Ako si vyrobiť borščový dresing na zimu
Ako si vyrobiť borščový dresing na zimu? Veľmi jednoduché a nie príliš dlhé! V lete sa oplatí stráviť trochu času, aby ste si neskôr mohli uvariť boršč, ako sa hovorí, hravo a vždy dosiahnuť vynikajúci výsledok.
O čom budeme hovoriť v článku:Prečo pripraviť borščový dresing na zimu Aké ingrediencie obsahuje borščový dresing?Vyprážanie boršču s cviklou bez kapusty.Borščový dresing bez cvikly.Borščový dresing s paradajkovým pretlakom.Borščový dresing s paprikou.Borščový dresing s kapustou.
Prečo pripraviť dresing na boršč na zimu?
Ako uvariť lahodný boršč? Varte vývar a potom samostatne pripravte zálievku zo zeleniny: repa, cibuľa, mrkva, paradajky a paprika. Potom zmiešajte ingrediencie boršču, pridajte kapustu a varte, kým sa úplne neuvarí. Ak teda pripravíte zeleninový dresing vopred a natočíte ho do pohárov, proces varenia boršču sa výrazne zjednoduší. To znamená, že aj v podmienkach akútneho nedostatku času môžete svoju rodinu rozmaznávať lahodnou, sýtou polievkou.
Aké ingrediencie obsahuje borščový dresing?
Borščový dresing zvyčajne obsahuje cibuľu, mrkvu, cviklu a paradajky (Shutterstock/FOTODOM)
Tie najjednoduchšie: cibuľa, mrkva, repa, paradajky. Ideálne, samozrejme, sezónne! Niekedy sa do pečienky pridáva sladká paprika, vďaka čomu je jej chuť výraznejšia. Do dresingu môžete ihneď pridať aj strúhanú kapustu! A potom dostanete takmer hotový boršč v tégliku, ktorý stačí len spojiť s vývarom a mäsom. Zozbierali sme pre vás niekoľko receptov na borščové dresingy, ktoré môžu gazdinke uľahčiť prácu a poskytnúť vynikajúce výsledky.
Pečenie boršča s repou bez kapusty
Pripravením cviklového dresingu na boršč na zimu v budúcnosti výrazne ušetríte čas na prípravu vašej obľúbenej polievky. Proces nie je vôbec zložitý, a tak sa aj tá najvyťaženejšia gazdinka môže rozhodnúť uviesť náš recept do života.
Pečenie boršča s repou bez kapusty (gastronom.ru)
2 hodiny
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
• repa – 3 kg
• cibuľa – 1 kg
• mrkva – 1 kg
• sladká paprika – 1 kg
• paradajky – 1 kg
• feferónka – 1 ks.
• petržlen – 1 zväzok
• kôpor – 1 zväzok
• koriandr – 1 zväzok
• rastlinný olej – 200 g
• ocot 9% – 150 ml
• cukor – 100 g
• hrubá soľ – 3 lyžice. l.
1. Cibuľu nakrájame na polkolieska, sladkú papriku na pásiky, cviklu a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Paradajky nakrájame na polovice a nastrúhame. Nakrájajte zeleň.
2. Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja a na strednom ohni opečte cibuľu do zlatista.
3. Zvyšný olej zohrejte v hrnci, pridajte mrkvu a smažte za stáleho miešania 10 minút.
4. K mrkve pridáme cibuľu, zalejeme 500 ml horúcej vody a zeleninu dusíme 15 minút.
5. Vložte repu, sladkú papriku, feferónku a paradajky do hrnca. Priveďte do varu. Pridajte cukor a soľ, znížte teplotu a varte na miernom ohni 45 minút. Umiestnite zeleň, po 5 minútach nalejte ocot. Dusíme 10 minút.
6. Horúci dresing vložte do sterilizovaných pohárov, zviňte viečka a položte hore dnom. Zabaľte poháre a nechajte ich takto vychladnúť. Borščový dresing môžete skladovať pri izbovej teplote po dobu jedného roka.
MIMOchodom
Ocot v tomto recepte pomôže zachovať žiarivú farbu pečienky. Môžete použiť bežný stôl jeden alebo druhý, napríklad jablko alebo víno.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Hotová pečienka s repou a paradajkami by sa mala pridať do boršču na konci varenia. To znamená, že vývar uvaríme, precedíme, pridáme zemiaky, kapustu a varíme takmer do varu. Pridajte vyprážanie z pohára. Boršč priveďte do varu, pridajte soľ a korenie. Pridáme nakrájané mäso, pár nasekaných strúčikov cesnaku, vypneme a necháme vylúhovať.
Dresing na boršč bez repy
Pečený boršč bez repy sa pripravuje, keď sa táto koreňová zelenina plánuje pridať do panvice samostatne. Mimochodom, farba polievky bude jasnejšia, tmavo červená, neuveriteľne chutná.
Dresing na boršč bez repy
20 min
Približne 2,5 – 3 litre na panvicu
Na prípravu potrebujete:
• stredná cibuľa – 2 ks.
• malá mrkva – 2 ks.
• zelenina alebo ghee – 3 polievkové lyžice. l.
• paradajková pasta – 4 polievkové lyžice. l.
• cukor – 2 polievkové lyžice. l.
• stolový ocot – 2 lyžice. l.
1. Umyte a ošúpte mrkvu a cibuľu. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
2. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľu. Pridajte mrkvu. Smažte, miešajte, 10 minút.
3. Paradajkový pretlak rozrieďte vodou alebo vývarom a pridajte k zelenine. Nalejte ocot a cukor. Smažte ďalších 5 minút.
4. Výsledný dresing vložte do sterilizovaných pohárov. Zrolovať. Otočte ho a zabaľte do hrubej prikrývky. Necháme vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.
MIMOchodom
K tomuto vyprážaniu môžete pridať pár strúčikov cesnaku pretlačených lisom a trochu feferónky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Vyprážanie v pohároch možno jednoducho sterilizovať vo veľkom hrnci s vodou (asi 10 minút na litrovú nádobu). Potom je možné obrobok zrolovať, nechať vychladnúť (bez balenia) a uložiť.
Dresing na boršč s paradajkovým pretlakom
Borščový dresing odporúčame pripraviť s octom, ale môžete ho nahradiť kyselinou citrónovou (1/3 ČL kyseliny citrónovej alebo šťavou z polovice citróna). Doba prípravy na restovanie mladej repy je 15–20 minút, ale zrelá bude trvať dlhšie – 30–40 minút.
Dresing na boršč s paradajkovým pretlakom
20 min
Približne 2,5 – 3 litre na panvicu
Na prípravu potrebujete:
• stredná cibuľa – 2 ks.
• malá mrkva – 2 ks.
• stredne veľká repa – 3 ks.
• zelenina alebo ghee – 3 polievkové lyžice. l.
• paradajková pasta – 4 polievkové lyžice. l.
• cukor – 2 polievkové lyžice. l.
• stolový ocot – 2 lyžice. l.
• soľ podľa chuti
1. Umyte a ošúpte mrkvu. Ošúpeme aj cibuľu a repu. Mrkvu a repu nakrájame na malé prúžky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
2. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu. Vyprážajte do zlatista. Pridajte mrkvu. Smažte, miešajte, 5 minút.
3. Vložte repu do panvice, pridajte paradajkový pretlak, ocot a cukor. Premiešame a varíme na miernom ohni, kým cvikla nezmäkne.
4. Výsledný dresing vložte do sterilizovaných pohárov. Zrolovať. Otočte a zabaľte. Nechajte vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.
MIMOchodom
Ak v letnej sezóne pripravujete pečenie na boršč s repou, potom paradajková pasta môže a dokonca by mala byť nahradená čerstvými paradajkami. Ovocie prekrojíme na polovicu a nastrúhame na hrubom strúhadle, potom dáme na panvicu so zeleninou a uvaríme podľa receptu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Cviklu na boršč možno pridávať do zeleniny nielen surovú, ale aj varenú či pečenú. Ak sa vám táto metóda páči viac, potom hotovú repu ochlaďte a nakrájajte na prúžky alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zalejeme octom, premiešame a pridáme k restovanej zelenine na panvici. Všetko spolu varíme 7-10 minút.
Dresing na boršč s paprikou
Sladká, alebo, ako sa tomu hovorí, paprika dodáva dresingu a potom boršču zvláštnu, jemne korenistú chuť. Polievka s týmto vyprážaním sa ukáže ako veľmi bohatá, aj keď nie je varená v mäse, ale v zeleninovom vývare.
Dresing na boršč s paprikou
20 min
Približne 2,5 – 3 litre na panvicu
Na prípravu potrebujete:
• malá mrkva – 2 ks.
• stredná cibuľa – 2 ks.
• sladká paprika – 2 ks.
• malá repa – 2 ks.
• malé paradajky – 4 ks.
• rastlinný olej – 3 lyžice. l.
• stolový ocot – 2 lyžice. l.
• cukor – 2 lyžičky.
• soľ – podľa chuti
1. Umyte a ošúpte mrkvu. Cibuľu ošúpeme. Cviklu umyte a ošúpte. Korenie, odstránenie semien a membrán, nakrájané na prúžky.
2. Mrkvu a cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame nadrobno.
3. Na panvici opražte cibuľu na rastlinnom oleji. Pridajte mrkvu a papriku. Smažte 5 minút. Pridáme cviklu, 3 minúty podusíme.
4. Paradajky prekrojíme na polovice a nastrúhame na hrubom strúhadle (šupku vyhodíme). Pridajte k zelenine v panvici. Osolíme, pridáme ocot, cukor, premiešame a zálievku udusíme do mäkka (cvikla by mala zmäknúť).
5. Výsledný dresing vložte do sterilizovaných pohárov. Zrolovať. Otočte a prikryte hrubou prikrývkou. Necháme úplne vychladnúť a uložíme do chladničky.
MIMOchodom
Aby bola chuť dresingu intenzívnejšia, skúste použiť najzrelšie alebo dokonca prezreté paradajky, mäsité a sladké.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Dbajte na to, aby počas procesu dusenia zeleniny tekutina úplne nevyvrela. Ak si uvedomíte, že sa to stane a repa je stále trochu tvrdá, pridajte do panvice trochu vody alebo vývaru.
Dresing na boršč s kapustou
Zálievka s kapustou gazdinke ešte viac uľahčí prácu. Mimochodom, táto príprava je dobrá aj sama o sebe: zohrejte obsah pohárov, pridajte párky nakrájané na plátky a pár minút zohrejte. Výsledkom je veľmi chutný maškrtník, ktorý možno podávať na večeru.
Dresing na boršč s kapustou (Gastronom vydavateľstva LLC)
50 min
3 porcie
Na prípravu potrebujete:
• cibuľa – 400 g
• mrkva – 500 g
• repa – 1 kg
• sladká paprika – 300 g
• paradajky – 800 g
• biela kapusta – 600 g
• rastlinný olej – 80 ml
• pitná voda – 250 ml
• stolový ocot – 70 ml
• cukor – 50 g
• čierne korenie – 7 ks.
• soľ – 35 g
1. Pripravte si ingrediencie na boršč. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Mrkvu a repu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Sladkú papriku umyte, nakrájajte na polovice, odstráňte semená a blany. Dužinu nakrájajte na pásiky.
2. Paradajky umyjeme a nakrájame na polovice. Nastrúhajte na hrubom strúhadle, ovocie držte za vypuklú stranu. Šupku zlikvidujte.
3. Kapustu nakrájame nadrobno. Spojíme s paradajkovým pretlakom a preložíme do hrnca. Osolíme, pridáme cukor a korenie. Nalejte 100 ml vody. Dusíme na miernom ohni 7 minút.
4. Vo veľkej panvici zohrejte polovicu rastlinného oleja. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania smažte na strednom ohni do zlatista. Pridajte mrkvu, repu a papriku. Nalejte zvyšný olej a 30 ml octu. Zatvorte panvicu. Zeleninu na boršč dusíme 20 minút.
5. Kapustu a paradajkový pretlak dáme do hrnca s dusenou zeleninou. Nalejte zvyšnú vodu a ocot. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte trochu soli. Prikryté dusíme 10 minút na miernom ohni.
6. Vložte boršč do suchých sterilizovaných pohárov a zrolujte viečka. Prevráťte ho na zložený uterák a zabaľte do teplej prikrývky. Necháme úplne vychladnúť.
MIMOchodom
Kto má radšej pikantnú chuť, môže do tohto boršču pridať trochu feferónky (pol strúčika). Umiestnite ho do poslednej fázy, 10 minút predtým, ako bude úplne pripravený.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Poháre s borščom pripraveným na zimu je lepšie skladovať v chladničke – bude to spoľahlivejšie. Vhodné je však aj suché tmavé miesto s teplotou nepresahujúcou 15 °C.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #boršč #praženie na boršč #dresingSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach