom.ru)

Varenie: 15 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• stredne veľká mladá cuketa – 400 g

• fermentované pečené mlieko – 80 g

• zelená cibuľa – 30 g

• rastlinný olej – 3–5 g

• cesnak – 2 strúčiky

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• pražené solené slnečnicové semienka na podávanie

1. Cuketu nakrájajte na tenké pásiky pomocou noža. Zelenú cibuľu nakrájajte na tenké plátky, zmiešajte s cuketou, jemne osoľte a posypte rastlinným olejom.

2. Cesnak pretlačíme lisom alebo nasekáme veľmi jemne. Zmiešame s fermentovaným pečeným mliekom, soľou a korením.

3. Vzniknutou omáčkou polejeme cuketu a posypeme semienkami. Ihneď podávajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Zelená cibuľa v tomto predjedle môže byť nahradená pažítkou a fermentované pečené mlieko s jogurtom.

MIMOchodom

Pre chuť a vôňu môžete k slnečnicovým semienkam pridať trochu sezamu.

Višňový a cuketový šalát so syrom

Čo majú spoločné čerešne a cesnak, okrem prvého písmena v slovách? A čo s tým má spoločné cuketa? Na prvý pohľad sa zdá, že ide o nekompatibilné ingrediencie, no budete prekvapení, ako harmonicky dokážu koexistovať. Tento ľahký letný šalát je toho priamym dôkazom.

Čerešňový a cuketový šalát so syrom
Čerešňovo-cuketový šalát so syrom (Vydavateľstvo Gastronom LLC / I. Savkin)

Varenie: 20 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• malá cuketa – 2 ks.

• malá cuketa – 2 ks.

• čerešne – 400 g

• mladý domáci syr – 200 g

• olivový olej – 3 lyžice. l.

• cesnak – 4 strúčiky

• mäta – 3–4 vetvičky

• balzamikový ocot – 1,5 lyžice. l.

• hnedý cukor – 2 lyžičky.

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Čerešne zbavíme kôstok, dáme bobule do misy a ochutíme balzamikovým octom a cukrom. Kým pripravíte šalát, čerešne budú marinovať.

2. Cuketu a cuketu pozdĺžne nakrájame na vrstvy hrubé asi 1 cm, posolíme, poukladáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme na 5 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Potom preložíme do misy, opäť pokvapkáme olejom a mierne vychladíme. Krížom nakrájajte na malé kúsky.

3. Rozdrvte cesnak a lístky mäty. Pridáme k cukete, premiešame a okoreníme.

4. Zeleninu poukladáme na taniere, posypeme čerešňami a rozdrobeným syrom. Ihneď podávajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Namiesto mladého domáceho syra môžete použiť mozzarellu.

MIMOchodom

Pre tento šalát si môžete vziať čerešne akejkoľvek odrody a farby. Nemenej chutné to bude s bielymi bobuľami.

Pôstny šalát so šťavelom a cuketou

Cuketový šalát so sezónnou zeleninou a orechmi sa pripravuje veľmi jednoducho a rýchlo. Nemôžem ani uveriť, že s tak malým úsilím môžete získať také veľkolepé, zdravé a chutné jedlo!

Pôstny šalát so šťavelom a cuketou
Pôstny šalát s šťavelom a cuketou (gastronom.ru)

Varenie: 10 minút

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

• mladá cuketa – 350–400 g

• šťavel – 100 g

• vlašské orechy – 80 g

• olivový olej – 30 ml

• cesnak – 2 strúčiky

• petržlen – 2 vetvičky

• bazalka – 2 vetvičky

• mletá červená paprika – 2–3 g

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

• soľ

1. Šťavel, petržlenovú vňať a lístky bazalky nasekáme nadrobno a premiešame. Vlašské orechy osušíme na suchej panvici a potom ich nasekáme nožom (prípadne ich vložíme do vrecka a rozvaľkáme valčekom). Cuketu nakrájajte na tenké pásiky pomocou škrabky na zeleninu.

2. Strúčiky cesnaku pretlačte lisom alebo ich nasekajte nožom veľmi jemne. Pridajte olivový olej, červené a čierne korenie, soľ a premiešajte.

3. Na dno servírovacej nádoby položte 2/3 zelenej zmesi, navrch položte skrútené stužky cukety a zvyšnú zeleninu do ďalšej vrstvy. Polejeme dresingom a posypeme orechmi.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na prípravu tohto šalátu môžete použiť zelenú aj červenú bazalku. Ten dodá šalátu jasnú farbu a na tanieri bude pôsobiť efektne.

MIMOchodom

Ak nemáte po ruke vlašské orechy, skvelou náhradou sú píniové oriešky alebo kešu.

Šalát s varenými vajcami a cuketou

Šalát s varenými vajcami a cuketou…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik