K receptu
Letný šalát s cestovinami a paradajkami je recept, ktorý zvládne aj nováčik gazdinka, a je to výborný obed či večera na horúce dni, keď sa vám nechce ani teplé jedlo, ani varenie. Všetko, čo potrebujete, je uvariť cestoviny, rozšľahať bylinkovú a cesnakovú omáčku v mixéri, nakrájať paradajku a rozdrviť syr. Voila – úžasný šalát je pripravený. Je vhodné si ho pripraviť vopred a vziať so sebou do kancelárie alebo na piknik. Jednoduché a veľmi chutné!
zložitosť: priemer Kalórie: 466,09 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Použité: 11,07 g/28,31 g/40,66stredomorská kuchyňaŠalátVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE200 g ľubovoľných krátkych cestovín (škrupiny, rohy) 4 zrelé ružové paradajky 100–130 g syra feta 1 stredný zväzok bazalky 1 stredný zväzok petržlenovej vňate 1 – 2 strúčiky cesnaku 100 ml olivového oleja soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a opatrenia RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na dresing rozdrvíme, ošúpeme a nasekáme cesnak. Odstráňte všetky stonky z bazalky. Odstráňte spodnú tvrdú časť stoniek z petržlenu (nebudú potrebné žiadne stonky).
Letný cestovinový šalát s paradajkami
Krok 2
Zeleninu nasekajte nadrobno a spolu s cesnakom vložte do misky mixéra. Nalejte pár polievkových lyžíc vody a olivového oleja. Pulzujte do hladka. Dochutíme soľou a korením.
Letný cestovinový šalát s paradajkami
Krok 3
Umiestnite veľký hrniec s 3 litrami vody na vysokú teplotu, priveďte do varu, pridajte 1 lyžičku. osolíme, pridáme cestoviny a premiešame. Privedieme do varu a varíme podľa času uvedeného na obale.
Letný cestovinový šalát s paradajkami
Krok 4
Cestoviny sceďte v cedníku, vytraste z nich vodu a vložte do šalátovej misy. Zalejeme polovicou dresingu a dôkladne premiešame. Úplne vychladnúť.
Letný cestovinový šalát s paradajkami
Krok 5
Paradajky nakrájajte na stredné plátky. Syr rozdrobíme na malé kúsky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle.
Letný cestovinový šalát s paradajkami
Krok 6
Všetky pripravené ingrediencie zmiešame. Rozdeľte na taniere a pokvapkajte zvyšným dresingom.
Letný cestovinový šalát s paradajkami
UŽITOČNÉ RADY
Pred prípravou omáčky ponorte zeleninu na 10-15 sekúnd do vriacej vody a potom ju preložte do misky s ľadom, aby omáčka nestmavla a zachovala si svoju jasne zelenú farbu. Pre chuť môžete do zmesi pridať trochu citrónovej šťavy alebo limetkovej šťavy.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na šalát použite akékoľvek malé cestoviny a rôznu zeleninu: okrem paradajok sa výborne hodia uhorky, paprika, tenká čerstvá alebo mierne blanšírovaná špargľa, mladý hrášok, varené alebo pečené kukuričné zrná vyňaté z klasu.