Džem z lupeňov ruží
K receptu
Džem z ružových lístkov je vynikajúca pochúťka. A veľa ľudí sa mylne domnieva, že sa dá kúpiť iba v obchode a neuvedomujú si, že je ľahké variť doma. Iní experimentujú s darovanou kyticou, ktorá vo váze vybledne. Náš recept vám teda umožní pripraviť úžasný ružový džem a budete ho chcieť použiť viackrát. Ktoré ruže vziať? Nie každému sa hodí džem. Dobré druhy starých záhradných ruží s jemnými okvetnými lístkami, bohaté na vôňu. Sú to ruže Bourbon, stolistá, hybridný čaj, damašek a väčšina druhov šípok, predovšetkým francúzska, škoricová a vráskavá. Vezmite si len otvorené púčiky, ruže v najlepších rokoch, ako sa hovorí, a v žiadnom prípade nie tie, ktoré na jeden dotyk odpadnú.
zložitosť: priemer Kalórie: 1454,80 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 40 min Pridať. čas: 10 hodín Použité: 0,72 g/0,08 g/363,50VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUOkvetné lístky čajovej ruže 100 gGranulovaný cukor 300 gCitrón 1 kusVoda 150 ml Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Krok 1
Opatrne oddeľte okvetné lístky od nádoby. Odstráňte vysušené a nedostatočne vyvinuté. Vložte okvetné lístky do veľkého sitka a niekoľkokrát ich dobre pretrepte, občas premiešajte, aby ste odstránili všetky častice peľu.
Krok 2
Krok 2
Pomocou nožníc na nechty vystrihnite spodnú bielu časť každého okvetného lístka. Toto je možno najnáročnejšia časť práce. A práve potom treba okvetné lístky odvážiť. Ak sú okvetné lístky veľké, môžete ich nakrájať na kúsky.
Krok 3
Krok 3
Nalejte vodu z vodovodu do veľkej misy a opláchnite v nej okvetné lístky – je to potrebné na odstránenie malých chrobákov, ktoré ste si možno nevšimli. Vložte okvetné lístky do cedníka a opatrne osušte obrúskami.
Krok 4
Krok 4
Zmiešajte cukor s pitnou vodou v hrnci alebo hrnci a zapálte. Počkajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a uvarí sa. Za stáleho miešania dusíme cukrový sirup na miernom ohni 1-2 minúty a odstavíme z horáka.
Krok 5
Krok 5
Okvetné lístky ruží ponorte do horúceho sirupu, jemne premiešajte špachtľou, kým sirup nepokryje všetky lupienky. Nechajte tento úžasný „prípravok“ 6-8 hodín, alebo ešte lepšie, cez noc.
Krok 6
Krok 6
Položte panvicu s okvetnými lístkami v sirupe na oheň, priveďte do varu a varte na miernom ohni za stáleho miešania 5-10 minút. Nezabudnite odobrať penu. Nechajte džem úplne vychladnúť a nechajte niekoľko hodín stáť pri izbovej teplote.
Krok 7
Krok 7
Pred uvedením džemu späť na oheň odstráňte kôru z citróna pomocou jemného strúhadla. Pokúste sa odrezať iba tenkú žltú vrstvu bez toho, aby ste sa dotkli bielej časti.
Krok 8
Krok 8
Položte hrniec späť na oheň. Ružový džem privedieme do varu. Pridajte kôru a vytlačte šťavu z citróna. Varte ďalšie 3-4 minúty. Džem necháme vychladnúť. Ak ste spokojní s konzistenciou ružového džemu, môžete sa tam zastaviť. Alebo môžete cyklus varenia zopakovať.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Odolajte pokušeniu pripraviť džem z lupeňov ruží kúpených v obchode. Môže to dokonca vyzerať a chutiť krásne, ale neviete, aké chemikálie boli použité na pestovanie týchto kvetov. Koniec koncov, boli vychovávaní pre krásu, nie pre jedlo.
MIMOchodom
Do džemu z lupeňov ruží nie je potrebné pridávať citrónovú kôru, ak chcete, aby bola chuť jemnejšia. Dôležitou zložkou je však citrónová šťava. Pochúťke dodá nielen potrebnú kyslosť, ale zintenzívni aj jej farbu a zabráni aj cukreniu.