K receptu
Chrumkavý koláč s mozzarellou a paradajkami vyrobený z domáceho kysnutého cesta a podávaný s domácim pestom. Zdá sa, že recept si vyžaduje serióznu prípravu, ale v skutočnosti je všetko celkom jednoduché: cesto sa rýchlo miesi z malého množstva dostupných prísad a všetky prísady na pesto sa šľahajú v mixéri. Hlavným trikom tohto koláča je správne vyvaľkať cesto. Ak ho vyvaľkáte príliš nahrubo, neabsorbuje šťavu z plnky. A ak je príliš riedky, šťava môže opustiť koláč a pekne sa pripáliť na plechu v rúre. Za žiadnych okolností im to nedovoľte! Budú vám užitočné…
zložitosť: priemer Kalórie: 565,02 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 15,77 g/36,96 g/43,11Pečenietalianska kuchyňaVečeraVečeraPekáreňVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍmúka – 2,5 šálky suché droždie – 7 g soli – 1 ČL vajce na vymastenie – 1 ks.Na náplň:paradajky – 8 ks mozzarella – 150 gham, sušená – 4 veľké tenké plátky, extra panenský olivový olej, čerstvo mleté čierne korenie, soľ.Na pesto:bazalka – 1 veľký zväzok extra panenský olivový olej – 200 ml cesnak – 2 strúčiky píniové oriešky – 2 polievkové lyžice. l. strúhaný parmezán – 2-3 lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
V miske zmiešame múku, droždie a soľ. Nalejte 1 pohár teplej vody a vymiesime cesto, miesime 10 minút. Prikryte teplou utierkou a nechajte pôsobiť 30 minút. Opäť premiesime a necháme cesto ešte 20 minút kysnúť.
Krok 2
Paradajky priečne prekrojíme, vložíme na 1 minútu do vriacej vody, potom hneď do studenej, ošúpeme a dužinu nakrájame na malé kocky. Pridajte soľ a nechajte 30 minút. Scedíme v cedníku a pokoreníme. Mozzarellu nakrájame na tenké plátky.
Krok 3
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnikovú vrstvu s hrúbkou 5 mm. Cesto položte na plech vystlaný pergamenom.
Krok 4
Na cesto položíme plátok šunky, potom vrstvu paradajok a vrstvu mozzarelly. Potom opäť šunku, zvyšné paradajky a mozzarellu. Každú vrstvu výdatne pokvapkáme olivovým olejom. Navrch dáme dva plátky šunky. Okraje koláča spojte (mal by mať tvar tehly) a potrite rozšľahaným vajíčkom. Jedným ťahom otočte koláčový šev stranou nadol tak, aby hladká strana bola navrchu. Vrch koláča opäť potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 220°C 1 hodinu.
Krok 5
Na pesto zmiešame maslo, orechy, strúhaný parmezán, bazalku a nasekaný cesnak. Koláč podávajte nakrájaný na plátky spolu s pestom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Prípravu tohto jedla si môžete trochu uľahčiť, ak použijete hotové mrazené kysnuté cesto (nezabudnite ho najskôr rozmraziť podľa návodu na obale!) a ošúpané a nakrájané paradajky vo vlastnej šťave.
UŽITOČNÉ RADY
Tento koláč je skvelý „s gruzínskym prízvukom“: nahraďte mozzarellu čerstvým a nie príliš slaným suluguni, vôbec nepridávajte šunku. Namiesto toho nasekajte vlašské orechy s čerstvým koriandrom a postupujte podľa pokynov receptu.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 6,19 g (7,74 % dennej hodnoty) • tuky 16,76 g (18,62 %) • sacharidy 17,58 g (10,46 %) • kcal 243,80 (13,54 %) • sodík 115,81 mg (7,99 %) • 5 g celkový cukor (1,99 %) 3,10 %) • EFA 3,34 g (16,70 %) • vláknina 1,32 g (4,40 %)