K receptu
Uhorky nakladané na zimu v ríbezľovej šťave sú výborným občerstvením pre všetky príležitosti. V tomto recepte používame šťavu z čiernych ríbezlí, takže uhorky sú pikantné, sladkokyslé a veľmi chutné. Na výrobu šťavy z čiernych ríbezlí je najjednoduchšie použiť odšťavovač so špeciálnym nástavcom na bobule. Ak ho nemáte, dajte asi 500 g bobúľ do hrnca, pridajte 100 ml vody a zohrejte na asi 50 stupňov. Potom bobule rozdrvte mačkadlom a pretlačte cez niekoľko vrstiev gázy.
zložitosť: ľahko Kalórie: 50,40 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 10 min Pridať. čas: 20 min Použité: 1,84 g/0,26 g/9,94KonzervovaniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ2 kg uhoriek 2 strúčiky cesnaku 1 dáždnik kôpru 2 lístky mäty 5 zrniek čierneho korenia 2 púčiky klinčekovNa marinádu:1 liter vody 250 ml šťavy z čiernych ríbezlí 50 g soli 20 g cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na uhorky nakladané v ríbezľovej šťave si pripravte sterilizované poháre (získate 3 poháre s objemom 1 liter alebo 1 pohár s objemom 3 litre). Uhorky dobre opláchnite, konce z oboch strán odrežte. Cesnak ošúpeme.
Uhorky nakladané v ríbezľovej šťave na zimu ()
Krok 2
Na dno nádoby položte zrnká korenia, klinčeky, cesnak, kôprový dáždnik a lístky mäty. Potom vložte uhorky do nádoby a snažte sa nádobu naplniť čo najtesnejšie.
Uhorky nakladané v ríbezľovej šťave na zimu ()
Krok 3
Na marinádu zmiešajte v hrnci vodu, ríbezľovú šťavu, soľ a cukor a priveďte do varu. Varte 2 minúty, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia. Horúcu marinádu nalejte na uhorky.
Uhorky nakladané v ríbezľovej šťave na zimu ()
Krok 4
Nádobu prikryte vekom a vložte do panvice naplnenej horúcou vodou. Voda by mala siahať po „plecia“ nádoby. Panvicu položíme na oheň a uhorky sterilizujeme na miernom ohni 10 minút.
Uhorky nakladané v ríbezľovej šťave na zimu ()
Krok 5
Opatrne vyberte nádobu s uhorkami z panvice a ihneď zrolujte veko. Nádobu otočte hore dnom a nechajte úplne vychladnúť.
Uhorky nakladané v ríbezľovej šťave na zimu ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Počas sterilizácie v hrnci sú poháre iba zakryté viečkami, ale v žiadnom prípade nie sú uzavreté. V opačnom prípade nádoba jednoducho praskne v dôsledku tlaku pary vo vnútri.
MIMOchodom
Ak si sami vyrábate šťavu z čiernych ríbezlí (do ktorej budete potom nakladať uhorky), vyberajte len celé a zrelé bobule. Šťava z otlačených, pokazených bobúľ, napriek varu, môže pokaziť celú prípravu.