Džem bez cukru pre diabetikov

Džem bez cukru pre diabetikov

Džem bez cukru pre diabetikov K receptu

Džem bez cukru pre diabetikov môže byť vyrobený z akýchkoľvek bobúľ a ovocia. Otázkou je, čo použiť namiesto cukru. Výhody fruktózy boli zveličené. Nie je pre cukrovku taká škodlivá ako sacharóza, ale jej použitie musí byť v každom prípade značne obmedzené, pretože fruktóza je kalorická, podporuje obezitu, vedie k zvýšeniu inzulínovej rezistencie a v konečnom dôsledku k rozvoju cukrovky. Preto v našom recepte na jahodový džem používame iné sladidlá. Najnebezpečnejšie sú prírodný extrakt zo stévie a erytritol. Predávajú sa jednotlivo v prášku a často v zmesi. Môžete použiť ľubovoľnú možnosť. Každé sladidlo, najmä stévia, má mierne horkastú príchuť, preto je pri džeme veľmi dôležité zvoliť správnu dávku – aby bola sladkosť dostatočná a horkosť nebola príliš výrazná. Aj tu, ako aj v iných prípadoch, veľa závisí od výrobcu. Skúste to!

zložitosť: ľahko Kalórie: 43,00 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 40 min Pridať. čas: 4 hodiny Použité: 0,81 g/0,42 g/7,90PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍJahodový 600 gStévia alebo erytritolový prášok 60 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Jahody umyte a odstráňte stopky. Triediť bobule. Veľké nakrájajte na kúsky, malé nechajte celé. Časť bobúľ, asi štvrtinu, tie, ktoré nie sú veľmi pekné, roztlačte mačkadlom v malom hrnci.

Džem bez cukru pre diabetikov
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)

Krok 2

Do roztlačených bobúľ pridajte prášok stévie, zmes premiešajte a položte panvicu na oheň. Za stáleho miešania priveďte do varu a na miernom ohni varte 10-15 minút. Pyré sa postupne zmení na sirup.

Džem bez cukru pre diabetikov
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)

Krok 3

Pridajte všetky zvyšné bobule do hrnca, priveďte zmes do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na nízku a varte 5-10 minút, pričom pravidelne duste. Odstráňte z tepla a nechajte džem vychladnúť.

Džem bez cukru pre diabetikov
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)

Krok 4

Džem opäť privedieme do varu a varíme 1-2 minúty. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. A znova priveďte do varu. Tento cyklus opakujte trikrát. Ochutnajte džem za pochodu. Ak sa vám zdá málo sladké, pridajte trochu stévie.

Džem bez cukru pre diabetikov
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)

Krok 5

Horúci džem bez cukru nalejte do malých sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Poháre nechajte úplne vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.

Džem bez cukru pre diabetikov
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Cukor dodáva džemu nielen sladkosť: pôsobí ako zahusťovadlo a konzervačná látka. Džem bez cukru pre diabetikov nebude hustý. Ale ako zahusťovadlo môžete použiť želatínu, agar-agar a dokonca aj škrob. Ďalšou vecou je, že tieto prísady nepredĺžia trvanlivosť džemu a nebude možné ho pripraviť na zimu.

MIMOchodom

Ak vám chuť sladidiel stále veľmi nevonia, môžete si pre diabetikov pripraviť džem bez cukru s malým množstvom fruktózy, napríklad na 600 g bobuľového ovocia odoberte 100 g fruktózy a pridajte 20-30 g prášok stévie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik