K receptu
Vôňu a žiarivé farby leta zachováva lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja. Zrelé paradajky, červená paprika, soľ, cukor – to je všetko, čo potrebujete na túto obľúbenú domácu prípravu na zimu. Nie je potrebné pridávať cibuľu, mrkvu alebo inú zeleninu. Len trochu cesnaku a feferónky pre pikantnosť. A žiadny ocot – paradajková šťava so soľou je výborný konzervant. Myslíte si, že je ťažké variť? – vôbec nie! Jednoduchší recept na lečo sa hľadá ťažko. Pripravte si na zimu niekoľko pohárov tohto slaného jedla a nebudete ľutovať. Dá sa použiť nielen ako predjedlo, ale aj ako príloha k mäsu alebo ako omáčka na cestoviny, pridáva sa do polievok a boršču, dusenej zeleniny a hydiny.
zložitosť: ľahko Kalórie: 221,65 kcal/porcia Porcie: 7 varenie: 1 hodina 20 minút Pridať. čas: 15 min Použité: 10,34 g/1,17 g/43,55VarenieVečeraObčerstveniePrázdneObčerstvenieVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 7 PORCIÍParadajka (paradajka) 4 kgSladká červená paprika 2 kgCesnak 7 klinčekovChilli paprička 1 kusSoľ 1,5 lyžice.Granulovaný cukor 2 polievkové lyžice. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja budete potrebovať zrelé mäsité paradajky, červenú sladkú papriku, cesnak a podľa potreby štipľavú čili papričku, soľ, cukor. Pripravte si všetky ingrediencie.
Lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja ()
Krok 2
Začnite prípravou paradajkovej omáčky. Za týmto účelom nakrájajte paradajky priečne, vložte ich do misy a zakryte vriacou vodou na 2-3 minúty. Potom paradajky ochlaďte pod tečúcou studenou vodou a odstráňte šupku. Dužinu nakrájajte na plátky a vložte do veľkého hrnca.
Lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja ()
Krok 3
Položte panvicu s paradajkami na oheň, prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Potom odstráňte pokrievku, znížte teplotu a omáčku dusíme 45-60 minút, kým sa prebytočná voda neodparí a dužina sa nezmení na pyré.
Lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja ()
Krok 4
Sladkú papriku nakrájajte na polovicu, odstráňte semená a blany, dužinu nakrájajte na prúžky alebo stredné kúsky. Cesnak nasekáme nadrobno. Ak použijete feferónky, tiež ich prekrojte na polovicu a odstráňte semienka. Nekrájajte však na kúsky, aby sa polovice papriky dali z omáčky ľahko vybrať.
Lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja ()
Krok 5
Pridajte papriku do paradajkovej omáčky a varte za stáleho miešania 15 minút. Potom do leča pridáme cesnak, soľ, cukor a rozpolené čili papričky, povaríme ešte 5 minút. Odstráňte štipľavú papriku a zlikvidujte ju.
Lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja ()
Krok 6
Horúce lečo z papriky a paradajok bez oleja a octu nalejeme do vopred vysterilizovaných pollitrových zaváracích pohárov, uzavrieme viečkom, obrátime a necháme vychladnúť. Skladujte obrobok na chladnom mieste.
Lečo z papriky a paradajok bez octu a oleja ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V tomto recepte na lečo z papriky a paradajok bez oleja a octu zostanú semená paradajok v omáčke. Dávajú občerstveniu špeciálnu domácu poznámku. Ak vám to nechutí, semienka odstránite tak, že horúcu omáčku precedíte cez sitko a potom pridáte korenie.
MIMOchodom
V Maďarsku, domovine leča, sa pripravuje nie z červeného, ale z bieleho (zeleného) korenia. Tam tomu hovoria paprika. Okrem toho je tvar plodov papriky pretiahnutý a nemali by byť veľmi zrelé. Pokojne si teda pripravte lečo z papriky akejkoľvek farby. Do maďarského leča sa pridáva aj cibuľa a mletá paprika, sladká aj pálivá.