Džem zo šišky
K receptu
Džem zo šišky je delikatesa, exotika a superpotravina zároveň. So všetkými vstupnými údajmi je to však skôr liek ako pochúťka: šišky obsahujú množstvo užitočných látok – fytoncídy, bioflavonoidy, triesloviny, vitamíny, makro- a mikroprvky, kvôli ktorým mnohí považujú šištičkový džem takmer za všeliek . Pomáha pri prechladnutí, ochoreniach dýchacieho systému, má baktericídne a protiplesňové vlastnosti. Zároveň, ako každý liečebný prostriedok, má veľa kontraindikácií a môže poškodiť telo, ak nepoznáte opatrenia. To isté sa však dá povedať aj o nebezpečenstve džemu ako takého – obsahuje predsa viac cukru ako živín. Ale nepraktizujeme medicínu. Náš podnik je chutné a krásne jedlo. A úlohou je pripraviť džem z mladých šišiek tak, aby bol čo najchutnejší a najkrajší. Je lepšie zbierať šišky pre náš recept koncom mája – začiatkom júna. Mali by byť veľmi mladé, zelené a malé: 2–4 cm dlhé. A samozrejme dostatočne mäkké – také, že sa dajú nielen ľahko krájať nožom, ale aj prepichovať nechtom a dokonca lámať prstami.
zložitosť: ľahko Kalórie: 302,50 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,00 g/0,08 g/75,58PrázdneINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍMladé šišky 800 gCukor 1,5 kgVoda 1,5 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pretrieďte mladé šišky, odstráňte ihly a iné nečistoty, odrežte chvosty zostávajúce z výhonkov. Šišky dôkladne opláchnite v umývadle tak, že ich nalejete veľkým množstvom vody a potom pod tečúcou vodou.
Džem z borovicových šišiek (gastronom.ru)
Krok 2
Šišky vložíme do hrnca vhodnej veľkosti, najlepšie z nehrdzavejúcej ocele, naplníme jeden a pol litrom čistej vody a zapálime. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 5-7 minút.
Džem z borovicových šišiek (gastronom.ru)
Krok 3
Pridajte cukor, premiešajte a pokračujte vo varení 15-20 minút po úplnom rozpustení cukru a opätovnom varení džemu. Vypnite oheň a nechajte džem vychladnúť a stuhnúť na 12-24 hodín.
Džem z borovicových šišiek (gastronom.ru)
Krok 4
Na druhý deň džem opäť privedieme do varu a varíme 15 minút, pričom stiahneme penu. Po uvarení necháme džem opäť „odpočívať“ aspoň 12 hodín. Tieto dlhé prestávky sú potrebné na to, aby boli púčiky dobre nasýtené sirupom a dodali mu čo najviac aromatických látok.
Džem z borovicových šišiek (gastronom.ru)
Krok 5
Zopakujte proces varenia a predĺžte čas na pol hodiny. Nezabudnite odstrániť penu spolu so zvyšnými úlomkami. Počas tejto fázy uvidíte, že sirup získal charakteristickú červenkastú farbu. Hustotu otestujete tak, že na tanier nalejete lyžicu sirupu a necháte vychladnúť.
Džem z borovicových šišiek (gastronom.ru)
Krok 6
Džemom naplníme sterilizované poháre. Nie je potrebné dávať všetky šišky do pohárov, hlavnou vecou je sirup. Ak boli šišky spočiatku mäkké, po dokončení budú príjemné a chutné. Ak sú trochu tvrdé, potom z niektorých šišiek môžete urobiť kandizované ovocie. Poháre zakryte viečkami a nechajte ich na zimu.
Džem z borovicových šišiek (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Džem z borovicových šišiek sa ukáže ako malý koláč s miernou horkosťou. Zelené šišky majú kyslú chuť, ale v hotovom džeme to nie je nijako zvlášť badateľné. V záverečnej fáze varenia môžete do džemu pridať šťavu z polovice citróna. To nielen poskytne príjemnú kyslosť, ale tiež zabráni cukru.
MIMOchodom
Zbierajte šišky na džem v čistom lese, ďaleko od ciest a priemyselných podnikov – šišky ľahko absorbujú všetky druhy škodlivých zlúčenín zo vzduchu. Šišky vyberajte z konárov, nezbierajte ich zo zeme.