K receptu
Každá gazdiná pripravuje lečo z papriky a paradajok s cesnakom na zimu po svojom a poteší priateľov a príbuzných rodinným receptom. Náš recept na lečo sa od bežného líši v tom, že nakrájanú papriku najskôr opečieme na panvici, kým nezíska chutnú farbu a až potom ju dáme do pikantnej paradajkovej omáčky. Vôňa leta je vôňa korenia, sezónnej zeleniny a mladého cesnaku. A práve pre nich na zimu zrolujeme zaváracie poháre. Tento prípravok je samostatným predjedlom, vynikajúcou prílohou k mäsu, ako aj harmonickou prílohou k zemiakom, ryži alebo cestovinám. Pre lecho vezmite najjednoduchšiu sladkú papriku, podlhovastý tvar a svetlozelenú farbu. A paradajky musia byť zrelé a šťavnaté.
zložitosť: priemer Kalórie: 1023,51 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina Použité: 31,95 g/37,08 g/142,95BlenderKonzervovaniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUZelená paprika 1 kgParadajky 1,5 kgCesnak 5 klinčekovCilantro 30 gRastlinný olej ochutnaťSoľ ochutnaťMleté čierne korenie ochutnaťCukor podľa chuti ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si poháre na zaváranie. Umyte ich jedlou sódou a potom ich sterilizujte spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Buď v hrnci so širokým dnom, alebo v rúre či mikrovlnke. Uvarte viečka.
Krok 2
Z paradajok vystrihnite stonky. Paradajky nakrájame na ľubovoľné kúsky, vložíme do hrnca a rozmixujeme na pyré ponorným mixérom. Paradajky môžete pomlieť na mlynčeku na mäso, ak je vám to známe.
Krok 3
Umiestnite panvicu alebo panvicu s paradajkovým pretlakom na vysoký oheň. Keď zmes zovrie, znížte teplotu a za občasného miešania varte 20–30 minút do zhustnutia.
Krok 4
Medzitým si pripravte papriku. Opláchnite ich, osušte papierovými utierkami, odstráňte stopky, semená a blany. Každú papriku prekrojíme pozdĺžne na štvrtiny.
Krok 5
Zahrejte panvicu s malým množstvom rastlinného oleja. Plátky papriky položte v jednotlivých vrstvách v dávkach, aby rovnomerne zhnedli. Smažte ich na miernom ohni 2-3 minúty z každej strany. Na záver pridajte soľ.
Krok 6
Cesnak ošúpeme a strúčiky prelisujeme cez lis. Môžete ich tiež jemne nasekať nožom alebo nastrúhať. Koriander opláchnite v miske s vodou, osušte obrúskami a nasekajte. Nebuď príliš malý.
Krok 7
Zhustnutý paradajkový pretlak podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme trochu cukru. Premiešajte a určite ochutnajte pre vyváženú chuť. Pre pikantnosť môžete pridať červenú feferónku. Do pyré pridajte cesnak a koriandr a varte ďalšie 1-2 minúty.
Krok 8
Do výslednej paradajkovej omáčky vložte opečené kúsky papriky, premiešajte a všetko spolu priveďte do varu. Horúce lečo ihneď vložte do sterilných pohárov.
Krok 9
Poháre prikryte viečkami. Otočte ich hore dnom, prikryte prikrývkou a nechajte pomaly úplne vychladnúť. Poháre s lečo dajte na zimu na chladné miesto.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Paprika na lečo s paradajkami a cesnakom je nakrájaná na pomerne veľké plátky. Aby sa pri umiestnení do pohára nevytvorili dutiny, zľahka poklepte dnom na stôl a položte uterák. Tým sa papriky zhutnia a odstránia sa vzduchové bubliny. Aby sa paprika dobre skladovala, môžete do každej nádoby pridať lyžicu stolového octu.
MIMOchodom
Pre chuť môžete do leča pripraveného z papriky a paradajok s cesnakom na zimu pridať hrášok z nového korenia a pár púčikov klinčekov. Namiesto koriandra, ak sa vám nepáči, môžete pridať čerstvú petržlenovú vňať, zeler alebo ľubovník, ako aj suché bylinky – oregano, bazalku.