K receptu
Kapustový šalát s uhorkou je napriek zdanlivo jednoduchým ingredienciám veľmi chutný a úplne neuveriteľný. V recepte totiž zohrávajú veľkú rolu korenie a dresing. Biela kapusta a čerstvé uhorky sa výborne dopĺňajú s rascou a sezamom. A je veľmi dôležité použiť chutný olej na obliekanie bežného šalátu. Vybrali sme sezam. Ak máte radšej tekvicu, pridajte do šalátu tekvicové semienka; ak slnečnica (najlepšie nerafinovaná), tak slnečnica (ideálne nie vyprážaná). A píniové oriešky a tak budú dobré s orechovým maslom. Olivový olej s citrónovou šťavou je tiež skvelou voľbou do kapustového a uhorkového šalátu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 195,95 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 25 min Použité: 4,32 g/15,30 g/10,27PraženieVečeraVečeraŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEBiela kapusta 500 gUhorka 4 ks.Cesnak 3 klinčekyPetržlen 20 gČierny sezam 3 polievkové lyžice.Semená Zira 1 lyžičkaSezamový olej ochutnaťRafinovaný rastlinný olej ochutnaťSoľ ochutnaťMleté čierne korenie ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Kapustu nakrájajte nadrobno, výsledné pásiky nakrájajte na polovicu. Dochutíme soľou a necháme.
Krok 2
Cesnak nasekáme nadrobno. Uhorky nakrájajte na tenké vrstvy, potom nakrájajte na dlhé tenké prúžky, pridajte do kapusty spolu s cesnakom, jemne premiešajte.
Krok 3
Zelené stonky nakrájame na 1mm plátky a tiež pridáme ku kapuste.
Krok 4
Nalejte 2 polievkové lyžice do hrnca. rastlinný olej, pridajte semiačka rasce a zahrievajte na miernom ohni, kým semená nezačnú skákať, asi 3 minúty. Kapustu zalejeme vriacim olejom a rascou a premiešame.
Krok 5
Smažte sezamové semienka na suchej panvici 2 minúty, vychladnite. Šalát ochutíme sezamovým olejom a korením, posypeme sezamovými semienkami a po 5 minútach podávame.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 2,61 g (3,26 % dennej hodnoty) • tuky 9,05 g (10,06 %) • sacharidy 5,05 g (3,01 %) • kcal 104,47 (5,80 %) • sodík 11,76 mg (0,81 %) • cukor celkom 0,87 g ( 1,74 %) • EFA 1,26 g (6,30 %) • vláknina 2,71 g (9,03 %)
UŽITOČNÉ RADY
Namiesto rasce si môžete vybrať bylinky a koreniny podľa vlastného výberu. Na kapustový a uhorkový šalát sa výborne hodí koriander, rasca, borievka, horčičné semienka, fenikel a senovka grécka – spolu alebo oddelene.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kapustový šalát s uhorkou je veľmi chrumkavý, neuveriteľne aromatický a letný. Výborne sa hodí k mäsu či rybe, grilovaným jedlám a aj len s varenými zemiakmi bude veľmi chutný.