Džem bez cukru pre diabetikov
K receptu
Džem bez cukru pre diabetikov môže byť vyrobený z akýchkoľvek bobúľ a ovocia. Otázkou je, čo použiť namiesto cukru. Výhody fruktózy boli zveličené. Nie je pre cukrovku taká škodlivá ako sacharóza, ale jej použitie musí byť v každom prípade značne obmedzené, pretože fruktóza je kalorická, podporuje obezitu, vedie k zvýšeniu inzulínovej rezistencie a v konečnom dôsledku k rozvoju cukrovky. Preto v našom recepte na jahodový džem používame iné sladidlá. Najnebezpečnejšie sú prírodný extrakt zo stévie a erytritol. Predávajú sa jednotlivo v prášku a často v zmesi. Môžete použiť ľubovoľnú možnosť. Každé sladidlo, najmä stévia, má mierne horkastú príchuť, preto je pri džeme veľmi dôležité zvoliť správnu dávku – aby bola sladkosť dostatočná a horkosť nebola príliš výrazná. Aj tu, ako aj v iných prípadoch, veľa závisí od výrobcu. Skúste to!
zložitosť: ľahko Kalórie: 43,00 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 40 min Pridať. čas: 4 hodiny Použité: 0,81 g/0,42 g/7,90PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍJahodový 600 gStévia alebo erytritolový prášok 60 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Jahody umyte a odstráňte stopky. Triediť bobule. Veľké nakrájajte na kúsky, malé nechajte celé. Časť bobúľ, asi štvrtinu, tie, ktoré nie sú veľmi pekné, roztlačte mačkadlom v malom hrnci.
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)
Krok 2
Do roztlačených bobúľ pridajte prášok stévie, zmes premiešajte a položte panvicu na oheň. Za stáleho miešania priveďte do varu a na miernom ohni varte 10-15 minút. Pyré sa postupne zmení na sirup.
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)
Krok 3
Pridajte všetky zvyšné bobule do hrnca, priveďte zmes do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na nízku a varte 5-10 minút, pričom pravidelne duste. Odstráňte z tepla a nechajte džem vychladnúť.
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)
Krok 4
Džem opäť privedieme do varu a varíme 1-2 minúty. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. A znova priveďte do varu. Tento cyklus opakujte trikrát. Ochutnajte džem za pochodu. Ak sa vám zdá málo sladké, pridajte trochu stévie.
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)
Krok 5
Horúci džem bez cukru nalejte do malých sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Poháre nechajte úplne vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.
Džem bez cukru pre diabetikov (gastronom.ru)
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Cukor dodáva džemu nielen sladkosť: pôsobí ako zahusťovadlo a konzervačná látka. Džem bez cukru pre diabetikov nebude hustý. Ale ako zahusťovadlo môžete použiť želatínu, agar-agar a dokonca aj škrob. Ďalšou vecou je, že tieto prísady nepredĺžia trvanlivosť džemu a nebude možné ho pripraviť na zimu.
MIMOchodom
Ak vám chuť sladidiel stále veľmi nevonia, môžete si pre diabetikov pripraviť džem bez cukru s malým množstvom fruktózy, napríklad na 600 g bobuľového ovocia odoberte 100 g fruktózy a pridajte 20-30 g prášok stévie.