Jednoduchý domáci citrónový džem na zimu
K receptu
Príprava jednoduchého domáceho citrónového džemu na zimu je nielen originálnym gestom, ale aj pokrokovým. Napriek tomu, že citróny sú na rozdiel od malín či marhúľ dostupné po celý rok, pripraviť si pár téglikov aromatického džemu z týchto kyslých citrusových plodov znamená spríjemniť si zimné večery. A nie kvôli nejakému zvláštnemu úžitku – veď veľa vitamínu C sa v džeme nezachová, ale preto, aby ste sa rozmaznávali úžasnou chuťou. Na džem vyberajte citróny s tenkou šupkou a stredne veľké, bez škvŕn. Čím krajšie citróny, tým krajší a chutnejší džem podľa nášho receptu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 479,57 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 40 min Pridať. čas: 2 hodiny Použité: 0,00 g/0,00 g/120,13VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍCitróny 7 ks.Cukor 1200 gVanilkový cukor 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete odstrániť prebytočnú horkosť z citrónových šupiek, vložte ich do panvice s vriacou vodou. Panvicu prikryte pokrievkou, znížte teplotu a 2 minúty poduste citróny, potom ich vyberte a opláchnite studenou vodou.
Krok 2
Citróny rozrežte pozdĺžne na polovicu, odstráňte konce na oboch stranách a potom nakrájajte polovice na plátky hrubé asi 5 mm. Opatrne a dôkladne odstráňte všetky semená.
Krok 3
Nasekané citróny vložte do hrnca a pridajte polovicu cukru, nechajte niekoľko hodín, kým sa cukor nerozpustí v citrónovej šťave. Pridajte pohár vody, jemne premiešajte a položte panvicu na oheň.
Krok 4
Krok 4
Keď sirup vrie, pridajte do panvice zvyšný cukor a vanilkový cukor. Za stáleho miešania počkáme, kým zovrie. Citrónový džem varte na miernom ohni 10 minút. Necháme úplne vychladnúť, potom vrátime do varu a varíme ďalších 5 minút.
Krok 5
Krok 5
Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a zrolujte. Otočte poháre hore dnom, aby ste sa uistili, že sú pevne utesnené. Poháre prikryte prikrývkou alebo prikrývkou, aby postupne vychladli. Nechajte džem na chladnom mieste až do zimy.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pri príprave domáceho citrónového džemu nie je potrebné pridávať vodu. Citróny obsahujú veľa šťavy, ktorá by mala na sirup stačiť. Pridaním vody je džem ľahší a tekutejší. Ak chcete získať hustú sladkosť, môžete citróny variť iba s cukrom a oveľa dlhšie.
MIMOchodom
Vanilkový cukor skvele doplní chuť citrónov v jednoduchom domácom džeme na zimu. Na zvýraznenie tohto „zimného“ akcentu môžete do džemu pridať akékoľvek sladké korenie – badián, škoricu a pod.