Päťminútový lekvár z medovky
K receptu
Päťminútový lekvár z medovky je chutný, zdravý a veľmi krásny. Bobule v nej zostávajú nedotknuté a konzistencia závisí od toho, koľkokrát bola privedená do varu (od 2 do 5). „Päťminútový“ dostal svoj názov podľa času varu. V snahe zachovať prospešné látky, na ktoré sú bobule bohaté, prišli gazdinky s nápadom povariť ich len päť minút, no opakovane. V tomto prípade po každom varení musia bobule úplne vychladnúť. Ak chcete získať hustý džem, musíte ho uvariť aspoň trikrát. Príprava „päť minút“ zimolezu teda nie je rýchla, ale celkom jednoduchá záležitosť. Náš recept krok za krokom vám pomôže pripraviť túto pochúťku!
zložitosť: ľahko Kalórie: 285,33 kcal/porcia Porcie: 30 varenie: 30 min Použité: 0,00 g/0,00 g/71,67PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 30 PORCIÍzimolez 2 kgCukor 2 kgVoda 1 pohár(y)Kyselina citrónová 2 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cez medovku pretrieďte, vyberte zrelé a celé bobule. Opláchnite ich v studenej vode. Scedíme v cedníku alebo nalejeme na čistú utierku a necháme bobule vysušiť.
Päťminútový zimolezový džem (gastronom.ru)
Krok 2
Vložte medovku do hrnca a zasypte ho cukrom. Zakryte pokrievkou a jemne potriasajte panvicou a premiešajte bobule s cukrom. Takto premiešajte, aby ste nepoškodili bobule, kým ešte nedali šťavu.
Päťminútový zimolezový džem (gastronom.ru)
Krok 3
Položte panvicu na mierny oheň. Bobule začnú produkovať šťavu a cukor sa v nej rozpustí. Keď sa zmes zahreje (15 minút po začiatku varenia), pridajte pohár vody (izbovej teploty) – cukor sa začne rýchlejšie rozpúšťať. Za miešania drevenou vareškou priveďte zmes do varu.
Päťminútový zimolezový džem (gastronom.ru)
Krok 4
Odstráňte penu. Nechajte džem povariť 5 minút a panvicu odstavte z ohňa. Nechajte džem úplne vychladnúť. Potom dajte džem späť na mierny oheň, miešajte a priveďte do varu. Odoberte penu. Varte 5 minút a nechajte znova vychladnúť.
Päťminútový zimolezový džem (gastronom.ru)
Krok 5
Pripravte sterilizované poháre a viečka. Džem opäť privedieme do varu, zbavíme peny. Pridajte kyselinu citrónovú, premiešajte a nechajte ďalších päť minút dusiť. Vypnite teplo.
Päťminútový zimolezový džem (gastronom.ru)
Krok 6
Horúci džem vložte do pohárov a priskrutkujte uzávery. Otočte poháre na viečka, zabaľte ich do uterákov a nechajte ich na stole. Po vychladnutí môžu byť poháre uložené v chladničke alebo pivnici.
Päťminútový zimolezový džem (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Bobule neumývajte pod tečúcou vodou, budú pokrčené. Je lepšie naliať vodu do umývadla a naliať do nej zimolez. Potom bobule opatrne opláchnite rukou a vložte do cedníka. Ak sú bobule veľmi znečistené alebo je v nich veľa nečistôt, vymeňte vodu a postup zopakujte.
MIMOchodom
Do džemu sa pridáva kyselina citrónová, aby pri dlhodobom skladovaní nezcukrnela. Odporúčaný pomer: 1 g kyseliny citrónovej na 1 kg cukru.