K receptu
Nakladané paradajky podľa tohto receptu sa pripravujú „studeným“ spôsobom v pohároch, bez akejkoľvek tepelnej úpravy. Mimochodom, táto myšlienka nie je vôbec nová! Presne takto kedysi naši predkovia pripravovali na zimu rôznu zeleninu a skladovali ju v pivniciach. Moderní odborníci na výživu túto metódu veľmi vítajú: faktom je, že počas fermentačného procesu vznikajú prospešné baktérie, ktoré zlepšujú črevnú mikroflóru a tým posilňujú imunitný systém. Budete potrebovať nezrelé paradajky, takmer zelené, ale aj tradičný cesnak, chren, kôpor a aromatické dubáky a listy čiernych ríbezlí. Proces varenia je pomerne rýchly a výsledok skutočne presahuje všetky očakávania.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 20 minKonzervovaniePrázdneINGREDIENCIE NA 1 PORCIUparadajky (najlepšie nezrelé) – 2 kg koreň chrenu – 60 strúčikov cesnaku – 3 ks listy čiernych ríbezlí – 5 ks dubových listov – 2 ks kôpor „dáždniky“ – 2 ks pitná voda – 1,5 l soľ – 3 polievkové lyžice. l.cukor – 2 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si nádobu a veko na paradajky. Umyte ich jedlou sódou alebo odmasťovačom a potom ich sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Nechajte vyschnúť.
Krok 2
Pripravte si všetky ingrediencie. Paradajky umyte teplou tečúcou vodou a osušte. Koreň chrenu ošúpeme, umyjeme a nasekáme. Ríbezľové a dubové listy, ako aj kôprové „dáždniky“ umyte a osušte. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno.
Krok 3
Paradajky pevne vložte do pripravených sterilizovaných pohárov spolu s cesnakom, chrenom, ríbezľovými a dubovými listami, ako aj kôprom. Na plody príliš netlačte, aby sa neotlačili.
Krok 4
Soľ a cukor rozpustite v pitnej vode (nie prevarenej, najlepšie balenej alebo pramenitej). Výsledným roztokom nalejte paradajky, zakryte plastovými viečkami a odložte na chladné miesto na 1,5 – 2 týždne.
UŽITOČNÉ RADY
Aby paradajky kvasili rovnomerne, to znamená, aby boli rovnomerne nasýtené soľankou, skúste vybrať ovocie rovnakej veľkosti. Je lepšie použiť malé, silné paradajky.
MIMOchodom
Zaujímavosťou je, že nakladané uhorky a kapusta sa na Rusi pripravovali už od staroveku. Ale paradajky sa týmto spôsobom začali zbierať až neskôr, približne v 19. storočí. A to nie je vôbec prekvapujúce, pretože paradajky sa v Rusku objavili až v 18. storočí. Paradajky si všetci rýchlo obľúbili a začali ich aj kvasiť, soliť, nakladať.