Čo variť z kuracích pŕs na panvici? Návod pre najzaneprázdnenejších alebo neskúsených
Možností je milión. Ale na varenie kuracích pŕs na panvici potrebujete v podstate tri veci: mäso, výber receptu a inšpiráciu. Prvý je veľmi ľahko pochopiteľný pre druhý a tretí ponúkame najlepšie spôsoby varenia. Sú tiež jednoduché a prsia budú šťavnaté a veľmi chutné.
O čom budeme hovoriť v článku:Najjednoduchší spôsob vyprážania pŕs na panviciRýchle kuracie prsia v cesnakovo-medovej omáčkeKuracie prsia s omáčkouKuracie prsia pošírované v paradajkovej omáčkePrsia rezne v cestíčku na panvici Rolky z kuracích pŕsPrsia na panvici na kúsky
Najjednoduchší spôsob, ako smažiť prsia na panvici
Ako vyprážať celé prsia bez toho, aby ste s tým museli veľa robiť? No, možno pred varením, aspoň 1 hodinu predtým, ho potrieme soľou, korením, obľúbeným korením a olejom: rastlinným alebo rozpusteným maslom. Ak je panvica nepriľnavá, na vyprážanie postačí olej, ktorým ste prsia natreli na začiatku.
Položte panvicu (najlepšie s hrubým dnom) na strednú teplotu a zohrejte ju. Priložte prsník. Raz za minútu otočte, aby proces vyprážania prebiehal postupne a zo všetkých strán, kým sa vnútro pŕs nezohreje na 74 °C. Na úplný koniec môžete na prsia položiť plátok masla – zlepší sa tým jeho chuť.
Rýchle kuracie prsia v cesnakovo-medovej omáčke
Rýchle kuracie prsia v cesnakovo-medovej omáčke
Kuracie prsia sú v podstate rýchle jedlo. A ak je na to pripravená omáčka len 3–4 minúty, potom vám varenie večere nezaberie viac ako 15 minút. Prsia môžete podávať s akoukoľvek prílohou: rezancami, ryžou, pohánkou, zemiakmi alebo len zeleninovým šalátom.
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- filet z kuracieho prsníka – 4 ks. (600 g)
- múky – 6 polievkových lyžíc. l.
- soľ – 1 lyžička.
- čerstvo mleté biele alebo čierne korenie – 0,5 lyžičky.
- rastlinný olej na vyprážanie
- zelená cibuľa na servírovanie
Na omáčku:
- cesnak – 4 klinčeky (20 g)
- med – 1,5 lyžice. l. (22 g)
- sójová omáčka – 50 ml
- maslo – 25 g
- Kuracie mäso položte prsiami nadol na dosku, kožou nadol. Režte priečne, bez prerezania, každé 2 cm.
- Na rovnej doske zmiešame múku, soľ a korenie. Dôkladne obalte kurča v tejto zmesi a prebytočné množstvo vytraste.
- Zahrejte trochu rastlinného oleja na panvici na strednom ohni. Kuracie mäso opekáme z oboch strán do zlatista, asi 2,5 minúty z každej strany. Položte kurča na tanier. Neumývajte panvicu!
- Kým sa kura pečie, rozdrvíme, ošúpeme a nasekáme cesnak. Na omáčku rozpustite maslo v tej istej panvici, v ktorej sa vyprážalo kura. Pridajte cesnak, soľ, smažte 30 sekúnd.
- Do panvice pridajte med, sójovú omáčku, korenie a 150 ml vody. Priveďte do varu, na prudkom ohni povarte 1 minútu. Vráťte kurča do omáčky, prikryte a opekajte z každej strany ešte 1,5 minúty. Ihneď podávajte.
Kuracie prsia s omáčkou
V omáčke môžete vyprážať aj celé prsia – správne by sa to volalo „prsia s omáčkou“. Vyprážajte prvé 2-3 minúty len tak, oheň otočte na maximum, aby sa na prsiach hneď objavila zlatohnedá kôrka. Potom na panvicu pridajte omáčku – napríklad hotovú paradajkovo-bazalkovú omáčku z téglika. Znížte teplotu na strednú úroveň, panvicu prikryte sieťkou alebo pokrčenou fóliou, aby omáčka nestriekala, a dusíme za stáleho otáčania každú 1 až 1,5 minúty, kým filety nedosiahnu požadovanú vnútornú teplotu. Dusené prsia na panvici sú dodávané s prílohou, ktorá dobre absorbuje omáčku (cereálie, cestoviny, zemiaky). O tom, ktoré omáčky sú najlepšie na varenie kuracích pŕs, si môžete prečítať tu.
Kuracie prsia pošírované v paradajkovej omáčke
Kuracie prsia pošírované v paradajkovej omáčke
Jemné mäso z kuracích pŕs si vyžaduje veľmi šetrnú tepelnú úpravu – v tomto mäse totiž nie je vôbec žiadny tuk a prsia sa dajú ľahko vysušiť. Práve za nedostatok tuku sú tejto časti kurčaťa vďačné milióny dietárov po celom svete. Skúsme si pripraviť diétne jedlo tak, aby bolo aj veľmi chutné. Opakujte to ako mantru: nepresušte, nepresušte!
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- filet z kuracieho prsníka – 4–6 ks. (600 – 800 g)
- paradajková šťava – 200 ml
- cesnak – 4 klinčeky (20 g)
- bylinky (tymian, bazalka, estragón) – 1 zväzok (20 – 30 g)
- extra panenský olivový olej – 1 polievková lyžica. l. (15 g)
- teriyaki alebo sójová omáčka – 2 polievkové lyžice. l. (30 g)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Kuracie prsia ochutíme soľou, korením a 1 ČL. olivový olej zo všetkých strán, nechajte 15-20 minút ležať pod filmom.
- Cesnak rozdrvíme, ošúpeme a nasekáme nadrobno. Nasekajte zelené listy. V hrnci s hrubým dnom alebo hrubostennej hlbokej panvici zohrejte zvyšný olej na strednom ohni a rýchlo opečte cesnak, 30 sekúnd.
- Zalejeme paradajkovou šťavou, teriyaki alebo sójovou šťavou a 100 ml vody, privedieme do varu, pridáme kuracie prsia a prikryjeme pokrievkou.
- Varte na miernom ohni 2 minúty. Otočte, posypte bylinkami, nalejte omáčku na zeleninu, znova zakryte panvicu, varte 2 minúty, otočte prsia.
- Varte ďalšie 4 minúty, pričom každé 2 minúty otočte prsia. Potom vypnite oheň, prikryte hrniec hustou teplou utierkou a nechajte 10-15 minút. Podávame ihneď alebo necháme vychladnúť a podávame studené.
Prsia kotlety v cestíčku na panvici
Nie je vhodné odrezať celé filé – niekde sa roztrhne a niekde zostane príliš hrubé. Najprv rozrežte filé vodorovne na dve vrstvy. Porazte vnútri list papiera na pečenie zložený na polovicu alebo medzi niekoľko vrstiev filmu. Mäso je veľmi jemné, v žiadnom prípade nepoužívajte kladivo so zubami! Buď plochá a ľahká palička na mäso, alebo valček. Alebo ešte lepšie, hranou dlane – a udrieť bez odvahy. Po vyšľahaní okoreníme. Tento druh kotlety sa okamžite uvarí na panvici. Aby sa predišlo vysychaniu, kotlety sú najčastejšie „chránené“ obalom alebo cestom.
Opečené prsia, známe aj ako obalované prsia, sa postupne obalia v múke, vajci a strúhanke (hotovej, zo sáčku) alebo v strúhanke vyrobenej doma v kuchynskom robote alebo mixéri z nadrobno nakrájaného chleba. Druhá možnosť je oveľa chutnejšia. Prsia v cestíčku sú takmer rovnaké, ale bez strúhanky, len múka a vajíčko. V oboch prípadoch je lepšie do múky na prvé obaľovanie pridať soľ a korenie, ale môžete použiť aj iné suché korenie podľa chuti.
Prsia kotlety v cestíčku na panvici
Prsia kotlety v cestíčku na panvici
Na varenie pre 4–Potrebných 6 porcií:
- kuracie prsia – 2 ks. (800 g)
- vajce C0 – 2 ks.
- múky – 120 – 150 g
- rastlinný olej – 100 g
- zmes korenia na kuracie mäso – 1 lyžička.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Oddeľte malé filé od kuracích pŕs (je na strane, kde nebola koža). Veľké prsia nakrájajte na 2 vodorovné vrstvy, malé môžete nechať tak.
- Múku dáme do jednej veľkej misy, pridáme zmes kuracieho korenia, soľ a korenie a premiešame. V ďalšom hlbokom tanieri rozšľaháme vidličkou vajíčka so štipkou soli a 2 polievkovými lyžicami. l. múčna zmes s korením do hladka. Umiestnite veľkú panvicu s rastlinným olejom na strednú teplotu.
- Zoberieme veľký papier na pečenie, na polovicu plechu položíme 1 kus filé, prikryjeme druhou polovicou a opatrne, nie príliš, kúsok ušľaháme na tenšiu vrstvu. Urobte to isté so zvyšnými kúskami vrátane malých filé.
- Vydlabajte 1 sekanie v ochutenej múke, prebytočnú zmes vytraste. Ponoríme do vajca, necháme odkvapkať prebytočné množstvo a kotletu vložíme do rozpáleného oleja. Opakujte so zvyšnými kúskami, ale nedávajte ich do panvice príliš veľa, inak nezískate zlatohnedú kôrku.
- Smažte odokryté na strednom ohni 3-3,5 minúty z každej strany. Ak bol filé nakrájaný dostatočne tenký, tento čas je viac než dosť. Ak nie, otočte a varte ďalšie 2 minúty. Kotlety podávajte veľmi horúce.
Rolky z kuracích pŕs
Kotletu môžete aj niečím potrieť, zrolovať a zaistiť špáradlom alebo kuchynským špagátom, prípadne aj plátkom slaniny, čím vznikne roláda z kuracích pŕs. Nátierkou môže byť pesto, syr s cesnakom a bylinkami, nadrobno nakrájané vyprážané šampiňóny, jemne vyprážaná strúhaná zelenina, ako aj akákoľvek zelenina. Vytvorené rolky sa musia najskôr vyprážať na panvici na malom množstve oleja zo všetkých strán bez pokrievky a potom priviesť do pripravenosti pod vekom – s omáčkou alebo bez nej.
Korenené rolky z kuracích pŕs
Korenené rolky z kuracích pŕs
„Nudné kuracie prsia“ – toto znenie vymysleli ľudia, ktorí sú úplne bez kulinárskej fantázie. Kuracie prsia jednoducho nie sú veľmi jasným produktom – a to je to, čo mu umožňuje získať rôzne zaujímavé príchute. Tu môže byť len jedno pravidlo – jemné filé nesušte! A potom to bude určite ľahké a chutné.
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- filet z kuracieho prsníka – 4 ks.
- cesnak – 4 klinčeky (20 g)
- rastlinný olej
- zmes provensálskych bylín – 1 lyžička. (4 g)
- paprika – 1 lyžička. (4 g)
- nové korenie – 5-6 hrášku (3 g)
- čierne korenie – 6-8 hrášku (2 g)
- hrubá soľ – 0,5 lyžičky.
- Každé filé rozrežte vodorovne na 2 vrstvy. Zakryte naolejovaným pergamenom a zľahka prešľahajte, aby sa vytvorili vrstvy s hrúbkou nie väčšou ako 5–6 mm.
- Všetky koreniny a soľ vložte do mažiara alebo malého mixéra. Cesnak ošúpeme. Pre mažiar musí byť najprv rozdrvený a nasekaný, ale môžete ho dať celý do mixéra. Rozdrvte korenie na pastu a pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej.
- Vrstvy kuracieho filé natrieme na jednej strane výslednou pikantnou pastou a zvinieme do pevných roliek.
- Výsledné rolky nakrájajte priečne na 3–4 kusy, v závislosti od šírky vrstiev. Prepichnite špáradlami, aby sa rolky nerozpadli.
- Vo veľkej panvici rozohrejte trochu oleja a rolky ukladajte kolmo ako „pne“. Smažte na stredne vysokej teplote do zlatohneda na jednej strane, asi 2 minúty.
- Otočte, varte 2 minúty, potom prikryte pokrievkou, varte ďalšie 2 minúty a vypnite oheň. Nechajte prikryté 2-5 minút. Podávajte horúce, pokvapkané šťavou z panvice.
Užitočné rady
Namiesto rastlinného oleja môžete použiť ghee – bude to ešte chutnejšie.
Prsia na kúsky na panvici
A nakoniec, najrýchlejšia možnosť. Najlepšie je na instantnú večeru, najmä ak máte po ruke hotovú omáčku. Postupnosť úkonov je nasledovná: prsia nakrájame nie príliš jemne, na kúsky hrubé asi 2 cm, ochutíme soľou, korením a iným korením, necháme 15 minút marinovať. Potom opečte na panvici na vysokej teplote na malom množstve oleja, miešajte, kým kúsky nezmenia farbu – to sú 2 minúty. Potom nalejte omáčku a zohrejte do varu – to je všetko, pripravené! Ak nie je žiadna omáčka, kúsky pŕs hneď od začiatku vydlabte v múke. Potom ich po usmažení môžete poliať kyslou smotanou alebo smotanou – a múka bude pôsobiť ako zahusťovadlo. Spolu s kuracím mäsom môžete smažiť jemne nakrájanú cibuľu a cesnak – dostanete prsia s cibuľou. A ak pridáte smotanu, priveďte ju k varu…