Kyslá kapusta s paradajkami

K receptu

Kyslá kapusta s paradajkami vám umožní nielen získať veľmi originálne predjedlo, ale vyrieši aj problém likvidácie „boku“ ovocia, ktoré nemôžete dať do šalátu. Tie sa samozrejme dajú zakonzervovať aj inak alebo z nich spraviť omáčku. Ale ak sa predsa len rozhodnete kvasiť kapustu na zimu, tak prečo nezabiť dve muchy jednou ranou?! Príprava tohto jedla nie je náročná ani pre začínajúcu gazdinku. Stačí nasekať ingrediencie, pridať soľ a nechať pár dní odstáť. Potom sa kyslá kapusta s paradajkami prenesie do pohárov a uloží sa do chladničky. Bude to chutné a veľmi zaujímavé!

zložitosť: ľahko Kalórie: 89,20 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 20 min Pridať. čas: 96 h Použité: 4,35 g/0,39 g/17,64PrázdneŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍbiela kapusta – 1 kg mrkva – 700 g paradajky – 700 g soľ – 2 polievkové lyžice. l.cukor – 1 polievková lyžica. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si všetky ingrediencie. Z hlávky kapusty odstráňte vrchné listy. Odložte si jednu alebo dve čisté. Hlávku kapusty prekrojíme na polovicu a odstránime stopku. Nakrájajte na tenké pásiky. Preložíme do veľkej misy.

Krok 2

Mrkvu ošúpeme, dôkladne umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridajte do nakrájanej kapusty. Posypeme polovicou soli a cukru a rukami potrieme, aby pustili šťavu.

Krok 3

Paradajky umyte a osušte. Nakrájajte na plátky Tretinu kapusty a mrkvu vložte do vysokého hrnca. Položte polovicu paradajok a posypte 1/2 polievkovou lyžicou soli.

Krok 4

Pridajte ďalšiu tretinu kapusty a mrkvy, potom zvyšné paradajky. Posypte 1/2 lyžičky soli. Umiestnite zvyšnú kapustu a mrkvu. Prikryjeme kapustnými listami. Umiestnite tlak na vrch.

Krok 5

Nechajte kapustu s mrkvou a uhorkami 3-4 dni pri izbovej teplote. Na druhý deň a všetky nasledujúce dni prepichnite obsah panvice dlhými špajľami až na dno, aby sa uvoľnili plyny vznikajúce pri kvasení.

Krok 6

Pripravte si čisté nádoby s objemom 1 – 1,5 litra. Umyte ich odmasťovačom a potom sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Vyklopte na papierové obrúsky a nechajte uschnúť.

Krok 7

Hotovú kapustu a paradajky vložte do pripravených pohárov spolu s výslednou soľankou. Zakryte čistými plastovými viečkami a uložte do chladničky.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Podobným spôsobom môžete pripraviť kyslú kapustu nielen s paradajkami, ale napríklad aj s čerstvými uhorkami. Postup je úplne rovnaký! V tomto prípade by mali byť uhorky nakrájané pozdĺžne na polovice.

MIMOchodom

Pred podávaním môžeme kyslú kapustu s paradajkami doplniť na tenké plátky nakrájanou červenou cibuľou a poliať nerafinovaným slnečnicovým olejom.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik