Vybrané päťminútové džemy: z jahôd, ríbezlí, jabĺk a broskýň

Vybrané päťminútové džemy: z jahôd, ríbezlí, jabĺk a broskýň

Vybrané päťminútové džemy: z jahôd, ríbezlí, jabĺk a broskýň

Prečo milujeme päťminútové džemy? Pre jednoduchú prípravu, vynikajúcu chuť a jemný prístup k bobuľovým plodom a ovociu, vďaka čomu v nich zostáva oveľa viac vitamínov a živín. Do tohto džemu môžete pridať aj takmer o polovicu menej cukru. Skvelé, však?

Vybrané päťminútové džemy: z jahôd, ríbezlí, jabĺk a broskýň

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Výhody päťminútového džemu
  • Ako variť päť minút
  • Ako uchovávať päť minút
  • Päťminútový jahodový džem
  • Päťminútový malinový džem
  • Päťminútový džem z čiernych ríbezlí
  • Päťminútový egrešový džem na zimu
  • Päťminútový marhuľový džem
  • Päťminútový slivkový lekvár
  • Päťminútový lekvár z medovky
  • Päťminútový broskyňový džem
  • Päťminútový jablkový džem
  • Rakytník s cukrom, päťminútový džem
  • Päťminútový brusnicový džem
  • Mrazený jahodový džem

Výhody päťminútového džemu

Je všeobecne známe, že čím menej cukru v džeme a čím kratší čas varenia, tým je výrobok prirodzenejší a zdravší. Len porovnajte – v tradičnom džeme sa zachová najviac 30 % vitamínov, kým v päťminútovom 70 %. Množstvo cukru sa môže znížiť takmer o polovicu: z toho bude mať prospech len chuť produktu.

Päť minút je najlepšou voľbou pre jemné bobule, ktoré sa veľmi rýchlo uvaria. Pri šetrnom tepelnom spracovaní zostanú aj jahody a maliny celé a chutné. Táto metóda je skvelá aj pre rakytník a ríbezle bohaté na vitamíny (čierne a červené).

Ako variť päť minút

Pred varením zakryte bobule cukrom a vložte do chladničky na niekoľko hodín.
Pred varením pridajte do bobúľ cukor a vložte na niekoľko hodín do chladničky (Shutterstock/FOTODOM)

Príprava piatich minút je veľmi jednoduchá. Na začiatok posypte pripravené bobule alebo ovocie cukrom a vložte ich do chladničky na niekoľko hodín. Počas tejto doby dávajú šťavu a ak jej nestačí, môžete pridať len trochu vody. Potom preneste bobule spolu so sirupom do hrnca a položte na mierny oheň. Po uvarení džem varte 5–7 minút, ak sa objaví pena, odstráňte ju. Potom nalejte hotový džem do suchých sterilizovaných pohárov, pevne ich uzavrite viečkami, postavte hore dnom, zabaľte do niečoho teplého a nechajte, kým úplne nevychladnú.

Ak chcete dať menej cukru, poháre navyše sterilizujte päť minút. Na 500 ml nádobu bude stačiť 10–15 minút. Mimochodom, existuje spôsob, ako urobiť džem bez cukru, aj keď v tomto prípade je nepravdepodobné, že by ste to urobili za 5 minút. V starých receptoch sa cukor často nahrádza medom a do výsledného sirupu sa odporúča pridať trochu vodky ako dodatočnú konzervačnú látku.

Ako uchovávať päť minút

Predpokladá sa, že päťminútový džem sa skladuje horšie ako tradičný džem. Poháre je najlepšie uchovávať na chladnom a tmavom mieste, ako je pivnica alebo chladnička, ale nie dlhšie ako 1 rok. Otvorený džem so semenami možno skladovať maximálne 10 dní.

Medzi top päťminútové džemy u nás patria najpopulárnejšie jahodový, malinový, ríbezľový, čučoriedkový, višňový, broskyňový a jablkový. Mimochodom, takýto dezert môžete pripraviť nielen z bobúľ alebo ovocia, ale dokonca aj z ružových lístkov alebo kvetov púpavy.

Päťminútový jahodový džem

Päťminútový jahodový džem je jednoduchý na prípravu a veľmi príjemný na jedenie. Ukazuje sa, že je sladká, ale nie zakalená, hustá, ale nie príliš. Hlavnou výhodou receptu je rýchlosť prípravy. Predspracovanie bobúľ a zrolovanie pohárov vám zaberie viac času ako samotné varenie.

Päťminútový jahodový džem
Päťminútový jahodový džem

Čas prípravy: 4 hodiny

Varenie: 30 minút

Pre 3 plechovky po 350 ml

Na prípravu potrebujete:

  • čerstvé jahody – 1 kg
  • cukor – 400 g

1. Pripravte si zaváraninové poháre: umyte ich sódou alebo saponátom a potom ich sterilizujte akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Nechajte uschnúť.

2. Jahody opláchnite pod tečúcou vodou a osušte ich položením na papierovú utierku. Odstráňte stonky a preneste bobule do veľkej hlbokej žiaruvzdornej misy alebo hrnca.

3. Jahody zasypeme rovnomernou vrstvou cukru a dáme na 4-5 hodín do chladničky. Skontrolujte, či je teplota v chladničke aspoň 4 °C. Počas tejto doby dávajú jahody šťavu.

4. Nádobu s jahodami položíme na sporák a na miernom ohni privedieme do varu. Výslednú penu odstráňte štrbinovou lyžicou. Varte 5 minút, potom nalejte do pohárov a uzavrite viečkami. Poháre otočte, položte ich na dvojito zloženú utierku a nechajte džem úplne vychladnúť.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Päťminútový jahodový džem je najlepšie pripraviť zo stredne veľkých bobúľ približne rovnakej veľkosti. A úplne ideálne bude, ak si ich nazbierate bezprostredne pred varením!

MIMOchodom

Nezabudnite, že hotový výrobok by sa mal uchovávať v chladničke.

Päťminútový malinový džem

Päťminútový malinový džem má sviežu, jasnú chuť a špeciálnu, jedinečnú vôňu. Podľa tohto receptu sa ukáže byť dosť tekutý, čo v žiadnom prípade neznižuje jeho zásluhy.

Päťminútový malinový džem
Päťminútový malinový džem

Čas prípravy: 6 hodín

Varenie: 30 minút

Pre 7 plechoviek po 300 ml

Na prípravu potrebujete:

  • čerstvé maliny – 1 kg
  • cukor – 1,2 kg

1. Pripravené maliny dáme do cedníka a opatrne prepláchneme studenou vodou. Osušte na papierovej utierke.

2. Vložte maliny do veľkej misy. Pridajte 600 g cukru. Misku prikryte čistou gázou a nechajte pri izbovej teplote 6 hodín.

3. Vypustite šťavu vytvorenú v miske alebo jednoducho sceďte maliny v cedníku, pričom pod ňu umiestnite akúkoľvek panvicu. Pridajte zvyšný cukor do malinovej šťavy a umiestnite na vysoký oheň.

4. Za stáleho miešania privedieme šťavu do varu. Varte 2 minúty. Ak je ho málo, podlejeme trochou vody.

5. Vzniknutým sirupom polejeme maliny. Položte na oheň a na miernom ohni priveďte do varu. Varte asi 10 minút, pričom penu pravidelne odoberajte bežnou alebo štrbinovou lyžicou.

6. Horúci malinový džem nalejeme do sterilizovaných a dobre vysušených pohárov a zvinieme. Otočte a nechajte na zloženej utierke, kým úplne nevychladne.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Päťminútový malinový džem sa dá perfektne skladovať bez chladenia. Požiadavky na miesto sú obvyklé: malo by byť suché, chladné a tmavé.

MIMOchodom

Ak malinový džem varíte dlhšie, zhustne a bobule sa rozložia rovnomernejšie. Ale z hľadiska obsahu vitamínov a liečivých vlastností bude takýto prípravok horší ako prípravok pripravený rýchlym spôsobom.

Päťminútový džem z čiernych ríbezlí

Päťminútový džem z čiernych ríbezlí je skvelý spôsob, ako si znova a znova vychutnať osviežujúcu sladkokyslú chuť a šteklenú vôňu týchto brilantných bobúľ. Džem sa pripravuje jednoducho a rýchlo, zvládne ho aj začínajúca kuchárka.

Päťminútový džem z čiernych ríbezlí
Päťminútový džem z čiernych ríbezlí

Varenie: 30 minút

Pre 2 plechovky po 250 ml

Na prípravu potrebujete:

  • čierne ríbezle – 500 g
  • cukor – 500 g

1. Poháre a viečka sterilizujte akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Suché.

2. Roztrieďte bobule, opláchnite, vložte do cedníka a nechajte vodu odtiecť.

3. Vložte bobule do hrnca alebo misy a pridajte cukor. Mierne pretrepte, aby sa cukor rovnomerne rozložil a bobule neboli rozdrvené.

4. Nádobu s ríbezľami položte na mierny oheň. Bobule pustia šťavu a cukor sa postupne rozpustí.

5. Keď džem začne vrieť, zvýšte oheň. Varte presne 5 minút pri prudkom vare. Jemne premiešame vareškou alebo lyžicou a dávame pozor, aby sa džem neprichytil na dno. Odoberte všetku penu, ktorá sa vytvorí.

6. Vypnite oheň a džem ihneď nalejte do pohárov. Zatvorte viečka a umiestnite na suché a tmavé miesto.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Čím kratšia je tepelná úprava, tým viac vitamínov v bobuliach zostane. V tomto džeme je veľa cukru, ktorý však plní úlohu konzervačnej látky, preto netreba zanedbávať jeho množstvo. Džem sa môže skladovať pri izbovej teplote až 1 rok.

Päťminútový ríbezľový džem ozvláštnite pridaním púčikov klinčekov, škoricových tyčiniek, citrónovej kôry alebo nadrobno nasekaných lístkov mäty pri varení. Citrónová kôra a mäta môžu zostať v džeme, ale bude potrebné odstrániť klinčeky a škoricu. Je to jednoduchšie, ak ich ponoríte do sirupu vo vrecku alebo zabalíte do čistej gázy.

MIMOchodom

Aby dóza nepraskla, nalejte najskôr 1-2 polievkové lyžice džemu a nechajte dózu zohriať.

Päťminútový egrešový džem na zimu

Egrešový džem možno použiť na prípravu sladkých jedál a pridať ako prísadu do mäsovej omáčky. Alebo jednoduchšie – natrieme na chlieb alebo podávame s palacinkami a plackami s tvarohovou plnkou. A je to veľmi jednoduché – použite ho ako nezávislý dezert na čaj.

Päťminútový egrešový džem na zimu
Päťminútový egrešový džem na zimu

Čas prípravy: 24 hodín

Varenie: 30 minút

Pre 7 plechoviek po 250 ml

Na prípravu potrebujete:

  • egreše – 1 kg
  • cukor – 800 g
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.

1. Egreše dobre opláchneme a osušíme na papierových utierkach. Odstráňte stonky a suché chvosty.

2. Vložte egreše do veľkého hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu. Miešajte, kým sa cukor rovnomerne nerozloží. Nechajte 10–15 minút, aby bobule pustili šťavu a cukor sa rozpustil.

3. Panvicu s egrešom položte na stredný oheň a za občasného miešania priveďte do varu.

4. Keď džem vrie, znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte ďalších 5 minút. Uistite sa, že džem neprihorí. Odstráňte panvicu z ohňa a nechajte pri izbovej teplote 3-6 hodín.

5. Džem opäť privedieme do varu a varíme ďalších 5 minút.

6. Horúci egrešový džem nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov a pevne uzavrite sterilizovanými viečkami. Zabaľte poháre do teplej prikrývky a nechajte jeden deň pri izbovej teplote. Hotový džem by sa mal skladovať na chladnom a tmavom mieste.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na päťminútový džem sú vhodné akékoľvek bobule, bez ohľadu na odrodu a farbu: červené egreše, zelené a ružové.

MIMOchodom

Citrónová šťava sa pridáva do egrešového džemu na zvýraznenie chuti a vône bobúľ, ako aj na zachovanie jeho krásnej svetlej farby.

Päťminútový marhuľový džem

Päťminútový marhuľový džem je obľúbenou pochúťkou detí i dospelých. Varenie v skutočnosti nezaberie 5 minút, ale stále je to dosť rýchle a zje sa ešte rýchlejšie, takže varte veľa naraz (veľa!).

Päťminútový marhuľový džem
Päťminútový marhuľový džem

Čas prípravy: 5 hodín

Varenie: 1 hodina

Pre 5 plechoviek po 250 ml

Na prípravu potrebujete:

  • čerstvé marhule bez kôstok – 1 kg
  • cukor – 1 kg
  • voda – 250 ml

1. Pripravené marhule vložte do lavóra, zalejte studenou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Potom vodu scedíme, ovocie opláchneme a osušíme na utierke. Marhule prekrojte na polovice, zbavte kôstok, odvážte a odmerajte potrebné množstvo.

2. Do zaváraninovej misy alebo veľkého širokého hrnca nasypte cukor, pridajte vodu a položte na stredný oheň. Za stáleho miešania počkáme, kým sa cukor úplne nerozpustí, sirup privedieme do varu a varíme 10 minút. Odstráňte penu a vypnite oheň. Pripravené marhule vložte do horúceho sirupu a nechajte 1 hodinu.

3. Po tomto…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik