Jablkový kompót vyrobený z čerstvých jabĺk
K receptu
Na výrobu jablkového kompótu z čerstvých jabĺk je vhodné akékoľvek ovocie. Ale najlepšie je vybrať jablká sladkých a kyslých odrôd. V našom recepte krok za krokom vám povieme, ako uvariť lahodný nápoj za 40 minút. Na kompót je lepšie brať stredne veľké jablká. Výhodnejšie je dať ich do pohárov. Chuť ovocia zvýrazníme pikantnými klinčekmi a citrónovou šťavou. Ak nemáte radi dosť výraznú chuť klinčekov, nahraďte ju škoricou. Zároveň sa nápoj ukáže úplne inak, ale tiež veľmi chutne. Využiť sa budú nielen samotné plody, ale aj šupka. Uvaríme z neho lahodný sýty sirup, ktorým jablká polejeme. Potom zaváracie poháre od kompótu vysterilizujeme, aby sme čo najviac zachovali všetky vitamíny cenného letného ovocia.
zložitosť: ľahko Kalórie: 170,80 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 50 min Pridať. čas: 15 min Použité: 0,63 g/0,62 g/39,74VarenieKonzervovaniePrázdnePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍJablká 1,5 kgCitrónová šťava 30 mlVoda 1,5 lKarafiát 2 ks.Granulovaný cukor 250 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie podľa zoznamu na jablkový kompót z čerstvých jabĺk. Citrón umyte a potom ho zalejte vriacou vodou. Šťavu vytlačte ručne alebo pomocou odšťavovača.
Krok 2
Jablká umyte, ošúpte (šupky vložte do samostatnej nádoby). Ovocie nakrájajte na štvrtiny a odstráňte jadro. Jablká dáme do misy, pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame, prikryjeme a na chvíľu odstavíme.
Krok 3
Kôru vložte do hrnca, zalejte 1,5 litrom vody a priveďte do varu. Pridajte cukor, premiešajte a varte 5 minút. Odstráňte panvicu z ohňa. Horúci sirup precedíme cez sitko.
Krok 4
Vložte jablká do čistej a suchej nádoby. Zalejeme horúcim sirupom, prikryjeme a necháme postáť asi 10-15 minút. Opatrne nalejte sirup do hrnca a priveďte do varu.
Krok 5
Púčiky klinčekov zalejte vriacou vodou a vložte ich do pohára s jablkami. Do nádoby nalejte toľko vriaceho sirupu, aby nedosahoval po vrch o 1,5–2 cm.
Krok 6
Vezmite veľkú panvicu. Na dno položte uterák a položte nádobu. Nádobu naplňte až po vešiaky vriacou vodou a sterilizujte 20 minút. Potom uzavrite pokrievkou, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Skladujte na tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Môžete použiť akúkoľvek odrodu jabĺk. Ale podľa nášho názoru sú najchutnejšie kompóty získané z nie príliš veľkých sladkokyslých plodov. Aj keď sú jablká na zaváranie väčšinou ošúpané, aj tak ich treba najskôr poriadne umyť.
MIMOchodom
Jablkový kompót z čerstvých jabĺk na zimu je možné variť kombináciou ovocia. Napríklad pridajte slivky, hrušky, bobule. Technológia varenia zostane rovnaká.