Vitamínové prípravky: 7 spôsobov, ako uchovať zeleň práve teraz, aby ste v zime nemuseli nič kupovať

Vitamínové prípravky: 7 spôsobov, ako uchovať zeleň práve teraz, aby ste v zime nemuseli nič kupovať

Vitamínové prípravky: 7 spôsobov, ako uchovať zeleň práve teraz, aby ste v zime nemuseli nič kupovať

V lete je potrebné, jednoducho životne dôležité, byť sebecký a myslieť len na seba. Presnejšie povedané, starajte sa o to, ako zachovať všetky výhody úrody a vziať si ju so sebou do zimy. Povieme vám, ako si môžete starostlivo pripraviť zeleninu a obľúbené bylinky, aby to bolo neskôr chutné!

Vitamínové prípravkyVitamínové prípravkyVitamínové prípravkyVitamínové prípravkyO čom budeme hovoriť v článku:Prečo zberať zeleninuPríprava zeleniny7 druhov zberu zeleniny na zimuČo môžete rýchlo urobiť s prebytočnou nasekanou zeleninouRecepty na dresingy s bylinkamiJednoduchý zelený dresingZelený dresing v štýle Ryabikov

Prečo zbierať zeleninu?

Zdalo by sa, že tráva je v sezóne všade, ale naozaj si ju chcem uchovať na zimu. Má to viacero dôvodov. Dôvod je sentimentálny: toto sú vaše rodné zelené, ktoré ste sami pestovali vlastnými zlatými rukami alebo ste ich dostali ako dar od iných drahých a milovaných rúk. Je jednoducho škoda nechať takú zeleň napospas osudu. Dôvod je praktický: vedci dokázali, že množstvo užitočných látok, napríklad vápnik, sa nachádza v obrovskom množstve v zelenine. A vstrebáva sa odtiaľ ešte lepšie ako z mliečnych výrobkov. Preto sa oplatí zbierať petržlen, koriandr, kôpor a bazalku. Ale povieme vám ďalej, ako to urobiť správne.

Príprava zelene

Pred akýmkoľvek typom prípravy potrebujete zeleninu:

1. Dôkladne vytrieďte, odstráňte poškodené časti listov a stoniek. Koniec koncov, len jeden list môže zničiť celú nádobu.

2. Umyte vo veľkom množstve studenej vody, pričom vodu vymeňte 3-4 krát.

3. Vytraste vodu a položte na tkané uteráky, aby ste ich v jednej vrstve vysušili, niekoľkokrát otočte alebo preložte na suché uteráky. Ak máte odstredivku na sušenie zeleniny, veľmi vám to pomôže.

7 druhov zberu zeleniny na zimu

Sušenie: Zviažte do zväzkov, zaveste a vysušte alebo nastrihajte a vysušte na novinách. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe.

Nakladanie: nasekať, zmiešať so soľou v pomere 4:1, dať do pohárov, uzavrieť, uložiť do chladničky.

Zmrazenie: nakrájajte, vložte do vrecúšok Ziploc, zatvorte, označte a vložte do mrazničky.

Fermentácia: nahrubo nasekať, soľ v pomere 8:1, kvasiť pri 20–24 °C, 48 hodín. Uchovávajte v chlade.

Kimchi: namočíme na 10 minút do osolenej vody, vyžmýkame, zmiešame s kimchi pastou v pomere 7:2, vložíme do téglika, 48 hodín fermentujeme pri izbovej teplote a dáme do chladničky.

Zmrazte v oleji: Bez ohľadu na to, aký olej použijete, zeleninu najskôr pripravte: roztriedte, umyte, osušte. Potom ho nakrájajte veľmi jemne, môžete dokonca použiť mixér. Na zelenom rastlinnom oleji môžete smažiť zeleninu, ryby a mäso, ochutiť polievky a kaše a pridať ich na samom konci varenia. Pred podávaním nakrájame zelené maslo horúcim mokrým nožom na kolieska. Podávame s kašou, polievkami, steakami, hydinou, rybami, zeleninou.

Marinovanie: vložte do pohára a naplňte octovým nálevom. Na 500 ml vody – 150 ml octu, 1 polievková lyžica. l. soľ a cukor, korenie podľa chuti.

Čo môžete rýchlo urobiť s prebytočnými nasekanými zelenými

Stáva sa, že ste nazbierali a nasekali oveľa viac zelene, ako potrebujete na prípravu obeda alebo večere. Prebytočnú zeleň nikdy nevyhadzujte! Tu sú 3 spôsoby, ako z neho urobiť výbornú prípravu na zimu alebo dresing na zajtrajšok.

  1. Zmiešajte nakrájanú zeleninu s maslom (zelená:maslo od 1:1 do 1:4), soľou a korením, zrolujte do klobásy, zabaľte do filmu a zmrazte.
  2. Nakrájanú zeleninu vložte do foriem na ľad, pridajte trochu soli a nalejte rastlinný olej: olivový, slnečnicový, kukuričný (rafinovaný alebo nerafinovaný).
  3. Jemne nakrájajte zeleninu, pridajte soľ a po 10 minútach rozdrvte v mixéri a pridajte rastlinný olej. Dochutíme strúhaným cesnakom, mletými orechmi a syrom (druh orechov a syra, ktorý preferujete).

Prebytočnú nasekanú zeleninu možno pridať do rastlinného oleja a masla, zmraziť alebo z nej pripraviť lahodný dresing.

Recepty na dresingy s bylinkami

Jednoduchý zelený dresing

Ide o univerzálny dresing na akékoľvek jedlo.

Jednoduchý zelený dresing
Jednoduchý zelený dresing

1 l, príprava: 1 deň

Čo potrebujete:

  • akékoľvek zelené – 1 kg
  • olúpaný cesnak – 40 g
  • stolový ocot 9% – 30 ml
  • čierne korenie – 5 g
  • nejodidovaná soľ – 25 g
  • cukor – 25 g

Čo robiť:

1. Uvaríme nálev: 0,5 litra vody s octom privedieme do varu, pridáme nasekaný cesnak, soľ, cukor, korenie, ocot. Soľ a cukor rozpustite, soľanku úplne ochlaďte.

2. Nasekané bylinky vložte do litrovej nádoby až po hrdlo. Nalejte vriacu vodu do nádoby a nechajte 1 minútu. Potom vypustite vriacu vodu.

3. Zeleninu zalejte studeným nálevom, zatvorte nádobu a otočte ju. Uchovávajte hore dnom na tmavom mieste pri izbovej teplote 1 deň, skladujte v chladničke.

Zelený dresing v štýle Ryabikov

Toto korenie možno použiť do všetkých polievok, šalátov a teplých jedál.

Zelený dresing v štýle Ryabikov
Zelený dresing v štýle Ryabikov

1 l, príprava: 1 deň

Čo potrebujete:

  • olúpaná cibuľa – 100 g
  • koriander – 100 g
  • petržlen – 100 g
  • kôpor – 100 g
  • olúpaný čerstvý koreň chrenu – 50 g
  • paradajky – 200 g
  • lúpaná mletá sladká paprika – 300 g
  • ošúpaná horúca čili paprička – 30 g
  • olúpaný cesnak – 80 g
  • kôprové dáždniky – 25 g
  • bobkový list – 3 ks.
  • čierne korenie – 15 g
  • ríbezle alebo lipy – 5 listov
  • soľ, cukor, ocot podľa chuti

Čo robiť:

1. Prejdite chrenom, paradajkami, cesnakom, cibuľou, čili cez mlynček na mäso.

2. Kôpor, petržlenovú vňať a koriandr nasekáme nožom nadrobno. Sladkú papriku nakrájajte na kocky so stranou 5 mm.

3. Všetko, čo bolo pomleté, vložte do hrnca a položte na mierny oheň. Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum. Pridáme sladkú papriku, dusíme 20 minút.

4. Pridajte všetky nasekané bylinky, korenie, bobkový list, ríbezľový alebo lipový list. Pridajte soľ, korenie a ocot podľa chuti, 5 minút povarte.

5. Vložte korenie do sterilizovaných pohárov s pridaním dáždnika z kôpru. Poháre zatvorte, otočte a nechajte 1 deň v tmavej miestnosti pri izbovej teplote. Uchovávajte v chladničke.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zelenáSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik